URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Iunie 2015, 09:59

O minunăţie de Cetate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cetatea a intrat târziu în mentalul colectiv al orădenilor. Şi nici nu-i de mirare, căci a folosit ca unitate militară şi, conform secretomaniei comuniste, nimeni nu se putea apropia de obiectiv.

Doar Şanţul Cetăţii se mai anima de două ori pe an, de 1 Mai şi 23 August, când orădenii ieşeau la iarbă verde în fum de mititei şi muzică de higheghe. Despre fonduri pentru renovare nici nu putea fi vorba, ba dimpotrivă, arhitecţii au fost siliţi să găsească metode de ascundere a unui monument care nu corespundea cu doctrina naţionalistă a lui Ceauşescu.

Munca celor din Primărie, a constructorilor şi banii Uniunii Europene încep să dea roade. Până la finele anului se termină prima fază de reabilitare. În urma săpăturilor s-au făcut descoperiri uluitoare, inclusiv urmele unei biserici datând de prin secolul X, ceea ce ar putea îmbătrâni actul de naştere a urbei cu cel puţin 200 de ani!

În curtea interioară se scoate la iveală o catedrală de peste 90 metri lungime şi la fiecare pas te loveşti de vestigii importante, astfel că munca arheologilor va continua mult timp după ce obiectivul va reintra în circuitul public. A venit vremea ca din nou Cetatea să fie asediată, dar de data asta nu de turci sau de austrieci, ci de cohorte de turişti.

De pe acum se lucrează la noi proiecte prin care să fie atrase fonduri pentru refacerea zidurilor exterioare. Un muzeu al Cetăţii, vestigiile catedralei gotice, locul primului Meridian Zero - toate acestea, combinate cu un management inteligent, ar putea constitui asul din mânecă al turismului orădean.

Citiţi pe această temă articolul Cetatea (în)vie: Fortăreaţa orădeană va fi pusă în circuit cu muzee, o galerie de artă, un teatru de vară, restaurante şi cafenele

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
spatiu imens dedicat exclusiv artei
cred ca cea mai oportuna idee pt atragerea tursimului la Cetate arconsta in organizarea de Festivaluri si Evenimente in functie de calendar. Apoi, cel mai interesant ar fi sa se transforme Cetatea intr-o ampla Galerie de Arta, imensa, enorma, inedita etc. etc., pe trei etaje cu ample spatii dedicate exclusiv doar vernisajelor, expozitiilor etc. Cu alte cuvinte, cel mai mare spatiu dedicat exclusiv doar Artei ar fi doar la Oradea, iar odata pe an sa se organizeze un maretz festival al artelor, national si international... pt inceput sa fie umplute spatiile cu ajutorul studentilor, sa se aduca mari artisti, sa se faca un mare site, sa se promoveze agresiv national si international, astfel incat atunci cand spui arta contemporana - sa spui Cetatea Oradea si turisti de peste tot. cafenelele, restaurantele etc etc. sunt binevvenite in zona, turistul sa aiba tot la indemana...
Postat 20 Iunie 2015, 22:58 de vg
Oras frumos cu oameni altfel
Din pacate motorul necesar acestui vehicul numit Oradea turistica a fost pirdut intr-o masa amorfa de cetateni. Ulterior vehiculul a luat-o la manga spre Hajduszoboszlo lasand in urma Romania lucrului bine facut.
Postat 18 Iunie 2015, 19:19 de Klaus_Sebastian
...fiecare se cunoaste pe sine..
...despre meserii nu vorbim!!
Postat 17 Iunie 2015, 12:32 de TC
SIGUR
@TC Mai ales că pe vremea aceea Oradea nu era încă o c...vă!
Postat 17 Iunie 2015, 12:07 de TDS
Boicotistilor, va dati smecheri cu Oradea!!!
..locul vostu de vizitat ar trebui sa fie : sediul psd si udmr - fabrica de infractori. Nu peste multa vreme o sa va dati smecheri cu zecile de proiecte terminate de administratia Bolojan ...dar la voi scorta groasa de pe obraz o sa ramana tot acolo. Orasul asta nu merita asemenea oameni..daca era refendumul asta cu sute de ani in urma - sigur ar fi trecut!! Atunci cetatenii erau mai educati ca acum...Trist dar adevarat.
Postat 17 Iunie 2015, 12:01 de TC
erata(ca la CCR)
...buna parte...
Postat 17 Iunie 2015, 11:04 de TDS
TEAPA
@OradeaCivitas: Ba da! O voi vizita! Doar știi foarte bine că bună șparte din zi mă aflu în imediata ei apropiere! După ce o voi vizita mă voi pronunța!
Postat 17 Iunie 2015, 11:03 de TDS
@TDS
@TDS. Am auzit ca tu nu vei merge sa vizitezi cetatea niciodata pentru ca e restaurata datorita si in timpul mandatului Bolojan. Corect? E doar o intrebare.
Postat 17 Iunie 2015, 10:51 de OradeaCivitas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON