URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2023, 19:55

Peste o sută de orădeni s-au recules la sicriul lui Zbiciu. Ultima dorinţă a celebrului highidiș (FOTO / VIDEO)

Peste o sută de orădeni s-au recules la sicriul lui Zbiciu. Ultima dorinţă a celebrului highidiș (FOTO / VIDEO) Marius Varga, fiul highidișului Zbiciu, a izbucnit în plâns lângă sicriul tatălui său, depus marți după amiaza la Teatrul Regina Maria din Oradea (Foto: Paul Lelea)

Peste o sută de orădeni s-au recules marţi după-amiaza la sicriul celebrului highidiș bihorean Carol Varga, supranumit Zbiciu, care a fost depus pentru câteva ore la Teatrul Regina Maria.

Reculegere lângă sicriu

Pe lângă membrii familiei și apropiați, lângă sicriul marelui lăutar s-au aflat și tineri dansatori ai ansamblurilor Bihorul şi Crişana, precum şi cântăreaţa de muzică populară Corina Szatmari, alături de care regretatul highidiș a cunoscut celebritatea.

Sicriul alb al lăutarului a fost depus în jurul orei 16 la intrarea în teatru și a fost vegheat de o fotografie în care lăutarul zâmbea stingher.

Carol Varga Zbiciu

Tineri în straie populare au străjuit intrarea în foaier, aliniaţi pe două rânduri. Dintr-o boxă scoasă de după draperie, s-au auzit ritmuri cântate cândva de Zbiciu. Date încet, chiotele viorii cu goană sunau nefiresc, ca o sălbăticiune legată care se zbate în laţ.

„Porecla a primit-o când avea cam 10 ani. Era la un bal în zona Aleşdului, dacă bine ţin minte. Cânta aşa de aspru şi sigur pe el, de ziceai că «dă» cu biciul, aşa că lumea i-a zis Zbiciu", a povestit pentru BIHOREANUL Nazarius Varga (foto), nepotul artistului.

La fel ca tatăl şi unchiul său, Marius şi Călin Varga, la rândul lor viorişti cunoscuţi, Nazarius a fost marcat de personalitatea bunicului său.

Printre puţinii lăutari cu studii de specialitate, tânărul artist a învăţat de la şcoală muzica pe note, dar a și „furat-o” de la Zbiciu, după ureche. „Tatăl meu şi-ar fi dorit să cânt muzică clasică, dar pe la 12 ani bunicu-meu m-a luat cu el pe la nunţi. Îmi dădea câte o bucată (n.r. muzicală) s-o cânt în stilul lui şi eu «fircăleam» la vioară lângă el până îmi ieşea", îşi aminteşte Nazarius.

Ultimul bal...

Născut pe 25 martie, de Bunavestire, la Şuşturogi, într-o familie de 13 fraţi, Zbiciu s-a remarcat prin talentul unic, s-a perfecţionat dormind cu vioara cu goarnă la cap și trezindu-se să finiseze melodia neterminată care îi strica somnul. Prin talentul și cântecele pe care le-a interpretat, el a influenţat generaţii întregi de highidiși.

„A început de copil, cântând la nunţi şi a ajuns să fie cunoscut ca Zbiciu din Bihor în toată ţara. S-a specializat atât de mult în vioară cu goarnă, că nimeni nu l-a mai putut ajunge", a explicat Ioan Silaghi, coregraful Ansamblului Folcloric Bihorul.

Artistul a fost răpus în cea de-a doua zi de Paşti, la doar 68 de ani, acasă, la Oşorhei, de o boală necruţătoare. Suferise de o durere de şold provocată de ceea ce a crezut o vreme că este coxartroză. Afecţiunea adevărată s-a dovedit a fi cancer osos, pe care a decis să nu-l mai opereze, dată fiind vârsta.

Când doctorii l-au mai putut ajuta doar cu calmante, s-a cerut acasă. „De Crăciun am avut ultimul bal împreună cu el, la Beznea, şi de Paşti s-a stins", a povestit pentru BIHOREANUL, plângând, artista populară Corina Szamari (foto).

"Tot avea treabă cu noi..."

Corina şi Zbiciu cântau împreună de 30 de ani. „El era dreapta mea. Nici nu trebuia să vorbim. Doar întorceam capul în dreapta spre el şi ştiam ce cântare urmează", spune Corina.

De anul acesta, Zbiciu nu a mai cântat în public. „Nu mai putea sta în picioare. Ultima dată a trebuit să cânte de pe un scaun. Mi-a zis: «Ăsta nu-s eu. Eu nu mai merg la cântări să mă vadă lumea pe scaun»".

Familia, prietenii şi solista alături de care a cântat au încercat să îl încurajeze. Zbiciu şi-a păstrat optimismul până în ultima clipă, iar ultima lui dorinţă a fost să îi vadă aproape. „În fiecare zi am fost la el şi cât a fost la spital, şi când a venit acasă. Chiar duminică după-amiază a zis că trebuie să venim să dăm cioc (n.r. să ciocnim ouă roşii de Paşti). Tot avea treabă cu noi, să venim să ciocnim ouă... Şi aşa a fost de binedispus şi de liniştit, a stat cu noi, a râs, a glumit... Şi luni dimineaţă, la 9 şi jumătate, gata...", a povestit Corina plângând.

Slujba de înmormântare a artistului va avea loc miercuri, de la ora 14, la capela din Oşorhei. Zbiciu e, de acum, la Dumnezeu...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON