URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2019, 20:36

Oradea ieri, Oradea azi: Teatrul de vară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1900. Spectacole în aer liber

În Oradea începutului anilor 1900, principalele opţiuni de petrecere a timpului liber erau cafenelele, cinematograful şi spectacolele teatrale. Pe-atunci, în oraş funcţionau aşa-numitele Cercuri Teatrale, care se ocupau cu organizarea de spectacole în mai multe zone. Clădirea Teatrului din actuala Piaţă Ferdinand era proaspăt construită în 1900, iar în oraş mai existau şi teatre în aer liber.

Unul în Parcul Rhédey (Bălcescu de azi), o clădire din lemn cu scenă, iar altul în zona străzii Kózep, la numărul 3. Mai exact, amplasamentul era la intrarea pe actuala stradă Republicii pietonal, pe dreapta. Edificiul era cunoscut sub numele de Teatrul Heyman, după numele proprietarilor, aflându-se în spatele unei case lungi cu spaţii comerciale, accesibile direct din stradă şi având în jur o grădină.

Un alt teatru de vară a funcţionat în spatele Palatului Sztarill (Astoria). Acest teatru în aer liber a fost construit în anul 1857, iar spectacolele erau susţinute de actori amatori. Deşi nu se cunosc programele exacte, se presupune că majoritatea reprezentaţiilor aparţineau dramaturgiei maghiare, iar altele erau din repertoriul românesc şi evreiesc.

fostul magazin Mercur, Oradea2019. Comerţ şi locuire

Importanţa teatrului de vară din centrul Oradiei a scăzut după anul 1900, când s-a dat în folosinţă sediul Teatrului din Piaţa Bémer, Ferdinand de azi. Programele teatrului Heyman au continuat, însă, să cuprindă spectacole susţinute în sezonul cald, concerte şi proiecţii de filme.

Clădirea a fost demolată în anul 1954. Spre sfârşitul anilor ’70, în locul vechilor imobile au fost ridicate noi clădiri: un bloc de locuinţe şi un centru comercial, denumit Mercur (foto).

Considerat o "unitate etalon pentru desfacerea articolelor metalo-chimice", centrul comercial a fost inaugurat pe 27 iunie 1981. Suprafaţa utilă era de 3.500 m2, cuprinzând un magazin de bijuterii, spaţii de alimentaţie publică, un centru de depanare radio-TV, tutungerie, unitate Loto. Clienţii mai găseau la Mercur candelabre, electrocasnice, seturi de camping, bibelouri.

Din anii ’90, funcţiunea comercială a clădirii a rămas, dar spaţiile şi-au tot schimbat destinaţia, apărând inclusiv un cazino. Astăzi, deşi nu mai poartă denumirea oficială Mercur, clădirea găzduieşte magazine de modă, o gelaterie şi o unitate bancară. Ca aspect, a rămas la fel, dar faţada s-a degradat, iar ferestrele au fost obturate cu plăci din tablă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
A trebuit să apară "clanul Micula" ...
... ca să dispară și Teatrul de Vară !?!
Postat 21 Ianuarie 2019, 10:17 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON