URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Noiembrie 2017, 10:28

Oradea ieri, Oradea azi: Primele felinare au apărut în 1852 în oraşul de pe Criş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1852. Primele felinare din Oradea

Iluminarea pe timp de noapte a străzilor Oradiei a fost unul dintre elementele care au creat oraşul modern. Până în prima jumătate a secolului al XIX-lea, urbea era aproape complet întunecată pe timpul nopţii, excepţie făcând câteva curţi.

Cea mai veche propunere de montare a unor felinare pe gaz a avut-o în 1803 contele Rhédey Lajos, care avea o grădină publică pe locul Grădinii Zoologice de azi. Totuşi, Primăria a montat abia în anul 1852, în zona centrală, 25 de corpuri de iluminat, care erau pornite individual, fiecare în parte.

În 1870 a fost încheiat, după lungi tergiversări, un contract cu compania britanică Haldenby Keyworth J.R., pentru introducerea sistemului centralizat de iluminare a străzilor Oradiei cu lămpi cu spirt aerian. Fabrica funcţiona în sudul oraşului, în zona actualei intersecţii a străzilor Sucevei cu Armatei Române, în jurul anului 1910 producând 600.000 metri cubi de spirt aerian anual. Acesta era transportat printr-o reţea de conducte subterane de 22 km lungime, alimentând câteva mii de felinare.

Fiecare casă, cafenea, fabrică şi clădire nouă era conectată la reţea, iar preţul pentru un metru cub de spirt aerian pentru iluminat era de 0,32 forinţi.

2017. Lumină pentru toţi

În anul 1903 s-a dat în folosinţă Uzina Electrică din Oradea, astfel trecându-se la o nouă etapă a iluminatului public. Vechile lămpi pe gaz au început să fie înlocuite cu altele, cu becuri electrice, montate pe suporturi prinse de pereţi sau pe stâlpi ornamentali.

Locuitorii se puteau conecta şi ei la reţeaua electrică, iar în 1904 în Oradea se înregistrau deja 1.000 de consumatori. Bucurându-se de o mare popularitate, iluminatul electric s-a extins în oraş într-o asemenea măsură încât în 1908 reţeaua de cabluri o depăşea în lungime pe cea din Budapesta.

În perioada comunistă, modernizarea reţelei s-a făcut odată cu sistematizarea cartierelor, însă politica de atunci privind economisirea energiei lăsa adesea străzile în beznă, deşi existau suficiente corpuri de iluminat. În anul 2000 a demarat un nou proces de modernizare a iluminatului public, care a presupus înlocuirea tuturor corpurilor de iluminat.

În prezent, autorităţile locale iau în calcul o nouă modernizare totală a iluminatului prin introducerea, peste tot, a aparatelor de iluminat cu led-uri, mai eficiente şi mai economice. Deocamdată, astfel de felinare se găsesc doar în Piaţa Unirii. De asemenea, în oraş există câteva aparate de iluminat alimentate cu energie solară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON