URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Aprilie 2018, 17:45

Parkour Jam. Peste 100 de pasionaţi de parkour şi freerunning şi-au luat zborul în Parcul 1 Decembrie (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă aţi văzut filmul Balio 13, aţi prins ideea. Tinerii aceştia sunt infinit mai uşor de privit decât de imitat.

Pasionaţii de parkour se antrenează pe curse de obstacole improvizate alergând, căţărându-se, sărind şi rostogolindu-se cu uşurinţa unor manguste gonite de dulăi. Mişcarea seamănă cu demonstraţiile trupelor de elită, paraşutiştilor sau pompierilor militari, trimişi în misiune, cu deosebire că este mult mai acrobatică şi golită total de caracterul războinic.

La fel de spectaculos, freerunnerii aleargă ajutându-se de obstacole găsite în mod natural în mediul înconjurător de la bănci, scări, trepte şi altele. Iar când practicanţi din toată ţara a celor două genuri de mişcare se întâlnesc într-un oraş se lasă cu spectacol...

Participare record

"Pot compara parkour-ul cu ce fac pompierii", a declarat Cristian Glovaschi, preşedintele asociaţiei Traceurs Bucureşti, organizatoarea evenimentului. 

"Avem înscrişi peste o sută de tineri, cei mai mulţi din toate ediţiile de până acum. Interesul pentru acest gen de mişcare este în creştere în întreaga ţară, iar Oradea are o comunitate puternică, lucru care ne-a şi determinat să organizăm aici ediţia din acest an", a adăugat el.

Ajuns la a 14-a ediție, Parkour Jam reunește pasionați din Oradea, Bucureşti, Arad, Cluj, Iaşi şi Târgu Mureş. Sâmbătă, în Parcul 1 Decembrie, aceștia şi-au arătat abilităţile sărind pe trambulină, peste obstacole sau ajutându-se de un ansamblu de schele modulare montat pe platoul de lângă statuia Ostaşului Român. 

Tinerii au susţinut demonstraţii, antrenamente şi seminarii, împărtăşindu-şi din experienţa acumulată cu transpiraţie şi julituri în Parcul 1 Decembrie.

Arena Baroc şi Petőfi 

Printre cei prezenți s-a numărat o tânără care combină parkour-ul cu meseria de veterinar. Diana Popa a mărturisit că a început să practice de la 15 ani, fără ca părinții să știe de pasiunea ei, pentru ca mai târziu să se bucure de susținerea lor. Tânăra a mai declarat că în pofida a mai multor traume, nu a vrut niciodată să lase parkour-ul.

Duminică "zburătorii" se vor muta în parcurile Baroc şi Petőfi Sándor. "Va fi exact acelaşi gen de mişcare, cu deosebirea că participanţii vor trebui să se adapteze la spaţiul existent", a declarat Glovaschi.

Preşedintele asociaţiei Traceurs a precizat că parkour şi freerunning sunt un gen de mişcare şi nu un sport în sine.

"Este cel mai simplu şi uşor gen de mişcare pe care îl poţi practica. Nu trebuie decât să exersezi să alergi, să te caţări sau să sari. Scopul este să te deplasezi în cea mai mare viteză, în siguranţă şi folosind o cantitate cât mai mică de enegie în mişcare", a spus tânărul.

Dan Simai, Mihaela Furculiță (studentă anul I)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Minți odihnite
Mișcarea si sportul sunt benefice dar hai sa nu ne expunem și să nu încurajăm copiii sa facă lucruri periculoase, oricum vad destul pe Facebook și YouTube. Mâine poimâine o să-i vedem sărind de pe poduri și clădiri că așa au văzut ca se făcea în centru. Cine a venit cu aceasta idioțenie?
Postat 28 Aprilie 2018, 23:54 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON