URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2018, 19:06

Oradea în obiectiv: Fost poloist, acum medic stomatolog, Adam Freundlich a cucerit internetul cu pozele făcute pe străzile oraşului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Probabil că nu există orădean care să aibă cont pe Facebook şi să nu fi văzut măcar o dată o poză semnată Adam Freundlich. Tânărul de 26 de ani, fost membru al echipei de polo CSM Digi Oradea, în prezent medic dentist, este pasionat de fotografie şi cel mai mult îi place să imortalizeze străzile şi clădirile oraşului natal. Cu răbdare, "vânează" momentul în care lumina se aşază pe faţade aşa cum îşi doreşte, iar fotografiile astfel realizate vorbesc despre cât de frumoasă este Oradea!

Sportiv... cu halat

Orădean get-beget, cu origini nemţeşti şi evreieşti, Adam Freundlich a fost până acum doi ani membru al echipei de polo CSM Digi Oradea, practicând acest sport încă din copilărie. Când n-a mai fost dorit la echipă, nu şi-a căutat alţi colegi, ci a preferat să continue doar ca amator. Oricum, era deja student în anul IV la Medicină Dentară, facultate pe care a ales-o imediat după ce a terminat liceul, tocmai pentru că ştia că nu poate face sport o viaţă întreagă. "N-am vrut să ajung la 30-35 de ani fără nicio alternativă", explică Adam.

Timp de patru ani, a fost deopotrivă poloist profesionist, cu două antrenamente pe zi, şi student. "Din păcate, a fost uşor", zice tânărul, dezamăgit pentru că nivelul facultăţii orădene este mai scăzut decât şi-ar fi dorit. S-a străduit să înveţe cât mai multe de la profesorii săi, pentru a fi un medic bun, iar de şase luni de zile lucrează în propriul cabinet.  

Oradea, foto Adam FreundlichOraş la pas

Printre antrenamentele din bazin şi cursurile de la facultate, Adam şi-a găsit timp şi pentru o altă pasiune. "De când eram mic m-a atras fotografia. Tata avea un aparat Zenit, îl ţin bine minte, îmi plăcea mult să mă joc cu el", explică tânărul. În urmă cu vreo şase ani, când părinţii au decis să investească într-un aparat foto profesionist, pentru a-l folosi în vacanţe şi la evenimente de familie, Adam a avut ocazia să afle dacă-i calcă pe urme tatălui. "Aparatul familiei a cam devenit al meu", povesteşte el, zâmbind.

A început să facă fotografii pe străzile oraşului şi, aproape fără să-şi dea seama, a devenit un adevărat pasionat. După ore întregi de tutoriale urmărite pe YouTube, pentru a deprinde tehnica fotografică, Adam a început să facă fotografii tot mai reuşite. Le-a postat pe contul de Facebook şi fotografiile au ajuns rapid virale! Imagini cu palatele Art Nouveau din oraş, cu tramvaiele străbătând urbea ori cu panorame imortalizate din vârful Dealului Ciuperca sau din Turnul Primăriei au fost şi sunt în continuare intens distribuite pe reţeaua de socializare. "Nu asta am urmărit, eu fac fotografiile în aşa fel încât să-mi placă mie, dar sigur că mă bucur că şi alţii le apreciază", mărturiseşte Adam. De asemenea, imaginile lui sunt adesea folosite de ziare din Bucureşti sau din străinătate, când relatează despre Oradea.

De la înălţime

Cel mai mult, tânărul preferă fotografia de natură şi cea urbană. "Oraşul îmi este mai la îndemână, de aceea majoritatea pozelor sunt din Oradea. În plus, avem un oraş foarte frumos şi mă bucur că s-a dezvoltat", zice Adam. Cel mai mult apreciază că faţadele a numeroase clădiri din centrul istoric au fost reabilitate şi, astfel, sunt numai bune de pozat.

Deşi îl bucură şi proiectele de reabilitare derulate de Primărie, Adam recunoaşte că ar fi preferat să fie făcute mai bine. "E bine că Oradea a folosit bani europeni, dar cred că nu trebuia doar să-i cheltuim, ci trebuia să găsim cele mai bune soluţii. Piaţa Unirii, de exemplu, deşi îmi place şi sunt de acord că aveam nevoie de o piaţă în oraş, aş fi făcut-o altfel", zice tânărul, motivând că nu-i plac fântânile arteziene amplasate în piaţă şi nici soluţia găsită pentru staţia de tramvai.

De asemenea, Adam regretă că locul său preferat pentru pozat, Dealul Ciuperca, a rămas o ruină. "Cred că cea mai frumoasă perspectivă asupra Oradiei e de acolo", zice tânărul. De altfel, de la Ciuperca a făcut numeroase poze, surprinzând inedit răsăritul ori apusul soarelui, dar şi momente în care oraşul era învăluit de ceaţă.

Poze... magnetizate

Deşi oferte a avut, tânărul n-a vrut niciodată să devină fotograf de evenimente şi nici nu s-a gândit să-şi transforme pasiunea în afacere. Recunoaşte însă că se simte furat când îşi vede pozele folosite în reclame ori în alte activităţi comerciale.

"E una să-ţi placă o poză de-a mea şi să ţi-o salvezi în calculator pentru că vrei să o mai vezi, şi alta să apară în publicaţii, fără indicarea sursei, ori chiar pe magneţi de frigider, cum am văzut într-un magazin din oraş", spune Adam, care - în schimb - a acceptat colaborarea cu o firmă care vinde tablouri cu fotografiile sale.

Aşadar, orice orădean sau turist poate să ducă acasă o părticică din Oradea, aşa cum a fost surprinsă de talentatul fotograf...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@roger
Se poate si fara demolare.Se poate modifica fatada.Sau aduci tu bani de acasa pt demolare si transport moloz?
Postat 24 Iulie 2018, 14:51 de CetateanulTurmentat
Roger
:::::)))) e super oribilă cladirea , atunci când sa făcut era o clădire modernă , o arhitectură deosebită. Pe bune că e urâtă. Dar am văzut ceva asemănător in Dallas și Londra.
Postat 22 Iulie 2018, 23:20 de Sandu1206
jos covrigul de la gara si magazinul crisul - 2 oribilitati ale orasului
tipul chiar are talent. de ce n-ar vrea primaria o colaborare cu el? una peste alta, va rog sa dati jos covrigul ala din beton de la gara, este o rusine peste oras. iar proprietarii magazinului crisul sa inteleaga ca cladirea este absolut oribila arhitectural, vizual, artistic si trebuie demolata. un motiv ar fi lumina naturala si panoramica deosebita daca ar fi pereti din sticla cum sunt si la trade center, plus o eficientizare mai mare dpv energetic al locului. poate citeste si aude cine trebuie.
Postat 22 Iulie 2018, 20:03 de roger
Fain
Dacă era Filip, pozele si orasul erau o ruină. ORADEA merge mai departe.
Postat 22 Iulie 2018, 19:18 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON