URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2024, 20:21

O cetate de secol XIII din Bihor, ajunsă acum o ruină, va fi reabilitată. Când vor putea turiștii să o viziteze (FOTO)

O cetate de secol XIII din Bihor, ajunsă acum o ruină, va fi reabilitată. Când vor putea turiștii să o viziteze (FOTO) (sursa foto: Primăria Aleșd)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Monument istoric, Cetatea Piatra Șoimului din satul bihorean Peștiș, atestată documentar din anul 1242, dar ajunsă acum o ruină, va fi reabilitată de Primăria Aleșd.

Miercuri, contractul de proiectare și execuție a lucrărilor de consolidare și reabilitare a Cetății Șinteu, cum mai este ea cunoscută de localnici, a fost semnat de primarul Ioan Todoca cu asocierea de firme care a câștigat licitația (Euras SRL, Procad Business SRL și Addconcept SRL).

Valoarea lucrărilor este de 12,4 milioane lei, bani pe care orașul Aleșd îi primește din Programul Național de Redresare și Reziliență.

Șantierul trebuie încheiat până în vara anului 2026, termen până la care constructorii trebuie să consolideze zidurile șubrezite și care riscă să se prăbușească, să completeze zidăria lipsă, să consolideze porțiunile surpate și fundațiile și alte lucrări similare, pentru refacerea cetății. De asemenea, se va amenaja o potecă de acces spre monumentul aflat pe un deal din satul Peștiș, dar și alei în incinta cetății.

„Ne dorim să introducem cetatea în toate circuitele turistice locale, județene și regionale potrivite. Este o cetate mare, frumoasă, dar care în 1711 a fost dinamitată de habsburgici, iar de-atunci s-a degradat continuu, nemaifiind niciodată locuită”, a declarat primarul Ioan Todoca, miercuri, pentru BIHOREANUL.


Cum a arătat Cetatea Piatra Șoimului pe vremuri

Cetatea Piatra Șoimului este un obiectiv turistic important pentru Aleșd. Potrivit edilului, și în prezent autocare de turiști din străinătate, în special Ungaria, vin în oraș în căutarea cetății. În prezent, însă, accesul spre monument este greoi, nefiind amenajat vreun traseu dedicat. Pe durata lucrărilor, accesul curioșilor va fi restricționat.

După ce șantierul va fi gata, Primăria Aleșd și-a propus să organizeze și evenimente în Cetatea Piatra Șoimului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Inima
Le cresc postum inimile romanilor care au construit cetatea, care au locuit acolo din tata-n fiu in calitate de majoritari, si se sporeau vazand cu ochii de-i facura pe habsburgi sa-i dea cu Semtexu'facut de cehi ca si ei erau din imperiu!!
Postat 01 Februarie 2024, 07:49 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON