Administratorul unui service auto din Oradea, Tophaus Impex, a fost trimis în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Oradea al DNA, după ce a oferit 7.000 euro şpagă unor inspectori antifraudă care îi controlau firma.
Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Biroul de presă al DNA, Varga Zoltan Andras a oferit banii în cursul anului 2016, în contextul unui control pe care inspectorii antifraudă îl efectuau la firma sa, prin intermediul unei orădence, Cohuţ Florica Silvia, în schimbul aplicării unei sancţiuni mai blânde comparativ cu neregulile constatate.
Şpagă la control
"În acelaşi context şi prin acelaşi intermediar, la data de 5 mai 2016, inculpatul Varga Zoltan Andras i-a remis unuia dintre inspectorii antifraudă suma de 3.000 euro", se arată în informarea procurorilor. Femeia, şi ea mic întreprinzător, persoană fizică autorizată, i-a comunicat inspectorului că îi va da şi restul banilor la finalizarea controlului.
Atât doar că inspectorul antifraudă a predat banii în aceeaşi zi procurorilor anticorupţie, iar cei doi orădeni s-au ales cu dosar penal, Varga Zoltan Andras, pentru dare de mită, iar Cohuţ pentru complicitate.
Săptămâna trecută, procurorii DNA Oradea au finalizat ancheta în caz şi au dispus trimiterea în judecată a celor doi intreprinzători, procesul urmând să se judece la Tribunalul Bihor.
"În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumei de 3.000 euro, ridicată de organele de urmărire penală de la inspectorul antifraudă", se mai arată în comunicatul DNA.
Mecanicul lui Popa
BIHOREANUL a aflat că administratorul Tophaus Impex este martor denunţător într-un alt dosar al procurorilor DNA Oradea, aflat deja în faţa instanţei, care îl vizează între alţii şi pe fostul şef al Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa.
Potrivit rechizitoriului întocmit în dosarul respectiv, şeful Poliţiei ar fi folosit după bunul plac, pentru sine, bugetul instituţiei alocat reparaţiilor maşinilor din parcul auto. Astfel, actul de acuzare arată că în martie 2015 - iulie 2016, "în baza unei înţelegeri tacite şi ilicite cu administratorul SC Tophaus Impex SRL din Oradea, Varga Zoltan, a primit diferite foloase necuvenite" constând în "servicii de reparaţii auto aparţinând ofiţerului, membrilor familiei sale ori unor apropiaţi", în valoare de peste 8.600 lei.
Service-ul fusese selectat, în 2008, în urma unei licitaţii, pentru a repara maşinile străine aparţinând Poliţiei Bihor. Deşi contractul a fost încheiat pe o perioadă de 9 luni, autoturismele IPJ Bihor au fost reparate în continuare la acest service şi ulterior, iar din primăvara lui 2015, şi cele personale ale şefului instituţiei, autoturismul soţiei acestuia, dar şi cel al lui Vasile Blaga. Este vorba despre BMW-ul cu care chestorul Popa a făcut accident în 2016, în judeţul Braşov, în timp ce se îndrepta spre Bucureşti.
Serviciu contra serviciu
Procurorii DNA Oradea au arătat în actul de trimitere în judecată că "în schimbul foloaselor necuvenite chestorul de poliţie Liviu Popa a direcţionat comenzile şi a acceptat ca toate reparaţiile mai importante cu privire la autoturismele marcă străină ale IPJ Bihor să fie efectuate la service-ul Tophaus Impex SRL, în anul 2014 fiind decontate reparaţii şi servicii în valoare de peste 84.000 lei, în anul 2015 fiind decontate reparaţii şi servicii de peste 110.000 lei, iar în cursul anului 2016, până în luna iulie, fiind decontate reparaţii în valoare de peste 46.000 lei, cheltuieli semnificativ mai mari decât în anii precedenţi, când poliţistul a achitat contravaloarea reparaţiilor efectuate de acelaşi service la autoturismele sale şi ale apropiaţilor săi".
Chemat în faţa procurorilor DNA, Varga a declarat că din 2015 Liviu Popa nu i-a mai achitat contravaloarea reparaţiilor efectuate la autoturismele acestuia, deşi nu a existat niciun fel de înţelegere pentru eşalonarea plăţii reparaţiilor efectuate.
În ce priveşte autoturismul lui Blaga, potrivit administratorului, bolidul a ajuns la service-ul respectiv de trei ori, ocazie cu care s-au efectuat diferite reparaţii, în două situaţii nefiindu-i achitată contravaloarea lucrărilor, iar într-o situaţie, în care costul reparaţiilor a fost mai mare, chestorul Popa ar fi cerut facturarea contravalorii reparaţiei pe firma Construcţii Bihor, firmă deţinută de senatorul Gavrilă Ghilea, prim-vicepreşedintele PNL Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.