URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Iunie 2021, 12:33

Proiectanţii Oradea Plaza, obligaţi la noi despăgubiri: 80.000 euro pentru muncitorul care şi-a pierdut un rinichi, splina şi o parte din plămân din cauza planșeului prăbușit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După daunele de peste 9 milioane de lei dispuse inițial de plată către beneficiarul clădirii Oradea Plaza, precum și soţiei şi fiului muncitorului ucis de planşeul prăbuşit din pricina unei erori de proiectare, Curtea de Apel Oradea a decis acum noi daune.

Proiectantul planșeului, arhitectul care a avizat lucrarea, firma care a coordonat proiectul și cea care oferea asistență la proiectarea tehnică structurală a clădirii sunt obligaţi să îi achite muncitorului rănit grav în urma accidentului, Teodor Sava, despăgubiri morale în valoare de 80.000 euro.

Decizia Curţii de Apel Oradea nu este, însă, definitivă, putând fi atacată cu recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Un proiect „criminal”

Tragedia s-a produs pe 12 februarie 2009, când în timpul turnării planşeului din clădirea în construcție a mall-ului Oradea Plaza, acesta s-a prăbușit, ucigând un muncitor și rănind alți trei.

În ancheta penală care a urmat, concluziile experţilor consultaţi de procurorul Sebastian Vălean de la Parchetul Curţii de Apel Oradea au fost că vina pentru ce s-a întâmplat o purtau cei care au proiectat structura metalică din grinzi cu zăbrele.

Comandat de firma poloneză WSP Polska SP Zoo, angajată de proprietarul clădirii, SC Cetatea Nouă SRL (în spatele căreia se află un fond de investiţii din SUA), planul a fost întocmit de un inginer de 37 de ani, Samuel Muj, administrator al firmei Con Sam Pro Timişoara, acum doctor al Facultăţii de Hidrotehnică a Politehnicii timişorene, şi a fost supervizat de coordonatorul său de doctorat, Gheorghe Popa, pe atunci profesor la aceeaşi facultate, acum pensionar ajuns la 79 de ani.

Specialiştii care au analizat lucrarea au stabilit că tragedia s-a produs din cauza unei erori elementare: nodurile care fac legătura între grinzile metalice au fost de trei ori mai mici decât trebuia, astfel că au cedat sub greutatea betonului. Din acest motiv, specialiştii au susţinut că planşeul s-ar fi prăbuşit oricum, poate chiar după predarea construcţiei, când proporţiile tragediei puteau fi mult mai mari!

Vinovaţii să plătească

Greşeala proiectantului a provocat totodată distrugeri masive clădirii, evaluate de experţi la peste 500.000 euro, astfel că beneficiarul a cerut ca vinovaţii să plătească inclusiv pentru refacerea proiectului şi reconstrucţia mall-ului. În total, o pagubă evaluată la peste 9 milioane lei.

Gravitatea dezastrului a făcut ca acuzaţiile iniţiale - omor din culpă, vătămare corporală gravă şi distrugere - să fie înlocuite de procurori cu o altă încadrare, care le absoarbe pe toate şi le sancţionează mai aspru.

În premieră absolută pentru tagma proiectanţilor din România, Samuel Muj şi Gheorghe Popa au fost inculpaţi pentru încălcarea prevederilor Legii 10/1995 a construcţiilor, care stabileşte ca infracţiune nerespectarea reglementărilor de stabilitate şi rezistenţă, pedepsind-o cu închisoare între 10 şi 20 ani, la fel ca în cazul unei crime deosebit de grave.

Un deceniu de procese

Procesul pornit în caz în 2010 s-a finalizat abia în 2016, cu o soluţie mult prea blândă faţă de vinovaţi şi de-a dreptul crudă faţă de victimele tragediei. Ambii inculpaţi, atât Samuel Muj, inginerul timişorean care a semnat proiectul "criminal", cât şi arhitectul care l-a avizat, Gheorghe Popa, au fost achitaţi de acuzaţia de vătămare corporală din culpă, pe motiv că fapta nu există, şi au fost condamnaţi doar pentru ucidere din culpă. Muj a primit o pedeapsă de 3 ani cu suspendare, în timp ce Popa a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Instanţa a dispus atunci ca cei doi să-i plătească soţiei victimei decedate daune de 25.000 euro, fiul bărbatului să primească 50.000 euro, iar beneficiarul clădirii, firma Cetatea Nouă SRL, daune de 20.156 euro plus 9.146.546 lei, sume care acoperă refacerea proiectului şi a clădirii.

Din nou în proces

De departe cei mai nedreptăţiţi au fost cei trei muncitori care au scăpat cu viaţă în urma accidentului, Dorin Sava, Flore Perţa şi Geczi Csaba. Întrucât magistraţii au stabilit că infracţiunea de vătămare corporală din culpă nu există, aceştia nu au mai acordat despăgubiri, lăsând nerezolvată latura civilă.

Ca atare, Sava, muncitorul care şi-a pierdut un rinichi, splina şi o parte dintr-un plămân în accidentul de muncă, a pornit în 2017 un proces în pretenţii, solicitând atât daune civile, cât şi morale pentru accidentul suferit.

Primul verdict în noul proces l-a dat anul trecut Tribunalul Bihor, care a dispus ca Samuel Muj, inginerul timişorean care a semnat proiectul, şi profesorul universitar Gheorghe Popa, cel care l-a supervizat, WSP Polska SP ZOO, firma care a coordonat proiectul, și Cons Adviser Timişoara, care a oferit asistență la proiectarea tehnică structurală a clădirii, să-i plătească lui Sava despăgubiri materiale în valoare de 15.100 lei respectiv daune morale în valoare de 80.000 euro.

Procesul a continuat, însă, la Curtea de Apel Oradea unde completul de judecată a schimbat verdictul, respingând pretenţiile civile şi acordând doar daunele morale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON