URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Septembrie 2020, 09:33

„Bancherul” sărmanilor: O clujeancă s-a mutat la Oradea pentru a duce surplusul de alimente din magazine pe mesele nevoiașilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În fiecare zi, în România 6.000 de tone de alimente ajung la gunoi. În acelaşi timp, aproape jumătate din copiii ţării se culcă flămânzi, deoarece n-au de unde să primească o masă caldă.

Gabriela Vereş vrea să rezolve această ecuaţie inechitabilă şi, de câţiva ani de zile, convinge magazinele mari şi producătorii să doneze alimentele pe care nu le pot vinde. Din primăvara acestui an, a lansat Banca pentru Alimente Oradea, care distribuie alimentele donate celor care au reală nevoie de ele. Un proiect de dragul căruia clujeanca s-a şi mutat în oraşul de pe Crişul Repede.

Bani la gunoi

În 2016, când a revenit acasă după câţiva ani petrecuţi în străinătate, Gabriela Vereş, specialistă în managementul afacerilor şi proiecte europene, îşi dorea să se implice în viaţa comunităţii. A aflat că la Junior Chamber International (JCI) Cluj, o reţea de tineri entuziaşti, problema risipei alimentare era tratată serios, aşa că a decis să intre în echipă. "Crescută la ţară, am de mică spiritul ecologist şi anti-risipă dar, la fel ca şi colegii mei, ne doream să facem mai mult decât educaţie", spune Gabi.

Românii nici nu conştientizează cât de multă mâncare aruncă la gunoi şi câţi bani pierd din cauza asta. "Cumpărăm multe produse alimentare, furaţi de reclame, şi le aruncăm uşor la gunoi, fără să ne dăm seama câte resurse şi energii se consumă pentru producerea lor, iar apoi pentru gestionarea deşeurilor. Străinii ştiu de mult lecţia, dovadă că un român cheltuie 40% din bugetul lunar pe alimente, iar un neamţ 11%", zice ea.

Banca de hrană

După nenumărate discuţii cu specialişti din ţară, dar şi din Parlamentul European, despre modalităţi pentru combaterea risipei alimentare, Gabi l-a cunoscut în 2017 pe Gabriel Sescu, asistent social la Caritas Bucureşti, care a fondat în Capitală prima Bancă pentru Alimente din ţară, o asociaţie care preia de la magazine sau producători alimentele pe cale să expire şi le distribuie ONG-urilor care îi cunosc pe sărmanii care s-ar bucura de ele.  

Nou pentru români, conceptul e de mult timp aplicat în străinătate. "A apărut în 1976 în SUA, iar în Europa în 1984, la Paris", spune clujeanca.

Convinşi că este cea mai bună soluţie atât pentru a combate risipa, cât şi pentru a sătura nevoiaşii, în 2018 Gabi şi colegii din JCI au fondat o bancă similară în Cluj, bine-primită de toate marile magazine. În loc să dea bani pentru distrugerea alimentelor pe cale să expire, comercianţii preferă să le doneze acestor bănci, care apoi se ocupă de distribuirea lor. Condiţia este ca alimentele să mai aibă o valabilitate de cel puţin 5 zile, astfel încât "bancherii" să apuce să le distribuie înainte de a expira.

Banca pentru alimente Oradea

Pe mâini bune

Florin Deblea, voluntarVăzând că banca din Cluj are succes, Gabi a decis să fondeze una şi la Oradea. A găsit un voluntar bihorean, pe Florin Deblea (foto), care şi-a oferit sprijinul la transportul alimentelor spre judeţul nostru, iar din luna martie a început să aducă alimente pentru sărmanii de aici. "Cu sprijin de la Lidl, am cumpărat o camionetă cu frig, iar primul transport l-am adus în Bihor pe 10 martie, 6 tone de lapte de la Albalact", spune Gabi.

De fiecare dată când un magazin sau un producător îi anunţă că are produse de donat, Gabriela şi Florin aduc alimentele la depozitul amenajat în curtea unei firme din Bihor şi cheamă acolo reprezentanţii ONG-urilor partenere. "Toate au programe sociale, adică beneficiari din categorii defavorizate: cămine de bătrâni, persoane cu handicap, copii din familii monoparentale sau cu venituri reduse, victime ale traficului de persoane", explică voluntara.

Fiecare organizaţie primeşte produse în funcţie de numărul beneficiarilor. "Este înălţător să-i vezi cum se bucură pentru orice conservă de ciuperci sau cutie cu iaurt. Mulţi îmi spun: lăsaţi, nu mai puneţi, să ajungă şi altora", povesteşte clujeanca.

Banca pentru alimente Oradea

În căutare de sponsori

Banca orădeană este una regională şi până acum a intermediat 320 tone de produse către peste 15.000 persoane, din care 5.000 din Bihor, iar restul din judeţele vecine. Vinerea trecută, banca a primit pentru întâia oară şi produse din carne, deoarece un producător local a donat o cantitate mare de mezeluri. "Uneori avem un TIR cu dulciuri, alteori fructe. Dar pentru beneficiarii noştri orice ajutor este binevenit", spune Gabi.

De dragul proiectului, clujeanca s-a şi mutat la Oradea în această toamnă. "Nu mai puteam să coordonez activitatea de la distanţă. În plus, oraşul este foarte frumos". Are de gând să rămână aici cel puţin un an, cu speranţa că va atrage în continuare nu doar sponsori locali, ci şi voluntari dornici să combată risipa şi foamea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
prostia
aduna la oradea si le timite la cluj sau le vinde
Postat 14 Septembrie 2020, 09:21 de todo
Clujul joacă în liga mare... Champions League
Clujul lui Boc e în topul european, în Liga Campionilor. Comisia Europeană a anunțat săptămâna trecută, care sunt cele mai inovative orașe din Uniune, în urma unei competiții strânse care s-a derulat începând din 23 iunie 2020 până acum, având mai multe etape. Au participat sute de orașe, din care la prima evaluare au fost selectate numai 12, pentru a intra în finală. Acestea au fost: Cluj-Napoca (România), Espoo (Finlanda), Ghent (Belgia), Groningen (Țările de jos), Helsingborg (Suedia), Leeuwarden (Țările de jos), Leuven (Belgia), Linz (Austria), Milano (Italia), Reykjavik (Islanda), Valencia (Spania), Vienna (Austria). În etapa finală un juriu la nivel înalt format din experți independenți i-a audiat și selectat pe cei șase finaliști după interviuri amănunțite, pe lângă Cluj-Napoca în listă regăsindu-se Viena (Austria), Valencia (Spania), Espoo (Finlanda), Helsingborg (Suedia) și Leuven (Belgia). A se vedea și Proiectul "Centrul Verde", finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca. Invățați de la cei mai buni!
Postat 14 Septembrie 2020, 08:22 de Sunlight
Dumi
Tipa s-a mutat la Oradea pt ca la Cluj nu gaseste nimic! La noi e mai multa marfa in magazine decat la Cluj si mai putina populatie. De aia aici se arunca mai mult. Suntem bogatii Romaniei!
Postat 14 Septembrie 2020, 06:28 de Kid
Bravo pentru initiativa
Cu siguranta ca se vor gasi atat sponsori locali, cat si voluntari saritori. De altfel, in cadrul Bursei Talentelor 2019, a Fundatiei Comunitare Oradea, 13 firme si patronii altor 5 firme au sustinut financiar implementarea proiectului si in Bihor si si-au si manifestat intentia de a continua sa sustina acest demers cu atat mai necesar cu cat vremurile se anunta tulburi pentru multe familii.
Postat 13 Septembrie 2020, 23:51 de CatalinPopa
Băncile de Alimente pentru fei cu nevoi ...
... este una dintre afacerile bănoase ale acestei planete. S-au mutat la Oradea acești inițiatori ... pentru că la Cluj nu există nevoi și nevoiași ?!? Advertorialul acesta e pentru că Oradea e la nivel de "second-hand" și nevoile apar la tot pasul ?!?
Postat 13 Septembrie 2020, 18:57 de CrisDumi
Absolut
nu-mi imaginam decât că a venit cu asemenea idee din țările civilizate ,despre care de multe ori mulți neștiutori le acuză de necredință,de imoralitate...și alte asemenea
Postat 13 Septembrie 2020, 13:08 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON