URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2021, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit! Cel mai bine cotat colegiu din Bihor, Emanuil Gojdu, a făcut transferuri ilegale de elevi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 1 noiembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive şi variat. Ce puteţi citi în noua ediţie: 

Secretele din Gojdu

Cel mai bine cotat colegiu din Bihor, Emanuil Gojdu, a făcut transferuri ilegale de elevi. Ministerul Educaţiei a descoperit că, sub conducerea fostului director Florin Nicoară, 7 elevi cu medii sub cele necesare pentru a fi admişi în clasele dorite - între care şi copiii unor VIP-uri - au fost transferaţi pe locuri vacante "dosite", după scăderea artificială a pragului de admitere, cu complicitatea unor medici care i-au declarat "inadaptaţi" pentru clasele în care au fost admişi iniţial, dar în care nici n-au apucat să intre. 

Spioana din Poliţie

Poliţista care l-a lăsat pe Victor Micula să acceseze baza de date a instituţiei este trimisă în judecată într-un nou dosar.

Camelia Erdei e acuzată că şi-a făcut un obicei din a "cotrobăi" în bazele cu informaţii confidenţiale, la cererea amicilor ori în propriul interes, ajungând să-l verifice inclusiv pe omul care îi livra lemne şi să le spioneze, din gelozie, pe colegele iubitului ei. 

Arşi cu încălzirea!

Din noiembrie, preţul de producţie a gigacaloriei furnizate de Termoficare se dublează la 364 lei, ceea ce va face să explodeze facturile orădenilor.

Creşterea cu 60% a preţurilor finale, ce includ transportul şi distribuţia, va majora costurile pentru încălzirea unui apartament cu două camere de la o medie de 240 lei pe lună la 380 lei, iar responsabilii locali nu ştiu ce sprijin va primi oraşul pentru a trece iarna. 

INTERVIUL BIHOREANULUI
Dumitru Ţiplea, prefectul judeţului Bihor: "Dacă nu ne vaccinăm, situaţia se va perpetua cu restricţii" 

Au prevăzut autorităţile că pandemia poate să continue atât de violent şi cum s-au pregătit? Sunt sau nu posibile noi restricţii şi cât subminează vaccinarea chiar autorităţile însele? Mai face faţă sistemul sanitar sau clachează, avem medici şi medicamente pe măsura necesităţilor? Ce costuri are pandemia? 

Sunt întrebări la care BIHOREANUL a încercat să afle răspunsuri de la prefectul Dumitru Ţiplea, chestionat şi despre aspecte neconfortabile: a procedat corect Guvernul dând liber la relaxare fără vaccinare? Nu ar trebui să fie obligatorie vaccinarea măcar în sectorul public? Şi este acest Guvern, cu acest premier, capabil să ţină lucrurile sub control?

Primare, dă-mi parcare!

Orădenii se plâng că zecile de şantiere îi lasă fără parcările de domiciliu, chiar dacă şi-au plătit taxele pentru acestea. Lucrările pentru amenajarea centrelor de cartier din Rogerius şi Ioşia, pentru modernizarea bulevardelor Nufărul - Cantemir şi pentru reabilitarea străzii Traian Lalescu au dus la desfiinţarea a circa 200 de locuri de parcare pentru riverani, fără ca Primăria să le ofere orădenilor o alternativă.

Impostură restaurată

Concediată în urmă cu cinci ani pentru plagiat, Daniela Ionescu s-a întors în Universitatea din Oradea. Primul universitar din România condamnat penal pentru furt intelectual, fosta decană a Facultăţii de Textile-Pielărie a câştigat definitiv procesul prin care a contestat concedierea, Universitatea trebuind s-o reangajeze şi să-i achite aproape jumătate de milion de lei!

Furtul regal 

Un fost ofiţer israelian "naturalizat" în Oradea creează produse inedite din piele. Aviel Yamin este ajutat de cel mai bun prieten al său, Mihai Constantin, un craiovean stabilit aici, pe care l-a cunoscut în urmă cu 16 ani prin intermediul unui joc video, acesta ocupându-se de vânzarea şi promovarea peste tot în lume a produselor lor. 

TIMP LIBER
O nouă partitură

Filarmonica din Oradea vrea să atragă şi să formeze melomani, oferind concerte cu lucrări cunoscute şi spectacole dedicate copiilor. După tango în Piaţa Unirii, publicul e chemat la seri Mozzart şi Brahms, la un concert al cărui invitat special este baritonul orădean Florin Estefan, precum şi la unul cu lucrări semnate de compozitori români.

OPINII

Cum i-am vaccinat pe toţi românii
De Mircea Chirilă

Moartea circulă cu viteza de 500 de decese pe zi, premierul demis aleargă ca o găină fără cap pe la televiziuni să ne spună că ar vrea să conducă doar cu ungurii, măcar până-n primăvară. Adică până mai fură din banii lui Anghel Saligny şi din PNRR. 

Primul dintre saşi merge pe la piramide, în speranţa că va juca golf cu faraonii. În Parlament, aleşii n-au curajul să introducă nici măcar certificatele verzi, chit că acestea nu fac mai mult decât o lentilă de contact la un orb. Iar spitalele au ajuns nişte bolniţe fără medicamente, în care pacienţii vin ca să nu moară acasă.

Hipoxie "veselă"
De Adrian Criş 

Duse-s vremurile când tot românul se pricepea la politică, fotbal şi agricultură, acum toţi se ştiu la politică şi pandemie. Cam despre asta mă întreabă şi pe mine cunoscuţii când ne mai intersectăm pe stradă. 

"Ce zici de nebunii ăştia, cu politica lor?", m-a provocat un amic într-una din zilele săptămânii trecute. "Ce să zic?", i-am răspuns, încercând să fentez subiectul. A insistat cu masochism parcă, aşa că i-am spus rapid părerea mea: sub conducerea lui Superman, PNL-iştii au intrat în comă hipoxică. Happy-hypoxia, cum zic medicii, adaug eu, ca să trecem rapid la celălalt subiect şi să isprăvim. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON