URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2022, 15:25

Peste 68 de tone de produse alimentare retrase de pe piață, în Bihor, din cauza contaminării cu bacterii, pesticide și metale grele

Peste 68 de tone de produse alimentare retrase de pe piață, în Bihor, din cauza contaminării cu bacterii, pesticide și metale grele (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)

Anul 2022 se apropie de final, dar instituțiile din Bihor încă își prezintă activitatea din anul trecut.

În ședința Colegiului Prefectural de marți, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a făcut public un raport de activitate pentru 2021, care arată că instituția a soluționat peste 160 de notificări prin sistemele de alertă alimentară rapide și a dispus retragerea de pe piață a aproape 68,5 tone de produse alimentare de origine animală și non-animală.

Potrivit directorului Remus Moțoc, angajații instituției au făcut anul trecut 18.536 teste de laborator, găsind 54 de probe prelevate din alimente improprii consumului uman (carne de pasăre, produse din carne, carne tocată, preparate din carne, smântână, plante pentru ceai, produse de patiserie, făină și chiar apă) și au făcut 13.995 de controale în unități din sectorul de producție și de comerț cu alimente de origine animală.

De asemenea, inspectorii sanitar-veterinari au emis anul trecut 272 procese verbale de contravenție, dintre care 183 amenzi în cuantum de 418.000 lei, și au soluționat 163 de notificări prin sistemele de alertare rapidă, privind produse alimentare în care au fost detectate bacterii (precum Salmonella ori Listeria), metale grele, pesticide și corpi străini. De notat că astfel de contaminări au fost descoperite în produse alimentare atât de origine animală, cât și de origine non-animală (cum ar fi produse de patiserie, ciocolată, sucuri și chiar susan).

Pentru că pesta porcină este una dintre epizotiile care pune în pericol porcii domestici și mistreții, anul trecut angajații DSVSA Bihor au luat măsuri pentru eradicarea focarelor depistate în exploatații din 42 de localități și pe teritoriile a 20 de fonduri de vânătoare. În total, conform raportului prezentat în Colegiul Prefectural, PPA a afectat anul trecut 2.133 porci crescuți în ferme și gospodării, precum și 126 de mistreți.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Chiar va crede cineva?
Au facut analize de laborator??? La ce??? La pesta porcina?? Unde???a produse finite din magazine?? Numai ipocrizie la maxim!!!
Postat 01 Octombrie 2022, 19:20 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON