URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Partida Romilor "Pro Europa" organizează un mare concert intitulat "Romi pentru România", vineri, 19 iulie, în Cetate. Vor fi prezenţi unii dintre cei mai celebri manelişti din România, precum Florin Salam şi Tzanca Uraganu, alături de alţi artişti din ţară. Vor fi standuri de alimentaţie publică de unde nu vor lipsi unele preparate tradiţionale: mâncarea la ceaun şi la proţap.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nici n-am apucat să uităm bulibășeala alegerilor comasate din 9 iunie, locale și europarlamentare, cu acuze de furt și o impardonabilă întârziere în centralizarea și publicarea rezultatelor, că deja ne putem imagina ce se va întâmpla la alegerile de la finele anului, în legătură cu care tocmai s-a decis că vor fi intercalate: turul I al scrutinului prezidențial pe 24 noiembrie, urmat pe 1 decembrie de cel legislativ, pentru desemnarea viitorilor senatori și deputați, iar apoi, pe 8 decembrie, de turul II al alegerilor prezidențiale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 28 iunie a.c. s-a publicat în Monitorul Oficial o nouă Ordonanță de Urgență care modifică din nou Codul Rutier și, din păcate, nu în bine. În războiul contra drogurilor și alcoolului la volan, guvernanții scot pe bandă monstruozități juridice care nu fac decât să lovească în cetățeanul onest și să aducă noi pete pe obrazul Statului. Ceea ce s-a făcut prin această Ordonanță depășește, însă, toate aberațiile anterioare și încalcă orice regulă de drept și de bun-simț juridic.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.

Hoțul paznic la codru: Agenţia ariilor protejate din Bihor e condusă de un hoţ de lemne, cercetat și pentru braconaj

Hoțul paznic la codru: Agenţia ariilor protejate din Bihor e condusă de un hoţ de lemne, cercetat și pentru braconaj AMNEZIC. Remus Ionuţ Raț (foto) pretinde că a ajuns în Agenţia Naţională pentru Arii Protejate prin concurs şi recunoaşte că şef este doar „cu delegaţie”, adică fără examen, dar neagă că ar fi fost înregimentat politic. Culmea e, după cum a descoperit BIHOREANUL, că a şi candidat în comuna de baştină, Finiş, pentru un loc în Consiliul Local, dar a „uitat” până şi formaţiunea pe listele căreia își încercase norocul
Hoțul paznic la codru: Agenţia ariilor protejate din Bihor e condusă de un hoţ de lemne, cercetat și pentru braconaj SECRETOS. Criticat de BIHOREANUL pentru lipsa de reacţie la sesizări şi de transparenţă, după ce a refuzat să dezvăluie până şi adresa sediului în care funcţionează instituţia pe care o conduce, Remus Raţ (foto) şi-a şters toate fotografiile de pe Facebook. O fi crezut că în acest fel îşi şterge şi trecutul de infractor...

Un fost pădurar, dat afară şi condamnat pentru că a decimat pădurea pe care o avea în grijă, a ajuns şef peste toate pădurile virgine! Se întâmplă în Bihor, iar cel în cauză este Remus Raţ, „boss-ul” Serviciului Teritorial Bihor al Agenţiei pentru Arii Naturale Protejate.

BIHOREANUL a descoperit că funcţionarul, pus şef pe şest, fără vreun examen ori măcar interviu, a fost condamnat penal în trecut pentru tăiere ilegală de arbori şi furt silvic, iar de când conduce instituţia a comis-o din nou, fiind anchetat pentru braconaj. „Total nevinovat”, pretinde el, supărat că s-a aflat de isprăvile sale.

Paznicii naturii

Înfiinţată în 2016 şi funcţională din 2019, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), subordonată Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, răspunde de parcurile naţionale şi rezervaţiile României, având servicii teritoriale în toate judeţele. Inclusiv în Bihor, unde la conducere e, de mai bine de doi ani, cu delegaţie, inginerul silvic Remus Raţ.

Funcţia e una importantă, căci serviciile teritoriale au controlul asupra gestionării resurselor naturale şi fondului forestier din zonele protejate, emit sau refuză avize pentru activităţi ori proiecte de investiţii în ariile protejate şi, totodată, dirijează fondurile financiare comunitare ori guvernamentale accesate pentru diverse proiecte.

O responsabilitate uriaşă, plătită regeşte din bani publici, cu un salariu brut de 11.000 lei, și încredințată unui personaj despre care BIHOREANUL a descoperit că are un CV de-a dreptul scandalos...

Pădurar fiind, păduri furam...

Cine e paznicul-şef al ariilor protejate din Bihor? Inginer silvic de profesie, absolvent al Facultăţii de Mediu din Oradea, Remus Raţ şi-a început cariera ca pădurar la Ocolul Silvic Silvegru din Beiuş, al Episcopiei Greco-Catolice. A lucrat aici în urmă cu 15 ani, în perioada 1 martie - 30 octombrie 2006, dar cariera i-a fost întreruptă brusc de poliţişti, care l-au prins că, împreună cu trei amici, a tăiat mai mulţi arbori din pădurea pe care o avea în gestiune.

Potrivit rechizitoriului prin care cei patru hoţi de lemne au fost trimişi în judecată în februarie 2008, iar ulterior condamnaţi la pedepse cu suspendare, Raţ a doborât de unul singur „5-6 arbori de cireş, cu ajutorul unui ferăstrău mecanic”. Arbuştii au fost scoşi la rampă şi duşi chiar de pădurar în Nimăieşti, în locul numit „la Cociu”, unde „s-a ocupat de valorificarea cireşului”. În acest timp, amicii săi - asiguraţi de Raţ că nu li se întâmplă nimic - s-au întors în pădure şi au mai tăiat 11 fagi şi carpeni, pe care apoi i-au vândut.

„Potrivit înţelegerii dintre cei patru învinuiţi, banii rezultaţi în urma valorificării cireşului au rămas la învinuitul Raţ Remus Ionuţ, iar banii de pe arborii de esenţă fag şi carpen au fost împărţiţi între ceilalţi trei”, scrie în actul de trimitere în judecată, pentru tăiere ilegală de arbori şi furt silvic, document care precizează că toţi cei patru „au recunoscut faptele reţinute în sarcina lor”. Paguba? 13.458 lei, echivalentul a circa 2.500 euro la vremea respectivă, banii fiind recuperați de la cei patru hoţi.

Slujbaş la stat

Rămas fără slujbă în timpul procesului, Raţ s-a angajat taman la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Bihor, actuala Garda Forestieră Oradea, devenind, culmea ironiei, poliţist al pădurilor! Dar n-a stat mult, căci a fost condamnat în dosarul penal şi, din acest motiv, a fost concediat.

Bărbatul nu s-a descurajat, găsind un job tot în domeniul silvic, şi tot de bugetar, de astă dată la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea, specializat în cercetare în silvicultură.

Între timp, după cum a descoperit BIHOREANUL, Raț a cochetat şi cu politica, ba a şi candidat, în comuna de baştină, Finiş, pentru o funcţie de consilier local. Prima dată a vrut în 2012, când a fost respins din pricina condamnării care încă îi „păta” cazierul, iar apoi în 2016, din partea ALDE Bihor, partid care, însă, n-a obţinut niciun mandat în localitate.

SECRETOS. Criticat de BIHOREANUL pentru lipsa de reacţie la sesizări şi de transparenţă, după ce a refuzat să dezvăluie până şi adresa sediului în care funcţionează instituţia pe care o conduce, Remus Raţ (foto) şi-a şters toate fotografiile de pe Facebook. O fi crezut că în acest fel îşi şterge şi trecutul de infractor..

Back in business

Cum, odată cu trecerea anilor, pentru pedeapsa încasată a intervenit reabilitarea şi aceasta i-a fost ştearsă din cazier, în 2018 Raț s-a vrut înapoi la Garda Forestieră, fără a reuşi. A ajuns în schimb la Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate Bihor, unde, după un concurs organizat în februarie 2019, mediatizat sumar, la care a participat de unul singur, a fost angajat pe un post de consilier principal.

Două luni mai târziu, în aprilie 2019, a și fost propulsat şef al Serviciului Teritorial, înlocuindu-l pe geologul Selyem Ladislau, fost vameș și comisionar vamal, în funcţia destinată îndeobşte clientelei politice, la vremea respectivă PSD.

Cum, necum, Raţ a rămas în funcţie şi după instalarea guvernului PNL, la fel ca şefa ANANP pe țară, Adi Croitoru, aceasta fiind susţinută, culmea, de liderul organizației PNL Bihor, Ilie Bolojan, la împărţirea de către coaliția actuală a posturilor de conducere a instituțiilor la nivel național.

În flagrant

Doar că omul a comis-o din nou. Anul acesta, în ianuarie, Raț a ajuns client al poliţiştilor de la Serviciul Arme Bihor, după ce a fost prins jupuind o căprioară pe un fond de vânătoare din Finiş, unde primise autorizaţie să împuşte doar mistreţi.

Chemat la audieri, şeful ANANP Bihor avea deja scoasă o nouă autorizaţie, emisă de fostul consilier judeţean PSD Ştefan Dulău, administratorul unui fond de vânătoare din Tinca. Actul, care mirosea a făcătură, nu i-a convins însă pe procurorii Parchetului Beiuş, anchetatorii confirmând BIHOREANULUI că au început urmărirea penală față de Raț, pentru braconaj.

Poveşti vânătoreşti

Cum comentează bugetarul situaţia? Inițial, a negat pur și simplu că ar fi anchetat pentru vreo infracțiune, după care, când reporterul i-a comunicat că informaţiile sunt oficiale, s-a declarat nevinovat. Raț susține acum că nici n-a tăiat şi nici n-a vândut buşteni, rechizitoriul procurorilor din 2018, pe care atunci şi l-a asumat, „nefiind corespunzător realităţii”. „De fapt, am fost găsit cu câteva fire de arbori lipsă în gestiune”, zice el.

Şi acuzaţia de braconaj din prezent ar fi „o neînţelegere”, afirmă Raţ, căci el ar fi participat de fapt nu la una, ci la două partide de vânătoare, ambele autorizate, una pentru căprioare, cealaltă pentru mistreți. Iar în zori ar fi mers de unul singur ca să împuşte o căprioară în zona Tinca. „M-am dus la 7 dimineaţa, cu o autorizaţie individuală. Am fost însoţit de administratorul fondului, care a şi semnat autorizaţia, omul a şi dat declaraţie, eu am avut crotaliu și am plătit animalul”, susține şeful ANANP.

Ulterior, cu căprioara în portbagaj, Raț s-a dus taman în celălalt capăt de judeţ, la vânătoare de mistreţi. De ce? „Am vrut să fac un bogracs cu căprioara. Dar pentru că eram cu ea pe alt fond de vânătoare, cineva a zis că am braconat”, își „întregește” el povestea.

„Sunt reabilitat”

Șeful ANANP Bihor nu vede nici măcar o incompatibilitate morală în faptul că deține conducerea unei instituţii care administrează ariile protejate din judeţ după ce s-a dovedit incapabil să gestioneze o pădure, ba a mai şi încălcat legea care îi reglementează profesia, ajungând în cârdăşie cu hoţii de lemne. „Sunt reabilitat”, zice el, jurându-se că de atunci „n-am comis nici măcar o contravenţie rutieră”.

Cât despre o eventuală susţinere politică, Raț pretinde că a ajuns în Agenţie prin concurs şi recunoaşte că e şef doar „cu delegaţie”, adică fără examen, dar neagă că ar fi înregimentat ori simpatizant al unui partid. Nici măcar de candidaturile la cele două alegeri locale nu-şi aduce aminte, „uitând” până şi formaţiunea pe listele căreia își încercase norocul. „Sincer, nu ştiu pentru ce partid am candidat”, spune Raţ. Până la urmă, nu-i așa, importantă e funcția, cu beneficiile ei, nu căile prin care ajungi la ea...


TĂCERE
Lentoare de bugetari

Ţinând cont de atitudinea şi CV-ul penal al şefului ANANP Bihor, conducerea de la Bucureşti ar trebui să-i caute un înlocuitor. Săptămâna trecută, BIHOREANUL a și solicitat Agenţiei să comunice procedura prin care a fost desemnat Remus Raţ la conducerea Serviciului Teritorial Bihor, criteriile care l-au recomandat pentru această funcţie şi dacă acesta a informat conducerea privind condamnarea din trecut ori anchetarea sa în prezent.

Cu toate că purtătorul de cuvânt al instituției, Viorel Pătrana, a promis că va oferi răspunsurile în cel mult 24 de ore, acest lucru nu s-a întâmplat. Nici nu-i de mirare, câtă vreme la o cerere transmisă în ianuarie, tot de BIHOREANUL, răspunsul a venit abia luna trecută...

 

Vezi mai jos documentele ce demonstrează isprăvile penale ale șefului ANAMP Bihor!

 

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
adica
daca lasca e parlamentar interlop de ce nu ar fi si asta hot un sef pe acolo...
Postat 18 Mai 2021, 20:29 de nihil
Braconier, hoț, parazit, analfabet, politruc, șef la buget
Înainte să vină comuniștii aduși de soviete călare pe tancurile eliberatoare, țăranul român avea pământ și îl lucra, l-au convins comuniștii prin metoda bătăii în pușcărie să se înscrie în colectiv, iar pruncii lui au învățat să fure de la CAP când făceau naveta la uzină, iar nepoții bietului țăran de ieri au ajuns azi proprietarii terenului bunicului, dar nu cultivă nimic nu mai țin nici găini nu li se merită nimic exceptând furatul de lemne și braconajul între două drumuri în Jermania după altă mașină mnențească. Cei mai destoinici dintre ei au diplome de studii superioare la fabricile de diplome cu rectori și decani plagiatori și fiind membri de partid ajung angajați agenții fantomă, de unde se ocupă cu parazitarea, braconajul și jaful. Desfințați toate agențiile, cumetriile, cupleraiurile și parangheliile făcute pe bani publici pentru că sunt inutile, nocive și pepiniere de infractori!
Postat 18 Mai 2021, 10:11 de decalog
Platiti taxe pro*tilor
Felicit Ebihoreanul pt astfel de articole (precum acesta sau cel cu scandalul de la cadastru OCPI/ANCPI Bihor). De fiecare data cand primesc salarul meu de la privat, si ma uit pe fluturas ca platesc aproape 50% din el catre stat (la brut ma refer), iar apoi citesc un articol ca acesta, imi vine sa imi dau palme pt ca nu am plecat din tara cand eram mai tanar si ca, FARA DORINTA MEA, si eu cotizez ca prostul catre ciurda asta de spagari, pilosi si/sau incompetenti care nu fac mai nimic pe banii mei munciti onest! Asa sa va dea Dumnezeu!
Postat 18 Mai 2021, 08:21 de Roland-Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.555 RON
  • 1 EUR = 4.97 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON