URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2022, 00:00

Hristos a înviat! Credincioșii de rit ortodox și greco-catolic sărbătoresc Paștele, inclusiv în Ucraina asediată

Hristos a înviat! Credincioșii de rit ortodox și greco-catolic sărbătoresc Paștele, inclusiv în Ucraina asediată foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Credincioșii de rit ortodox și greco-catolic sărbătoresc, duminică, Paștele, cea mai veche și mai importantă sărbătoare a creștinătății, care a adus omenirii speranța mântuirii și a vieții veșnice, prin sacrifiul lui Iisus Hristos. Pentru prima oară, anul acesta Lumina Sfântă a ajuns, din România, și în Republica Moldova, dar și în Ucraina. De altfel, deși sub amenințarea bombelor, și la Kiev a început slujba de Înviere. 

Sărbătoarea renașterii

Sărbătoarea Paștelui marchează amintirea patimii, morții și Învierii lui Iisus Hristos. După trei zile de doliu, în care în biserici s-a auzit doar toaca, nu și clopotele, preoții au ieșit, la miezul nopții din altare, cântând „Hristos a Înviat”.

În bisericile ortodoxe, slujba de Înviere începe după ora 23 în interior. Potrivit tradiției, la miezul nopţii, preotul iese din biserică şi cheamă credincioşii cu îndemnul "Veniţi de luaţi Lumină!". De obicei, lumina este împărţită credincioşilor împreună cu bucăţele de pâine stropite cu vin, denumite Paști.

După ce lumânările oamenilor sunt aprinse, alaiul, avându-l în frunte pe preot, înconjoară biserica de trei ori, cântând "Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le". Apoi, preotul intră din nou în biserică, unde continuă slujba de Înviere, care durează, în unele locuri, până în jurul orei 3.

Sărbatoarea Paștelui este precedată de o perioadă de post, în care se comemorează evenimentele premergătoare Învierii Domnului. Ultima săptămână din Postul Mare, numită Săptămâna Patimilor, începe în Duminica Floriilor, când se sărbătoreşte intrarea lui Isus Hristos în Ierusalim, şi se sfârşeşte în Sâmbăta Mare.

La câteva zile după intrarea solemnă în Ierusalim (duminica Floriilor), Mântuitorul a fost judecat şi răstignit, a murit pe cruce şi a fost așezat în mormânt. După trei zile, a înviat din morţi. Toată această succesiune de evenimente a avut loc în numai o săptămână, cea a Patimilor, care precede Învierea. Începând din Joia Mare, clopotele au încetat să mai bată, în locul lor auzindu-se doar toaca. În noaptea de Înviere, clopotele bat din nou pentru prima oară.

Slujbă la Kiev

Anul acesta, lumina de la Ierusalim a ajuns în România sâmbătă seară în jurul orei 19, pe Aeroportul Otopeni, fiind preluată de reprezentanți ai bisericilor din toată țara, astfel încât să ajungă la timp pentru slujba de Înviere în toate bisericile.

În premieră, Lumina Sfântă a ajuns din România și în Republica Moldova și Ucraina.

Inclusiv la Moscova se ține slujba de Înviere.

În condiții cu totul atipice, ceremonia se desfășoară inclusiv la Kiev, sub amenințarea atacurilor rusești. De altfel, sâmbăta mare a fost agitată în Ucraina. În ziua 59 a invaziei comandate de Vladimir Putin, ucrainenii au spus că forțele rusești au intensificat atacurile de-a lungul întregului front de est și că încearcă să organizeze o ofensivă în regiunea Harkov, la nord de Donbas. Ucraina susține că a respins opt atacuri și că a recucerit niște localități, însă Rusia a lansat un atac cu rachete asupra orașului-ort Odesa, după cum scrie HotNews.ro.

Revenind la slujba de Paște, Digi24 a remarcat că și în Ucraina ceremonia se aseamănă foarte bine cu cea desfășurată în România, preoții ieșind să înconjoare biserica.

În România, sute de credincioși ortodocși participă în această noapte la slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală din Capitală. Slujba va fi oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (video jos).

Oamenii se roagă pentru pace.

Și în județul Bihor, respectiv în Oradea oamenii au ieșit la slujbă.

Vom reveni cu amănunte și imagini.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Hristos a inviat!
.
Postat 25 Aprilie 2022, 06:10 de unu
Adevărat a înviat
.
Postat 24 Aprilie 2022, 01:17 de Sandu2100
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON