URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 13 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Octombrie 2023, 19:33

„O zi fără avocați”: Membrii Baroului Bihor protestează miercuri. Iată de ce!

„O zi fără avocați”: Membrii Baroului Bihor protestează miercuri. Iată de ce! foto:generic sursazilei.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Miercuri, 4 octombrie, avocaţii din Bihor nu-şi vor asista clienţii în faţa instanţelor judecătoreşti, organelor de anchetă, autorităţilor şi instituţiilor publice.

Anunţul a fost făcut, luni, de Baroul Bihor, iar protestul este parte a campaniei „O zi fără avocați – ziua în care statul de drept nu există”, lansate de Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) împotriva măsurilor fiscale adoptate de Guvern de supraimpozitare a avocaturii. 

Potrivit comunicatului trimis de Baroul Bihor, protestul constă într-o întrerupere a activității avocațiale, cu excepția cauzelor urgente privind anumite măsuri preventive sau asiguratorii și orice alte cauze cu caracter de urgență, de natură a pune în pericol drepturi și libertăți.

Concret, avocaţii nu vor asista şi reprezenta persoanele fizice şi juridice în fața instanțelor de judecată, a organelor de urmărire penală, autorităților și instituțiilor publice, precum nici în fața altor persoane fizice sau juridice (medieri).

„În acest fel, avocații bihoreni trag un semnal de alarmă asupra problemelor actuale din justiție care reprezintă chestiuni de interes public ce necesită dialogul la aceeași masă a reprezentanților celor trei puteri în stat, precum și a partenerilor indispensabili ai justiției", se arată în comunicatul Baroului Bihor. 

Nemulţumirile avocaţilor sunt determinate, în principal, de înăsprirea măsurilor fiscale aprobate de Guvernul României, ce vizează profesiile liberale prin impunerea unui CASS în sistem real, neplafonat, ceea ce, în cazul avocaţilor, înseamnă dublarea sarcinii fiscale, "fără a oferi însă nimic suplimentar în sfera contraprestaţiei sistemului de sănătate”. Acum, avocații plătesc contribuția de sănătate de 10% din venituri, plafonată la maximum 7.200 lei pe an. 

Avocaţii au, însă, şi alte nemulţumiri. Ei reclamă lipsa de respect manifestată de organele de urmărire penală "constant şi frecvent" faţă de rolul şi funcţiei avocatului în cadrul procesului judiciar, cum ar fi încălcarea confidenţialităţii comunicărilor sau limitarea abuzivă a pledoariei.

Totodată, avocaţii se plâng şi de felul în care sunt trataţi în instanţele de judecată, unde - susțin reprezentanții UNBR - nu se respectă repartizarea cauzelor pe intervale orare, programul se schimbă fără informarea din timp a avocaţilor, se cenzurează abuziv onorariile avocaţiile până la sume derizorii după criterii subiective și fără considerarea obligațiilor fiscale aferente veniturilor avocațiale, se înregistrează întârzieri nerezonabile în redactarea și comunicarea hotărârilor "fără a se respecta dreptul la recuperarea capacității de muncă a avocatului". 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
eeeee
Afacerile se fac pe bani. Daca ceva nu merge....nu se face. Doar in RO...exceptii , taxari separate, pensii dupa nivelul de putere in stat. Cand se termina cu minciuna si se uniformizeaza totul iesim cat de cat la liman. Noi suntem intr-un fel de nici caine nici peste.....liberalism cu interventie sociala la greu si nepotisme peste logica si matematica.
Postat 02 Octombrie 2023, 22:18 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6134 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON