URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2011, 10:23

Noul portal al instanţelor de judecată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum arătam în primul articol referitor la legea micii reforme, modificarea cu cel mai important impact asupra cetăţeanului obişnuit adusă de această lege vizează faptul că, odată primită o citaţie, persoana în cauză nu va mai fi citată la termenele următoare, prezumându-se că partea căreia, personal sau prin reprezentant legal sau convenţional, i s-a înmânat, sub semnătura de primire, citaţia pentru un termen de judecată, cunoaşte termenele următoare.

Ca atare, se instituie practic obligaţia cetăţeanului de a verifica mersul procesului. Această verificare poate fi făcută, în lipsa prezenţei la proces, fie prin deplasarea la sediul instanţei şi consultarea condicilor din arhivă, fie printr-o simplă accesare a internetului, respectiv a portalulului instanţelor de judecată. Dacă până la 1 ianuarie 2011, acesta putea fi găsit la adresa portal.just.ro, începând cu anul 2011 adresa de internet este noulportal.just.ro.

Am dorit să fac informarea în această săptămână, deoarece, în bunul stil românesc, nici Ministerul Justiţiei şi nici Consiliul Superior al Magistraturii nu au făcut informarea oficială a cetăţenilor cu privire la existenţa noului portal. Mai mult, tot în bunul stil mioritic nici măcar nu a fost introdus un link în vechiul site care să conducă utilizatorul către noul site.

Personal, prima săptămână din anul 2011 am avut convingerea că portalul instanţelor era blocat şi, doar după mai multe zile în care dosarele se adunaseră în teancuri pe birou fără termene de judecată, am aflat întâmplător de noul site de pe link-ul postat pe site-ul oficial al Ministerului Justiţiei. Dincolo de aceste aspecte "organizatorice" noul portal este net superior celui vechi, permiţând aflarea unor informaţii suplimentare cum ar fi existenţa unei căi de atac şi data la care aceasta a fost înregistrată.

Reamintesc faptul că, începând cu 1 ianuarie 2007 toate dosarele din România au un număr unic pe care îl păstrează până la sfârşitul procesului, indiferent de căile de atac astfel că urmărirea mersului unui dosar în instanţele de judecată în sistemul informatic este accesibilă oricărui cetăţean cu minime cunoştinţe de utilizare a internetului.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
proces nr. rosii
As avea o intrebare, daca se poate ... :) e adevarat ca pe perioada in care esti in proces cu statul roman pt nr. de inmatriculare se pot scoate nr. rosii pe toata perioada desfasurarii procesului, chiar daca tine mai mult de 3 luni, adica de 3 nr. rosii cat se pot scoate in mod obisnuit?
Postat 27 Ianuarie 2011, 15:54 de iuliu
truisme
altceva ce nu stim , astia, mai prosti ca tine , ne poti spune....??? de exemplu cat le dai la astia sa-ti faca reclama....degeaba!!!
Postat 23 Ianuarie 2011, 11:06 de satana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON