URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2021, 20:55

Procurorii DNA Oradea le-au interzis unor administratori de firme din Bihor să acceseze fonduri europene. Află de ce!

Procurorii DNA Oradea le-au interzis unor administratori de firme din Bihor să acceseze fonduri europene. Află de ce! foto:generic unupetrotus.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi administratori de firme au semnat acorduri de recunoaştere cu procurorii DNA Oradea prin care au fost condamnaţi la pedepse cu suspendare şi interdicţia de a participa la proceduri de achiziţii publice pe o durată de un an după ce au prezentat documente false pentru a obţine fonduri europene, acordurile fiind înaintate Tribunalului Bihor.

Ovidiu Pavel, reprezentantul Construct Plan SRL şi al unui PFA din Girişu de Criş, este acuzat că, în perioada 2012 – 2013, în contextul solicitării unui sprijin financiar nerambursabil pentru dotarea unui birou de inginerie şi consultanţă tehnică, respectiv pentru amenajarea unei ferme, a depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) mai multe documente în care erau consemnate date false.

"În cuprinsul unora dintre aceste înscrisuri era menţionată achiziţia unor bunuri supraevaluate în medie cu de 15 ori peste valoarea pieţei", se menţionează într-un comunicat transmis, marţi, de Biroul de presă al DNA.

Prin aceste demersuri, spun procurorii, Pavel a obţinut fonduri nerambursabile în valoare totală de 365.546 lei, sumă cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

Bărbatul şi-a recunoscut faptele, iar prin acordul de recunoaştere semnat în faţa procurorilor a acceptat o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Totodată, afaceristul s-a ales şi cu o amendă în sumă de 13.000 lei, interdicţia de a accesa pe o perioadă de 2 ani fonduri europene şi de a participa la proceduri de achiziţii publice pe o durată de un an.

Tot documente false a folosit, în 2013, şi Delia Agneta Achim (fostă Monenciu), administratorul firmei Adora&Raffele Consulting Sânmartin care a solicitat un sprijin financiar în valoare de 260.567 lei pentru dotarea unui birou de consultanţă.

În cazul ei, susţin, însă, anchetatorii, APDRP nu a mai acceptat la plată dosarul, constatând că "procedura de achiziţie a bunurilor în cadrul proiectului a fost una formală, iar preţurile de achiziţie ale acestora au fost supraevaluate".

La fel ca şi Pavel, Delia Agneta Achim a semnat un acord de recunoaştere cu procurorii DNA. În cazul ei, DNA a stabilit o pedeapsă de 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi o amendă de 6.000 lei. De asemenea, femeia are interdicţia de a accesa fonduri europene şi de a participa la proceduri de achiziţii publice pe o durată de un an.

Ambele dosare au fost înaintate Tribunalului Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON