URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2023, 13:11

Paște eco-fericit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sărbătorile sunt, prea des, un prilej de risipă. La fel cum fac de Crăciun, şi de Paşti oamenii cumpără multe produse alimentare pentru masa festivă, ceea ce înseamnă prea multe ambalaje şi mâncare neconsumată care ajunge la gunoi. Există, însă, şi obiceiuri care pot face sărbătorile pascale prietenoase cu mediul înconjurător.

Cea mai importantă parte a pregătirilor, vopsirea ouălor, se poate face şi fără produse chimice ambalate în plastic. Cele mai eficiente ingrediente naturale care pot fi folosite pentru colorarea ouălor sunt cojile de ceapă galbenă sau roşie, ori chiar amestecate. Într-o oală se pune un strat consistent de coji, peste care se aşază ouăle bine spălate, apă rece care să le acopere şi oţet, iar împreună se pun la fiert. O altă tehnică presupune fierberea cojilor de ceapă, dar fără ouă, care apoi se fierb numai în lichidul strecurat, ceea ce face colorarea uniformă.

Ouăle mai pot fi vopsite natural cu varză roşie, sfeclă sau turmeric, dar nu ar trebui să vă aşteptaţi la o colorare puternică.

Fireşte, un obicei ecologist este şi achiziţionarea ouălor, ca a altor alimente, din surse locale, ceea ce reduce amprenta de carbon pe care o provoacă comerţul. Cu cât cumpăraţi mai mult de la producătorii locali, cu atât se vor reduce kilometrii parcurşi de maşinile care transportă alimente.

Pentru un Paşte eco, decoraţiunile cu ouă de plastic ar trebui evitate. În schimb, alături de copii, aţi putea confecţiona propriile ornamente, din obiecte pe care deja le aveţi în casă sau refolosind decoraţiuni din anii trecuţi.

De asemenea, coşul în care ţineţi ouăle vopsite ar trebui să fie unul dintr-un material trainic, pe care să îl utilizaţi cât mai mulţi ani, fără să fiţi nevoiţi să cumpăraţi altul, în fiecare primăvară.

Sărbătoarea nu poate fi în armonie cu natura dacă folosiţi produse din plastic de unică folosinţă. Pentru a genera cât mai puţine deşeuri care să polueze mediul înconjurător, este mai bine să nu folosiţi tacâmuri, farfurii ori pahare din plastic. De asemenea, puteţi încerca să evitaţi şi şerveţelele de hârtie, iar în locul lor să folosiţi textile, care au o viaţă mai lungă şi a căror producţie nu necesită tăierea de arbori.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON