1852. Primele felinare din Oradea
Iluminarea pe timp de noapte a străzilor Oradiei a fost unul dintre elementele care au creat oraşul modern. Până în prima jumătate a secolului al XIX-lea, urbea era aproape complet întunecată pe timpul nopţii, excepţie făcând câteva curţi.
Cea mai veche propunere de montare a unor felinare pe gaz a avut-o în 1803 contele Rhédey Lajos, care avea o grădină publică pe locul Grădinii Zoologice de azi. Totuşi, Primăria a montat abia în anul 1852, în zona centrală, 25 de corpuri de iluminat, care erau pornite individual, fiecare în parte.
În 1870 a fost încheiat, după lungi tergiversări, un contract cu compania britanică Haldenby Keyworth J.R., pentru introducerea sistemului centralizat de iluminare a străzilor Oradiei cu lămpi cu spirt aerian. Fabrica funcţiona în sudul oraşului, în zona actualei intersecţii a străzilor Sucevei cu Armatei Române, în jurul anului 1910 producând 600.000 metri cubi de spirt aerian anual. Acesta era transportat printr-o reţea de conducte subterane de 22 km lungime, alimentând câteva mii de felinare.
Fiecare casă, cafenea, fabrică şi clădire nouă era conectată la reţea, iar preţul pentru un metru cub de spirt aerian pentru iluminat era de 0,32 forinţi.
2017. Lumină pentru toţi
În anul 1903 s-a dat în folosinţă Uzina Electrică din Oradea, astfel trecându-se la o nouă etapă a iluminatului public. Vechile lămpi pe gaz au început să fie înlocuite cu altele, cu becuri electrice, montate pe suporturi prinse de pereţi sau pe stâlpi ornamentali.
Locuitorii se puteau conecta şi ei la reţeaua electrică, iar în 1904 în Oradea se înregistrau deja 1.000 de consumatori. Bucurându-se de o mare popularitate, iluminatul electric s-a extins în oraş într-o asemenea măsură încât în 1908 reţeaua de cabluri o depăşea în lungime pe cea din Budapesta.
În perioada comunistă, modernizarea reţelei s-a făcut odată cu sistematizarea cartierelor, însă politica de atunci privind economisirea energiei lăsa adesea străzile în beznă, deşi existau suficiente corpuri de iluminat. În anul 2000 a demarat un nou proces de modernizare a iluminatului public, care a presupus înlocuirea tuturor corpurilor de iluminat.
În prezent, autorităţile locale iau în calcul o nouă modernizare totală a iluminatului prin introducerea, peste tot, a aparatelor de iluminat cu led-uri, mai eficiente şi mai economice. Deocamdată, astfel de felinare se găsesc doar în Piaţa Unirii. De asemenea, în oraş există câteva aparate de iluminat alimentate cu energie solară.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.