Cine crede că fuziunea între Oradea şi Sînmartin este ca rezolvată se înşală. După săptămâni de campanie, în care primarii Ilie Bolojan şi Lucian Popuş au avut sute de întâlniri cu alegătorii, bătălia pentru unificare se duce până în ultima clipă.
"Nu o să îi putem convinge pe toţi, chiar dacă ar avea doar de câştigat în urma fuziunii, dar măcar vom şti că am încercat", spune, prudent ca-ntotdeauna, primarul Ilie Bolojan.
Corecţie 3D
Oradea şi Sînmartin au de ales între a se dezvolta împreună sau a pierde separat. Ideea fuziunii s-a născut din dorinţa de a îndrepta greşelile trecutului. "Oradea a făcut trei greşeli strategice. Prima greşeală a fost că am închis fabrici ca Înfrăţirea, cu 6.000 de angajaţi, care astăzi mai pot fi dezvoltate doar de companii multinaţionale. A doua a fost că, între anii 2004-2008, când investiţiile străine din România se ridicau de 10 miliarde lei, Oradea a refuzat să pună terenuri la dispoziţia investitorilor, iar aceştia au plecat la Arad, Cluj şi Timişoara. A treia greşeală a fost că nu am investit în aeroport şi, în loc să aterizeze la Oradea, avioanele duc astăzi investitori în alte oraşe", spune primarul Ilie Bolojan.
Edilul afirmă că aceste greşeli, care au adus orădenii în situaţia de a munci pentru cele mai mici salarii din regiune, pot fi totuşi corectate. "Există formula 3D care determină dezvoltarea unei localităţi: distanţa, densitatea şi divizarea. Cu cât este mai scurtă în timp distanţa dintre o localitate şi un pol de dezvoltare, cu cât are populaţia mai numeroasă şi cu cât este mai puţin divizată în sensul adoptării rapide a deciziilor, cu atât se dezvoltă mai repede", explică edilul. Pentru a îndeplini aceste condiţii, Bolojan a lansat la începutul anului 2014 ideea fuziunii prin absorbţie a municipiului cu localităţile limitrofe, primul care a acceptat provocarea fiind primarul de Sînmartin, Lucian Popuş...
"De ce să trecem la oraş?"
Previzibil, ideea a fost privită iniţial cu rezerve. Mai puţin afectaţi, orădenii s-au arătat favorabili fuziunii, în vreme ce sînmartinenii s-au declarat împotrivă dintr-un reflex de patriotism local. Sătenii au invocat, printre altele, majorarea impozitelor, desfiinţarea Primăriei şi pierderea identităţii. "De ce să trecem la oraş? Numai să meargă la Oradea bănuţii cei frumoşi făcuţi de staţiuni? Acuma, dacă mergi la Primărie, mai ai cui îi spune păsul, dar crezi că te-a băga în seamă primarul Bolojan, pe tine, Ioanea a nimănui din Cordău?", declara pentru BIHOREANUL, în urmă cu un an, bătrânul Traian Brata (foto).
Conform unui sondaj făcut în martie 2015 de sociologul Adrian Hatos, 55% dintre locuitorii comunei se declarau contra unirii şi doar 29% în favoarea ei. În schimb, 71% din orădeni erau pentru şi doar 6% împotrivă. Pentru a linişti temerile sătenilor, Bolojan şi Popuş au elaborat o strategie de unificare potrivit căreia locuitorii din centrul de comună, din Băile Felix şi din Băile 1 Mai vor plăti impozite la nivelul actual vreme de 10 ani, cu un termen de încă 5 ani pentru alinierea graduală la nivelul oraşului. Pe de altă parte, Betfia, Cihei, Cordău, Haieu şi Rontău vor deveni sate aparţinătoare oraşului, iar locuitorii lor vor beneficia de acelaşi nivel fiscal şi de dreptul de a creşte animale, Primăria acoperind toate cheltuielile pentru preschimbarea documentelor de identitate.
În ultimele săptămâni, cei doi edili au promovat unirea în sute de întâlniri. În Oradea, Bolojan s-a întâlnit cu alegătorii la locurile de muncă, inclusiv la ora 2 noaptea, pentru a-i convinge să meargă la vot, iar în Sînmartin i-a căutat acasă pentru a-i lămuri să voteze pentru fuziune.
Între "da"...
Locuitorii centrului de comună s-au lămurit primii. Promisiunile privind gratuitatea pe mijloacele de transport în comun pentru pensionarii comunei, reducerea tarifelor OTL la nivelul din Oradea şi introducerea încălzirii pe gaz în cartierul ANL i-au cucerit rapid pe locuitorii de la blocuri. La sate, situaţia e însă mai nuanţată. Reticenţa ţăranilor creşte proporţional cu distanţa faţă de DN 76, care străbate comuna.
În Haieu, situat la doar 3 kilometri de centru, localnicii sunt pentru fuziune. "Singura şansă să ne dezvoltăm este să se facă acuaparcul. Aşa vor veni turişti şi vor apărea locuri de muncă. Dacă în Felix o cameră se închiriază cu 120 lei, şi la noi s-ar putea da măcar cu 50 lei. Automat ar mai face şi oamenii un bănuţ", spune Florin Balaj, muncitor.
De aceeaşi părere este şi vecinul său, Ovidiu Cozman (foto), încă student. "Cel mai important e că zona s-ar putea dezvolta. Astfel, la terminarea facultăţii poate aş reuşi să îmi găsesc de lucru fără să fiu nevoit să plec aiurea", spune tânărul.
... şi "ba"!
Mai încolo cu încă 3 kilometri, în Betfia, situaţia se schimbă radical. Aparent informaţi, majoritatea localnicilor nu vor să audă de fuziune. "Fugi dom’le d-aici! Cum să nu crească impozitele? Ai văzut politician să se ţină de cuvânt?", se revoltă Florian Cuc (foto), pensionar. Bărbatul este păţit: "Când ne-au băgat apă au spus că toate cheltuielile cu branşamentele vor fi suportate de Primărie, da’ pe urmă mi-au cerut 840 lei. Crede-i dumneata, că eu nu mai pot!".
La fel de sceptici sunt şi locuitorii din Cordău, sat aflat la 8 kilometri de centrul comunei. "La noi oamenii nu prea vor să treacă la oraş. Se tem că vor veni aşa impozite că o să ia Primăria casa de pe ei", zice o bătrână.
La fel de neîncrezător este şi Gheorghe Ghiţ, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de vite Corbeanca. "N-am auzit nimic care să mă convingă. Nu mai departe de acum două săptămâni a fost şedinţă că încep lucrările la canalizare şi deja au uitat să vină. Vă daţi seama ce-a fi după votare...", spune bărbatul.
Până la capăt
Intenţia de vot atât de diversă din satele comunei face ca rezultatul scrutinului din 10 mai să fie imprevizibil. "Există şanse reale să credem că referendumul va trece. În Sînmartin lucrurile s-au mai îmbunătăţit, dar mai este de muncă", spunea primarul Ilie Bolojan săptămâna trecută.
Cel de-al doilea sondaj de opinie comandat de municipalitate, aflat încă în lucru, pare să anunţe o consolidare a procentului de orădeni favorabili unificării, în vreme ce rezultatele pe Sînmartin indică o situaţie la limită. BIHOREANUL a aflat, neoficial, că procentul contestatarilor fuziunii a scăzut de la 55% la 40%, dar procentul susţinătorilor s-a menţinut tot la 40%, semn că voturile "rupte" de la opozanţii unificării s-au mutat la nehotărâţi.
Pe cale de consecinţă, cei doi primari, de Oradea şi Sînmartin, vor avea săptămâna aceasta, zilnic, nu mai puţin de 20 de întâlniri cu alegătorii, pentru a-i convinge să voteze fuziunea. Bolojan se va întâlni dimineaţa cu orădenii în fabrici, iar după-amiaza în cartiere, pentru a-i determina să meargă la vot, în vreme ce primarul Popuş va bate satele pentru a-şi convinge consătenii de oportunităţile fuziunii.
În fond, ce se obţine greu e mai preţios. Şi, la fel ca în cazul oricărui individ, tocmai dificultăţile întâmpinate şi depăşite ar putea face noul oraş să-şi merite numele: Oradea Mare...
"La început mi-am zis: avem drumuri, avem ce ne trebuie, de ce să trecem la oraş? Din 40 de oameni cu care am vorbit, 38 ziceau la fel. Dar când am văzut oportunităţile fuziunii pentru dezvoltarea localităţii nu am putut fi decât de acord"
Ovidiu Cozman, localnic din Haieu, student
CU DA SAU NU
"Sunteţi de acord cu alipirea?"
Scrutinul din 10 mai se va derula între orele 7-23. Alegătorii din ambele unităţi administrativ-teritoriale vor fi chemaţi să răspundă cu "DA" sau "NU" la întrebarea "Sunteţi de acord cu alipirea comunei Sînmartin la municipiul Oradea?".
Campania electorală se încheie cu o zi înaintea scrutinului, iar în ziua consultării publice va fi interzisă comercializarea băuturilor alcoolice în vecinătatea secţiilor de votare.
Din Biroul Electoral Municipal, condus de judecătorul Ionel Olah, fac parte câte doi reprezentanţi ai partidelor PNL, PSD şi UDMR. La fel, în fiecare secţie de votare, cele trei partide şi-au numit câte un reprezentant pentru a supravegea numărătoarea voturilor.
În cele 143 de secţii de votare din Oradea şi 9 din Sînmartin voturile vor fi numărate imediat după închiderea urnelor, iar rezultatul ar trebui să fie cunoscut în cel mult două ore.
Pentru ca fuziunea să iasă, e nevoie ca, atât în Oradea, cât şi în Sânmartin, prezenţa la vot să fie de minim 30% din alegătorii de pe liste, iar voturile pentru "DA" să fie peste 50% în fiecare din cele două localităţi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.