URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2023, 18:15

Oradea și Bihorul recuperează banii pentru proiectarea drumului expres Oradea – Arad, execuția va fi licitată în vară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel precum colegii lor din Consiliul Local Oradea, aleșii bihorenilor au aprobat, miercuri, un acord de parteneriat între administrația județeană și cea municipală cu CNAIR și Consiliul Local și cel Județean Arad, pentru implementarea proiectului drumului expres care va lega cele două reședințe de județ.

Practic, Primăria Oradea și CJ Bihor, la fel ca instituțiile omoloage din Arad, vor recupera banii cu care au contribuit la documentații, iar în vară va fi organizată licitația pentru desemnarea constructorilor.

Pregătiri pentru licitație

Potrivit hotărârii adoptate cu unanimitate de voturi în CJ Bihor, CNAIR urmează să se ocupe de exproprierea terenurilor ce vor fi afectate de viitoarea șosea, de întocmirea documentațiilor cadastrale, de contractarea serviciilor de audit de siguranță rutieră și de derularea procesului de accesare a finanțării europene nerambursabile, iar cele patru administrații din Bihor și Arad de derularea procedurilor de achiziție pentru contractarea execuției și de derularea procesului de prefinanțare, plată, rambursare și decontare a lucrărilor pe măsură ce acestea sunt executate.

În reuniunea de miercuri, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a declarat că „suntem în faza de a semna spre sfârșitul lunii partea de finanțare pentru studiile tehnice”, ceea ce înseamnă că administrațiile județene din Bihor și Arad, precum și cele municipale din Oradea și Arad își vor recupera suma de 11 milioane euro cu care au contribuit la actualizarea studiului de fezabilitate al proiectului și elaborarea proiectului tehnic.

Tot Bolojan a arătat că acești bani sunt din fondurile pe actualul Program Operațional Infrastructură Mare (care se încheie în acest an), iar lucrările de execuție propriu-zisă „intră pe Programul Operațional Sectorial Transporturi în perioada viitoare”, adică în următorul exercițiu financiar european.

„Ne propunem ca până la sfârșitul acestei luni să depunem și documentațiile pe mediu, am avut o întârziere fiindcă aproape tot teritoriul orașului Chișineu Criș este pe un sit Natura 2000, și până la sfârșitul lunii iunie să avem proiectul tehnic finalizat și să demarăm licitația după ce Guvernul va aproba indicatorii tehnico-economici”, a mai spus Bolojan.

O „premieră națională”

În ședința extraordinară a Consiliului Local Oradea, desfășurată miercuri, cu o oră înaintea celei a CJ Bihor, primarul Oradiei, Florin Birta, a subliniat că este „o premieră națională” faptul că două municipii și două consilii județene pun în practică direct un astfel de proiect important de infrastructură, și prin intermediul CNAIR.

„Este un proiect complex, dar cred că va fi un model de bună practică pentru România”, a spus Birta. Și în Consiliul Local, acordul de parteneriat a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

Proiect de peste 10 miliarde lei

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul drumului expres Oradea - Arad a fost „îngropat” mai bine de un deceniu în sertarele fostei CNADNR și preluat de la actuala CNAIR, la inițiativa lui Bolojan, la finele anului 2020, când administrațiile locale din Bihor și Arad s-au asociat în acest sens pentru a actualiza vechiul studiu de fezabilitate și a comanda proiectul tehnic.

Evaluat la aproximativ 10,71 miliarde lei, proiectul presupune construirea unei șosele cu o lungime de 120,1 km, cu profil de autostradă (cu 4 benzi), la care se mai adaugă și alți 18 km de drumuri de legătură, plus o conexiune cu un nou punct de trecere a frontierei româno - ungare în zona Bekescsaba (de 9,85 km), unde va fi racordat la autostrada M44 din țara vecină.

În Bihor, șoseaua va avea 57,5 km, traversând teritoriile municipiului Oradea, comunelor Sântandrei, Nojorid, Gepiu și Mădăras, apoi al municipiului Salonta, iar în final pe cele ale comunelor Ciumeghiu și Avram Iancu.

Drumul va porni din sud-estul Oradiei, unde va fi conectat cu drumul de legătură dintre centura orașului și autostrada Transilvania (aflat în execuție), după care va continua prin sud, ocolind Livada de Bihor prin estul localității, continuând de-a lungul căii ferate Oradea – Arad prin vestul localităților Nojorid și Cefa, apoi prin estul localității Inand. De asemenea, va ocoli Salonta pe la est și va reveni pe partea vestică a căii ferate Oradea – Arad și a DN 79, la vest de Ciumeghiu și Avram Iancu, de unde va continua pe teritoriul județului Arad.

În Bihor, DX Oradea – Arad va avea conexiuni cu drumul de legătură dintre centură și autostradă, cu drumul comunal DC 77 (pe teritoriul comunei Nojorid), cu DN 79 (în zona Cefa), cu DJ 705 Salonta – Tinca (la ieșirea din municipiu spre această comună), precum și noduri rutiere cu drumul de legătură spre vamă (zona Salonta) și cu DN 79 (zona Avram Iancu).

Lucrările de execuție vor fi împărțite în trei tronsoane: Oradea – Salonta, Salonta – Chișineu Criș și Chișineu Criș – Arad.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Zic sa citim articolele, se recupereaza banii pe documentatie.
,,Practic, Primăria Oradea și CJ Bihor, la fel ca instituțiile omoloage din Arad, vor recupera banii cu care au contribuit la documentații.’’
Postat 13 Aprilie 2023, 10:14 de User anonimizat
KP aka mama Omida
Pe Bihorenii modești care platesc pana in 500 ron impozit, 7% mărire pe an nu-i afectează, pe bogatii ca tine care, pe bogații ca tine ii afectează care au 7000 ron impozit, dar Bihorenii rand nu-și bat capul de unde o sa ai tu bani de impozit, importatn e sa se facă, Bihorenii nu se supara daca se face ce nu am avut vreodată.
Postat 13 Aprilie 2023, 09:50 de Sandu2100
Oradea și Bihorul vor recupera costurile inițiale ...
... în ciclul bugetar 2026-2032, după de lucrarea va fi în întregime decontată. Asta dacă execuția pornește în 2024. Dacă nu pornește ... atunci se amână cu perioada până la recepția finală. Așa funcționează recuperările de la bugetul de stat. Pentru liniștea bihorenilor, e bine să înțeleagă că tocmai le-a crescut impozitul fără niciun alt demers.
Postat 13 Aprilie 2023, 08:58 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON