Organizatorii unei noi ediţii a Zilelor Sfântului Ladislau, reuniți în asociația cu același nume, au prezentat, marţi, la Cetate, o parte din programul festivalului dedicat celui considerat întemeietorul Oradiei.
Chiar în debutul evenimentelor, orădenii sunt chemaţi să participe la o acţiune de plantare de flori în faţa Teatrului, în scuarul care a găzduit tisele mutate nu demult în Parcul 1 Decembrie.
"Lucrăm la înfiinţarea unei asociaţii de înfrumuseţare a oraşului. O acţiune de debut a acestei asociaţii va fi plantarea de flori în Piaţa Ferdinand, în jurul bustului lui Szigligeti Ede, locul de unde au fost mutate tisele", a spus Csomortányi István, unul dintre organizatori, în conferinţa de presă.
Acţiunea de plantare va avea loc pe 17 iunie, de la ora 17. Potrivit lui Csomortányi, vor fi plantate 300 de flori din ghiveci de mai multe soiuri, iar orice doritor e invitat să dea o mână de ajutor. "Vrem ca în aceste luni până când încep lucrările (n.r. – de reablitare a Pieţei Ferdinand) zona aceea să fie plină cu flori", a mai spus acesta.
Municipalitatea este partener în cadrul acţiunii. Astfel, Primăria Oradea se va îngriji ca solul să fie pregătit pentru plantarea de flori şi, ulterior, ca florile să fie udate periodic.
În conferinţa de presă de marţi s-a vorbit şi despre alte evenimente cuprinse în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau, care se vor desfăşura în perioada 18-24 iunie, programând câteva activităţi şi pe 17 iunie, în "ziua zero" a festivalului.
Pe 18 iunie, în Parcul Bălcescu va fi dezvelit bustul contelui Rhédey Lajos, realizat cu bani primiţi din Ungaria. Contele a donat Oradiei grădinile sale care se întindeau în zona actualului Parc Bălcescu, Grădinii Zoologice şi Stadionului Tineretului.
Într-una din zilele festivalului, orădenii sunt invitaţi să viziteze mormintele mai multor orădeni de seamă, iar în alta să facă o tură pe biciclete până în Berettyóújfalu.
În premieră, festivalul va cuprinde, în weekendul 22-24 iunie, show-uri ecvestre, aduse de "Cavalerii diavolului" din Győr, un concurs de atelaje, precum şi jonglerii cu foc. Aceste activităţi se vor desfăşura în şanţul Cetăţii.
De asemenea, tot la Cetate, orădenii vor putea degusta bunătăţi ungureşti la un târg culinar şi cumpăra produse tradiţionale de tot soiul de la 62 de meşteşugari şi producători.
Cele mai multe evenimente vor fi concentrate în perioada 22-24 iunie, când în curtea fortăreţei se vor ţine o serie de concerte (Magda cum Laude, Rúzsa Magdi, Fenyő Miklós, acesta din urmă fiind supranumit regele rock’n’roll-ului din Ungaria). De asemenea, în aceeaşi perioadă, în fortăreaţă va fi instalat un cort cu două televizoare mari, în care vor putea fi urmărite meciuri din cadrul Campionatului Mondial de fotbal din Rusia.
Citește și:
Zilele Sfântului Ladislau: concerte, cascadorii pe cai şi dezvelirea statuii contelui Rhédey Lajos
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.