URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 13 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2021, 16:22

Primele magazine din Bihor care nu mai aruncă alimentele, ci le donează. Banca pentru Alimente Oradea a hrănit până acum 20.000 de oameni (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anual, pe 29 septembrie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională de Conştientizare a Risipei Alimentare, pe care Banca pentru Alimente Oradea o marchează acum printr-o reuşită dorită de mult: primul contract încheiat cu mai multe magazine, care în fiecare zi, la finalul programului, predă ONG-ului produsele alimentare cu termen scurt de valabilitate, care nu au fost vândute.

În loc să ajungă la gunoi, aceste alimente ajung acum pe mesele unor bihoreni care, altfel, ar putea să se culce flămânzi.

Alimente predate după închiderea magazinului

Este vorba de şase magazine Penny din Oradea şi Oşorhei, care deja au semnat contractul cu Banca Regională pentru Alimente Oradea, ONG care, în iunie 2021, s-a acreditat la Ministerul Agriculturii ca operator-receptor al acestor alimente şi le distribuie către nevoiaşi. Potrivit preşedintei asociaţiei, Gabriela Vereş, şi magazinele Penny din Salonta şi Beiuş urmează să se alăture programului.

„Pot fi preluate produse alimentare de bază, perisabile și neperisabile, produse de origine animală sau vegetală, produse donate de unitățile de alimentație publică, supe instant, sosuri ambalate, produse proteice, aperitive și gustări gata de consum, precum și produse nealimentare”, a precizat Vereş.

În fiecare seară, reprezentanţii ONG-ului trec pe la magazine, preiau aceste produse, iar apoi le împart altor asociaţii, care au în grijă persoane vulnerabile, precum centrele pentru orfani ori pentru bătrâni.

Preluarea alimentelor din supermarket este o reuşită pentru Banca pentru Alimente Oradea, deoarece este o consecinţă a modificărilor aduse Legii Risipei Alimentare (Legea 217/2016), la iniţiativa deputatului UDMR de Bihor, Szabó Ődőn. De pildă, acum magazinele sunt scutite de TVA pentru alimentele predate.  

Cum se combate foamea, dar şi risipa alimentară

Înfiinţată în urmă cu un an şi jumătate, Banca pentru Alimente Oradea a livrat deja 800 de tone de alimente organizaţiilor cu programe social-caritabile din Bihor, dar nu numai, asociaţia având activitate şi în judeţele Sălaj, Satu Mare şi Maramureş.

„Banca și-a început activitatea în martie 2020, colectând de la companiile donatoare până în prezent 800 de tone de alimente, în valoare de 5,8 milioane lei. Aceste produse salvate de la risipă au fost distribuite cu ajutorul a 90 de organizații la aproximativ 20.000 de persoane din categorii defavorizate”, a declarat Gabriela Vereş.

Toate produsele pe care Banca le preia se află în termen de valabilitate, sunt bune pentru consum uman și sunt donate imediat mai departe. Din motive de trasabilitate, alimentele nu pot fi donate direct persoanelor fizice, ci doar prin intermediul ONG-urilor cu programe sociale destinate persoanelor în situații de risc socio-economic și grupurilor vulnerabile.

De sărbători, rețeaua organizează și colecte în magazinele partenere, fiind singura ocazie pentru persoanele fizice să doneze alimente prin băncile alimentare către persoanele aflate în nevoie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Respect...
Am aflat abia acum ca aceasta initiativa legislativa va apartine, dar aveti tot respectul meu, domnule Ődőn!
Postat 29 Septembrie 2021, 17:59 de Musti
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6134 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON