URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2019, 15:27

Premieră pentru Oradea: Sistematizarea oraşului din anii comunismului, subiectul unei cercetări făcute de un tânăr istoric (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cum s-au construit 57.000 de apartamente între anii 1952 şi 1989 în Oradea, care au fost conceptele urbanistice în anii comunişti şi ce drame a lăsat în urmă sistematizarea municipiului, toate acestea sunt descrise pe larg într-o teză de doctorat scrisă de un tânăr istoric, Cristian Culiciu.

Subiect vechi... dar nou

Doctorandul, care este totodată muzeograf al Muzeului Ţării Crişurilor şi colaborator al BIHOREANULUI, şi-a susţinut public teza luni, la Facultatea de Istorie a Universităţii orădene, unde Culiciu a studiat sub coordonarea profesorului Gabriel Moisa, fiind, de altfel, primul doctorand al acestuia care ajunge la finalul cercetării. Comisia care a evaluat lucrarea a fost prezidată de profesorul orădean Sorin Şipoş şi i-a avut ca referenţi pe profesorii Cornel Sigmirean (de la universitatea din Târgu Mureş), Marcela Sălăgean (UBB Cluj Napoca) şi Mihai Drecin (Universitatea din Oradea).

Toţi aceştia au apreciat, întâi de toate, faptul că un tânăr care n-a trăit în anii comunismului a cercetat sistematizarea Oradiei, un subiect care până acum n-a fost tratat de niciun istoric. De altfel, Culiciu a explicat că a ales acest subiect pentru că este unul de interes general, iar procesul sistematizării a influenţat un număr uriaş de persoane.

Intitulată „Urbanismul în era „de stat”. Sistematizarea Oradiei în perioada comunistă”, lucrarea de doctorat este vastă, întinzându-se pe 345 de pagini. În prima parte, doctorandul face o prezentare a contextului est-european, a situaţiei din România şi a legislaţiei din domeniu, urmând ca în ultimele trei capitole să trateze pe larg demolarea caselor şi construirea blocurilor care au format noile cartiere ale oraşului. El a făcut şi o descriere detaliată a procesului de sistematizare, explicând rolul fiecărei instituţii implicate, mai cu seamă a Întreprinderii Judeţene de Gospodărire Comunală şi Locativă Bihor.

Destine şi cifre

Pentru cercetarea sa, Culiciu a folosit deopotrivă documente din arhivele locale, cât şi surse orale, intervievând 30 de persoane, de pe ambele baricade: autorităţi şi cetăţeni. Cercetătorul a discutat atât cu Andrei Sorcoiu, ultimul prim-secretar comunist al Bihorului, cu fostul viceprimar al Oradiei Florin Pantea, cât şi cu orădeni care şi-au văzut casele demolate.

Un aspect interesant subliniat de autor: decretele de strămutare nu conţineau întotdeauna şi numărul persoanelor afectate, astfel că nu se ştie clar câţi orădeni au trecut prin acest proces. În schimb, pentru că a bătut oraşul la pas şi a numărat blocuri şi apartamente, Culiciu a aflat că între ani 1952 şi 1989 „s-au construit 57.000 de unităţi locative în clădiri de locuinţe colective”.

„Indispensabil istoriei locale”

Lucrarea a fost bine-primită de comisia de evaluare. Profesorul Gabriel Moisa a mărturisit că cel pe care l-a îndrumat „a defrişat un imens teren virgin”, investigând patru arhive din Oradea şi Cluj Napoca, care totalizează circa o mie de dosare, ceea ce demonstrează că tânărul istoric a făcut o cercetare serioasă.

Moisa a mai subliniat că lucrarea umanizează sistematizarea, surprinzând dramele orădenilor ale căror case au fost demolate, dar într-o analiză rece, care se raportează la faptul că Oradea avea nevoie de noi spaţii locative. „Prezentarea creşterii şi descreşterii cartierelor orădene (...) ne plimbă de-a lungul şi de-a latul oraşului. Cristian Culiciu ne poartă într-un suflet pe toate aceste dimensiuni şi nu lasă deoparte nici zona centrală a urbei noastre”, a spus Moisa.

Importanţa lucrării pentru istoria Oradiei a fost subliniată şi de profesorii Şipoş şi Drecin. „Prezentul studiu este indispensabil istoriei locale, umplând un gol”, a declarat la rândul său profesorul Drecin.

De asemenea, şi istoricii invitaţi în comisie din alte centre universitare au avut cuvinte de apreciere faţă de lucrare. „Teza se impune prin originalitate, bogata informaţie documentară, analiza subiectului, modul de adunare a metodelor de cercetare, reconstituirea echidistantă”, a spus profesorul Sigmirean, care a sugerat şi că drama orădenilor afectaţi de sistematizare să fie subiect pentru o nouă teză de doctorat.

După prezentarea referatelor, membrii comisiei s-au retras pentru deliberare, iar apoi au anunţat că propun acordarea titlului de doctor pentru Cristian Culiciu. Decizia finală aparţine CNTDCU şi Ministerului Educaţiei.

Alături de familie, prieteni şi colegi, la susţinerea tezei au participat şi câţiva dintre cei intervievaţi de Culiciu, precum fostul viceprimar orădean Florian Pantea ori fostul fotoreporter al ziarului Crişana, Nicolae Meseşan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Indecent proposal
Domnul doctor ar putea sa puna bazele unui site,gazduit gratuit pe serverele administratiei oradene, cu poze si materiale scrise,la care sa poata contribui si cetatenii orasului, un fel de wikipedia oradeana...pentru nostalgici,curiosi,turisti...whoever
Postat 04 Martie 2019, 19:47 de excalibur
Un aspect-capitol ce ține de numărul persoanelor "afectate" și care nu apar în decretele de "strămutare" care erau în fapt de expropiere ...
... există totuși, într-o arhivă particulară din Sântandrei, la unul dintre cei care s-au ocupat direct de întocmirea fișelor tehnice ale imobilelor demolate !?! Se pare că, numărul total al persoanelor (adulți și copii) care au trebuit să-și părăsească casele pentru a se muta la bloc, între 1965 și 1988 (pentru că nu au fost expropieri semnificative în alte intervale de timp) ... a fost de peste 150.000 de persoane, adică cca. 70% din populația înregistrată până la nivelul anului 1989 !?!
Postat 04 Martie 2019, 19:09 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON