Dacă aţi văzut filmul Balio 13, aţi prins ideea. Tinerii aceştia sunt infinit mai uşor de privit decât de imitat.
Pasionaţii de parkour se antrenează pe curse de obstacole improvizate alergând, căţărându-se, sărind şi rostogolindu-se cu uşurinţa unor manguste gonite de dulăi. Mişcarea seamănă cu demonstraţiile trupelor de elită, paraşutiştilor sau pompierilor militari, trimişi în misiune, cu deosebire că este mult mai acrobatică şi golită total de caracterul războinic.
La fel de spectaculos, freerunnerii aleargă ajutându-se de obstacole găsite în mod natural în mediul înconjurător de la bănci, scări, trepte şi altele. Iar când practicanţi din toată ţara a celor două genuri de mişcare se întâlnesc într-un oraş se lasă cu spectacol...
Participare record
"Pot compara parkour-ul cu ce fac pompierii", a declarat Cristian Glovaschi, preşedintele asociaţiei Traceurs Bucureşti, organizatoarea evenimentului.
"Avem înscrişi peste o sută de tineri, cei mai mulţi din toate ediţiile de până acum. Interesul pentru acest gen de mişcare este în creştere în întreaga ţară, iar Oradea are o comunitate puternică, lucru care ne-a şi determinat să organizăm aici ediţia din acest an", a adăugat el.
Ajuns la a 14-a ediție, Parkour Jam reunește pasionați din Oradea, Bucureşti, Arad, Cluj, Iaşi şi Târgu Mureş. Sâmbătă, în Parcul 1 Decembrie, aceștia şi-au arătat abilităţile sărind pe trambulină, peste obstacole sau ajutându-se de un ansamblu de schele modulare montat pe platoul de lângă statuia Ostaşului Român.
Tinerii au susţinut demonstraţii, antrenamente şi seminarii, împărtăşindu-şi din experienţa acumulată cu transpiraţie şi julituri în Parcul 1 Decembrie.
Arena Baroc şi Petőfi
Printre cei prezenți s-a numărat o tânără care combină parkour-ul cu meseria de veterinar. Diana Popa a mărturisit că a început să practice de la 15 ani, fără ca părinții să știe de pasiunea ei, pentru ca mai târziu să se bucure de susținerea lor. Tânăra a mai declarat că în pofida a mai multor traume, nu a vrut niciodată să lase parkour-ul.
Duminică "zburătorii" se vor muta în parcurile Baroc şi Petőfi Sándor. "Va fi exact acelaşi gen de mişcare, cu deosebirea că participanţii vor trebui să se adapteze la spaţiul existent", a declarat Glovaschi.
Preşedintele asociaţiei Traceurs a precizat că parkour şi freerunning sunt un gen de mişcare şi nu un sport în sine.
"Este cel mai simplu şi uşor gen de mişcare pe care îl poţi practica. Nu trebuie decât să exersezi să alergi, să te caţări sau să sari. Scopul este să te deplasezi în cea mai mare viteză, în siguranţă şi folosind o cantitate cât mai mică de enegie în mişcare", a spus tânărul.
Dan Simai, Mihaela Furculiță (studentă anul I)
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.