URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2022, 01:49

Paști în Oradea: Mii de creștini au participat la slujba de Înviere în bisericile din centrul orașului (FOTO/VIDEO)

Mii de creştini ortodocşi sau greco-catolici au participat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la slujba de Înviere în bisericile din centrul Oradiei. În jurul orei 23, când de obicei oraşul se pregăteşte de culcare, centrul Oradiei forfotea de oameni.

Oradea, noaptea...

Pe strada Primăriei, şoferii căutau locuri de parcare, în Piaţa Unirii tinerii povesteau relaxaţi la mesele unei terase, iar dinspre Pasajul Vulturul Negru şi strada Vasile Alecsandri se auzea un vuiet din başii boxelor de la terase.

Orădenii s-au bucurat de libertatea de circula fără restricţii, de noaptea călduţă de primăvară, de cerul senin care sfida prognoza meteorologică ce anunța ploi, de florile rozalii care au umplut cireşii japonezi din Piaţa Unirii sau pur şi simplu de apropierea sărbătorii Sfintelor Paşti.

"Hristos a înviat"

Pâlcuri mici, dar numeroase de oameni, se îndreptau spre intersecţia Pieţei Unirii cu strada Avram Iancu. Punctul de confluenţă al străzilor era la graniţa celor două confesiuni.

Orădenii de rit ortodox au luat drumul Biserici cu Lună, iar cei de confesiune greco-catolică pe cel al catedralei catedrala Sfântul Nicolae.

Pentru a evita suprapunerea slujbelor şi declanşarea unui amestec de rugăciuni şi cântări care să strice tihna credincioșilor, greco-catolicii au început slujba mai repede cu o oră, spre mirarea „întârziaților”.

"A mai fost și în alți ani. Aşa, cele două slujbe nu se deranjează reciproc", a explicat un credincios.

De altfel, slujba a fost acompaniată de bătăi de toacă şi oficiată de un sobor de preoţi condus de episcopul greco-catolic Virgil Bercea şi omologul său romano-catolic, Böcskei László.

La miezul nopţii, când credincioşii ortodocşi abia se pregăteau să intre în biserică, greco-catolicii aproape că aveau deja slujba încheiată, coşurile cu mâncare binecuvântate, aşa că se pregăteau să plece acasă.

"Hristos a înviat!", a spus episcopul Bercea. "Adevărat a înviat", au răspuns credincioşii la plecare.

"Ridicaţi, căpetenii, porţile voastre!"

În jurul orei 23, în cealaltă latură a Pieţei Unirii, platoul din faţa la Biserica cu Lună era plin-ochi.

Sute de credincioşi care au înconjurat sfântul locaş purtând în mână lumânări aprinse aşteptau intrarea în biserică.

"Ridicaţi, căpetenii, porţile voastre şi vă ridicaţi porţi veşnice ca să intre împăratul măririi", a rostit părintele paroh Teodor Cristea, conducătorul soborului de preoţi, în timp ce bătea cu crucea în poarta de lemn.

"Cine este împăratul măririi?", l-a întrebat cântăreţul din spatele uşii masive. "Domnul cel tare şi puternic, Domnul cel tare în război", a răspuns preotul, pentru ca porţile mari ale bisericii să se deschidă.

Începută înainte de mizerul nopţii, slujba de Înviere, desfăşurată în faţa unei asistenţe formate în general din familii şi surprinzător de mulţi adolescenţi, s-a întins până în jurul orei 2 noaptea.

Credincioşii au ieşit din biserică cântând "Hristos a înviat" pentru a se aşeza rând şi a primi - circa zece minute mai târziu - , din mâna preoţilor, păhărelul cu Sfintele Paşti.

"Praznic fericit!", şi-au urat credincioşii reciproc.

"Lumina sfântă" vine de la România

Spre deosebire de ultimii doi ani, când slujba de Înviere s-a ţinut cu restricţii din cauza pandemiei de Covid-19, de data aceasta numărul credincioşilor a fost mai mare.

Profitând de vremea bună, mai caldă şi fără ploaie, orădenii au ieşit în oraş pentru a participa la slujba de Paşti.

Credincioşii de rit ortodox şi greco-catolic sărbătoresc, duminică, Paştele, cea mai veche şi mai importantă sărbătoare a creştinătăţii, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrifiul lui Iisus Hristos.

Pentru prima oară, anul acesta Lumina Sfântă a ajuns, din România, şi în Republica Moldova, dar şi în Ucraina. De altfel, deşi sub ameninţarea bombelor, şi la Kiev s-a ţinut slujba de Înviere. 

Sărbătoarea Paştelui marchează amintirea patimii, morţii şi Învierii lui Iisus Hristos. După trei zile de doliu, în care în biserici s-a auzit doar toaca, nu şi clopotele, preoţii au ieşit, la miezul nopţii din altare, cântând "Hristos a Înviat".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON