URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2023, 15:21

Prefectul Țiplea, propuneri la ANSVSA pentru combaterea transporturilor frauduloase de animale vii aduse de peste frontieră

Prefectul Țiplea, propuneri la ANSVSA pentru combaterea transporturilor frauduloase de animale vii aduse de peste frontieră foto generic, arhiva BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La începutul unui nou sezon în care românii din zonele de graniță aduc din vecini pui și purcei pentru reproducere, însă nu totdeauna din surse sigure, astfel că există riscul răspândirii unor boli precum gripa aviară și pesta porcină, prefectul de Bihor a propus Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor modificări legislative care să permită combaterea transporturilor frauduloase de animale vii prin punctele de trecere a frontierei.

Acces la bazele de date

Potrivit unei informări a Prefecturii Bihor, propunerile prefectului Dumitru Țiplea au fost formulate după o recentă reuniune de lucru a Comitetului Județean de Combatere a Bolilor Transmisibile, care pe 10 martie a adoptat un plan de măsuri pentru supravegherea, prevenirea, monitorizarea și controlul pestei porcine și gripei aviare în județul Bihor.  

Propunerile vizează identificarea, descurajarea și sancționarea transporturilor ilegale sau frauduloase de animale vii, în special de păsări și porci, care intră în țară prin Bihor, fiind deja transmise Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Una dintre propuneri este ca, pentru eficientizarea verificărilor transporturilor de animale vii, sistemul TRACES - adică baza de date centrală unică la nivelul UE pentru certificarea sanitar-veterinară a importurilor și exporturilor de animale vii și produse alimentare - să poată fi accesată nu doar de către reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județ, ci și de cei ai Poliției de Frontieră și ai Direcției Antifraudă Fiscală din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Doar prin Borș I și II

O altă propunere are în vedere posibilitatea ca transporturile intracomunitare cu animale vii să fie permise numai prin punctele de trecere a frontierei Borș I și Borș II, o măsură care a dat rezultate semnificative în cazul transporturilor de deșeuri și care permite verificarea eficientă și în sistem mixt.

De asemenea, Prefectura Bihor a propus ANSVSA ca în cazul transporturilor considerate posibil neconforme să fie modificat de la 30 de minute la 60 de minute termenul pentru deplasarea medicilor veterinari ai DSVSA în punctul de trecere a frontierei.

Totodată, prefectul Dumitru Țiplea a propus să fie reglementată, tot la fel ca în cazul transporturilor de deșeuri, posibilitatea ca transporturile neconforme de animale vii, fără documente sanitar-veterinare, să fie returnate către locul de proveniență a acestora.

Pe banda pentru mărfuri

În fine, Prefectura Bihor consideră și că ANSVSA trebuie să elaboreze un cadru legal pentru situațiile în care în punctele de frontieră sunt depistate mijloace de transport cu o capacitate de până la 3,5 tone sau chiar autoturisme ce transportă păsări și porci numai cu factură fiscală, astfel încât aceste vehicule să intre în țară numai pe banda destinată vehiculelor comerciale care transportă mărfuri.

„În prezent, utilitarele de până la 3,5 tone și autoturismele care transportă animale vii intră în țară pe benzile pentru traficul normal, astfel că nu sunt controlate sanitar veterinar. De asemenea, în prezent, conform reglementărilor ANSVSA, în cazul în care Poliția de Frontieră descoperă transporturi de animale vii suspecte, trebuie să anunțe DSVSA și medicul veterinar oficial trebuie să ajungă în punctul de trecere a frontierei în maximum 30 de minute, ceea ce adesea în realitate nu se poate, consecința fiind că animalele vii intră în țară neverificate”, a explicat BIHOREANULUI șefa Cancelariei Prefectului, Ligia Oala, motivele pentru care Țiplea a făcut propunerile de remediere a situațiilor de vid legislativ.

„La fel cum am reușit să descurajăm importul ilegal de deșeuri prin județul Bihor, trebuie să acționăm și pe această temă. Este, în primul rând, în interesul sănătății bihorenilor și apoi în sprijinul antreprenorilor care înțeleg să își conducă afacerile etic și legal”, a transmis și prefectul Dumitru Țiplea, făcând referire la crescătorii de păsări și porci care pot aduce în țară animale vii neverificate sanitar-veterinar.

De altfel, în anii trecuți au fost înregistrate situații în care au fost aduse din Ungaria păsări inclusiv din zone unde existau focare de gripă aviară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Țepeluș, vezi ca scrie zilnic...
... ebihoreanul despre nazbatiile unui animal (seamana cu un porc) din ograda ta, unul cocotat mult prea sus fata de (non)valoarea lui! Intreaba-l pe birtinez daca-ti da voie sa pui animalul unde-i e locul, in coteț!
Postat 16 Martie 2023, 08:34 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON