URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Martie 2018, 15:49

„O cană de fericire”: Tinerii din Rotaract au donat aparatură pentru copiii cu boli oncologice (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sute de copii cu afecţiuni oncologice îngrijiţi la Spitalul Municipal din Oradea vor respira un aer curat, sigur, datorită tinerilor voluntari din Asociaţia Rotaract, care funcţionează pe lângă clubul Rotary. După ce în luna decembrie a anului trecut au vândut ceai şi vin fiert în scop filantropic, în cadrul acţiunii "O cană de fericire", la Târgul de Crăciun din Piaţa Unirii, aceştia au folosit încasările pentru a achiziţiona două aparate pentru decontaminarea aerului.

Reprezentanţii unităţii - managerul Maria Silaghi, prof. dr. Ritli Ladislau, directorul medical, dr. Florin Maghiar, precum şi dr. Cristian Sava – au ţinut ca joi să le mulţumească tinerilor voluntari de faţă cu jurnaliştii.

"Este o dorinţă mai veche să avem asemenea dispozitive, care aduc mai multă siguranţă bolnavilor asistaţi", a spus dr. Ritli. Acesta a explicat că aparatele pentru decontaminarea aerului servesc mai ales bolnavilor care trec prin aplazie, când sunt expuşi riscului de infecţii, acesta fiind însă redus la minimum datorită dispozitivelor ce asigură aerisirea prin trecerea fluxului de aer în încăperi după filtrarea lui, fără germeni patogeni, în condiţii de presiune pozitivă (fluxul fiind orientat spre exterior).

Ambele aparate, care au costat în total 29.512 lei, au fost deja instalate, din 1 martie, pe secţia de Oncologie şi Hematologie. Tot acolo se află în amenajare o secţie de Chirurgie generală cu 25 de paturi, din care 18 pentru Chirurgie oncologică şi 7 pentru Chirurgie generală, precum şi două săli de operaţii, sub conducerea dr. Dănuţ Dejeu. O parte din numărul total de paturi, 24, provine din transferarea parţială a secţiei de Chirurgie I de la Spitalul Judeţean, aşa încât spaţiul astfel eliberat în această unitate să găzduiască noua secţie de Urologie, recent modernizată cu un bloc operator sofisticat.

"Am luat legătura cu reprezentanţii spitalului (n.r. – Municipal), care ne-au sugerat că avem nevoie de aceste aparate. Mulţumim şi noi Primăriei, pentru că ne-a permis accesul, pentru 24 de zile, în Târgul de Crăciun", a spus coordonatorul ediţiei din decembrie 2017 a "Cănii de fericire". "Am vândut mii de căni de ceai, cu siguranţă, în acest scop", a completat-o un alt coleg din Rotaract.

"Recunoştinţa cea mai mare este că ne dăruim profesia celor care vor beneficia de aceste donaţii", a arătat directorul medical al Spitalului Municipal, dr. Florin Maghiar, în timp ce dr. Cristian Sava a apreciat rapiditatea cu care au acţionat tinerii din Rotaract: "Fără multă vorbă, în două luni de zile, au venit, au întrebat, au analizat, au hotărât, au adus".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON