URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Februarie 2018, 18:40

Oficial din Capitală venit la bilanţul Prefecturii Bihor, după "contactul" cu DN 76: M-aş bucura ca data viitoare să fie finalizat

Prefectul Ioan Mihaiu a prezentat miercuri, în faţa şefilor de instituţii guvernamentale deconcentrate din judeţ, a unui oficial din Ministerul de Interne, Gheorghe Toader, şeful Direcţiei responsabile cu prefecturile, şi a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, prezent în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (preşedintele Pasztor Sandor fiind în concediu), raportul de activitate al Instituţiei Prefectului Bihor pe anul 2017.

Documentul arată, prin cifre, o intensificare a activităţii determinată de mai multe cauze, cea principală fiind creşterea numărului solicităririlor la Serviciul de Paşapoarte şi la Serviciul de Înmatriculări.

În preambulul prezentării, Mihaiu a făcut un gest curtenitor, mulţumindu-i predecesorului Claudiu Pop, pe care l-a înlocuit în funcţie la jumătatea anului trecut, subliniind astfel că o parte din activitatea instituţiei pe 2017 a girat-o acesta.

Pe drumuri pentru drumuri

Pe fond, primul aspect relevant scos în evidenţă de prefect în raportul de activitate a fost seria demersurilor făcute la ministere pentru rezolvarea unor probleme de infrastructură din Bihor, Mihaiu dând exemplul DN 76 (a cărui modernizare este departe de a fi încheiată, deşi a început acum un deceniu, ba pe tronsonul dintre Ştei şi Vârfuri a şi rămas fără executant după rezilierea contractului dintre Compania Naţională de Infrastructură Rutieră şi firma orădeană Construct Mod, care nu şi-a respectat clauzele), tronsonul bihorean al Autostrăzii Transilvania (unde lucrările au fost abandonate în 2009, iar licitaţia începută anul trecut, când cei 51 kilometri au fost împărţiţi în trei loturi, a trebuit să fie reluată după o contestaţie) şi, în fine, Barajul Leşu (a cărui consolidare nici măcar nu a început, deşi a fost golit de Administraţia Bazinală de Crişuri în 2014).

De altfel, de starea proastă a DN 76 s-a convins şi reprezentantul MAI, care după prezentarea prefectului a mărturisit că a ajuns la Oradea venind prin Deva pe această şosea. Deşi nu a calificat-o explicit, şeful Direcţiei responsabile cu prefecturile, Gheorghe Toader, a spus despre acest drum naţional că "tare m-aş bucura ca data viitoare să-l văd finalizat".

Implicare peste obligaţii

În raportul de activitate pe 2017, prefectul Ioan Mihaiu a subliniat şi implicarea instituţiei şi a sa personal în asigurarea cadrului legal pentru soluţionarea unor conflicte (precum greva „spontană” a OTL din toamnă, când a atenţionat că sindicaliştii trebuiau să asigure minim o treime din serviciile de transport local) şi a altor situaţii de interes public (ca de pildă chestiunea reautorizării Nutripork, amintind că a cerut Agenţiei pentru Protecţia Mediului atât respectarea legislaţiei europene, cât şi a „opiniei publice”).

Tot un exemplu de implicare a Prefecturii dincolo de obligaţiile strict legale a fost apelul lui Mihaiu către firme şi angajaţii instituţiilor publice pentru ca acestea să sprijine, voluntar, înlăturarea pagubelor produse de furtuna din luna septembrie, demers în urma căruia au fost reparate 40 de gospodării afectate în partea de sud-est a judeţului.

Muncă multă

Prefectul a prezentat şi situaţia privind îndeplinirea celei mai importante sarcini a instituţiei, asigurarea legalităţii, arătând că anul trecut, în controlarea legalităţii actelor administrative, juriştii Preecturii au examinat 48.849 hotărâri ale consiliilor locale şi Consiliului Judeţean, precum şi dispoziţii ale primarilor şi preşedintelui CJ. În legătură cu aceasta, Mihaiu a afirmat că în 75 cazuri consilierii juridici ai Prefecturii au întocmit 75 referate de nelegalitate (din care 34 pentru Hotărâri de consilii şi 41 pentru dispoziţii ale edililor).

Potrivit lui Mihaiu, în cursul anului trecut, Prefectura a efectuat şi acţiuni de îndrumare şi control la 21 primării, a emis 5 ordine de constatare a încetării de drept a tot atâtea mandate de consilier local şi a unuia de consilier judeţean, a răspuns la 384 scrisori, la 16 cereri de furnizare a informaţiilor de interes public şi a organizat 307 audienţe.

Un volum mare de lucru au avut anul trecut şi cele două Servicii Publice Comunitare din subordinea Prefecturii, cel de Paşapoarte (în 2017 fiind emise 32.000 documente de călătorie, cu 25% mai multe decât în 2016) şi cel de Înmatriculări (unde activitatea a crescut cu 70%, prin înmatricularea a 43.000 autovehicule faţă de 25.000 autovehicule în cursul anului precedent).

"Întristarea" lui Mang

Invitat şi el la bilanţul Prefecturii în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, l-a lăudat pe Mihaiu, felicitându-l în primul rând „pentru modul în care a reuşit să se implice în alinarea suferinţei cetăţenilor” din sud-estul judeţului afectaţi de furtuna din septembrie.

Politicianul a sugerat, însă, că Prefectura mai are mult de lucru în verificarea şi sancţionarea primăriilor şi primarilor, cerând implicit mai multă severitate. „Este deranjant pentru cetăţeni că pentru anumite decizii pe care le iau autorităţile locale, indiferent că este vorba despre comune, oraşe, municipii, să se lupte în instanţe. E trist pentru mine, ca cetăţean al acestui judeţ, să primesc în audienţă oameni care se plâng de decizii ale primarilor”, a spus Mang, fără însă a pomeni numele unui edil abuziv.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Mda....
S-ar bucura... Dar ce ne-am mai bucura noi sa termine naibii odata drumul ala. Daca acuma ne asigura ei ca se vor ocupa degraba, ne putem astepta sa fie gata deodata cu autostrada Transilvania.
Postat 08 Februarie 2018, 09:37 de TomaAlimos
Doar angajamente nerespectate, realizari 00.
" M-aş bucura ca data viitoare să fie finalizat", DN 76, mai fraierilor de bucurat ne-am bucura noi, voi trebuie sa faceti un efort intelectual si sa terminati in sfarsit drumul, respectiv cativa zeci de km. la care "lucrati"de cativa zeci de ani.Mizeria cu acest drum este exact imaginea voastra de incompetenti si corupti, asa ca ciocu mic si joc de glezne.
Postat 08 Februarie 2018, 08:11 de Ducustrigacucu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON