URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2016, 17:00

Noul comisar-şef al Gărzii de Mediu, Florentin Muscă: "Cele mai mari probleme de mediu sunt mirosurile neplăcute"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De două săptămâni, comisariatul judeţean al Gărzii de Mediu are un şef nou. Florentin Muscă a preluat conducerea instituţiei după ce predecesorul său, Viorel Ţepele, a preferat să se transfere pe un post de consilier la centrul Aleşd al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Fără a fi membru al vreunui partid politic, noul comisar-şef spune că l-a recomandat pentru această funcţie experienţa de la Garda de Mediu, unde lucrează din 2010, şi cea de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, unde a lucrat anterior. Altfel spus, cunoaşte bine sistemul, cu toate regulile şi resorturile sale.

În primul său interviu, Muscă recunoaşte că cea mai mare problemă a Oradiei este poluarea olfactivă, cauzată de ferma de porci Nutrientul, dar şi de Fabrica de zahăr şi de Staţia de epurare. Comisarul-şef garantează că el şi colegii săi îşi dau interesul pentru a se asigura că se respectă obligaţiile de mediu. Însă când legea - fie ea şi depăşită de realităţi - nu este încălcată, nici chiar ei nu mai au soluţii...

Colectarea selectivă, deficitară

- Ce probleme găsesc comisarii de mediu cel mai des, în controalele efectuate?

La primăriile din Bihor, implementarea colectării selective este deficitară, îndeosebi în zonele rurale. De asemenea, la acele societăţi care se află în procedură de insolvenţă sau faliment, există dificultăţi în îndeplinirea obligaţiilor de mediu ce le revin.

- Cine e de vină pentru că la sate nu se colectează selectiv şi cum se poate îndrepta situaţia?

Aceste deficienţe există din cauza infrastructurii deficitare. Soluţia este proiectul "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor", aflat în derulare.

- Ce se întâmplă acum cu deşeurile din Beiuş, unde Garda de Mediu a făcut chiar şi plângere penală pentru că vechea groapă de gunoi n-a fost închisă?

O sesizare penală din 2013 s-a finalizat cu amendă administrativă în sarcina persoanelor vinovate, iar una din 2014 este în curs de soluţionare. Cu ocazia celor mai recente verificări, din ultimele două luni, au fost identificate depozitări de deşeuri necontrolate direct pe sol şi s-au aplicat sancţiuni de 100.000 lei, stabilindu-se ca măsuri igienizarea amplasamentului şi interzicerea depozitării acestor deşeuri pe spaţii neautorizate.

Prea aproape de Oradea

Cum stă Oradea, din punct de vedere al colectării selective a deşeurilor?

În Oradea s-a implementat sistemul, dar mai este necesară implicarea tuturor cetăţenilor, care trebuie să conştientizeze beneficiile colectării selective.

- Sunteţi mulţumit de cum îşi face treaba RER Ecologic Service?

Societatea face obiectul controalelor anuale planificate, până în prezent nefiind constatate deficienţe. Din punct de vedere al satisfacţiei cetăţenilor, în ultimul an nu au existat sesizări.

- O problemă fierbinte a Oradiei este duhoarea emanată de ferma de porci Nutrientul. De ce n-a putut Garda de Mediu să tranşeze problema?

Această societate a fost verificată în nenumărate rânduri, nefiind constatate deficienţe în respectarea legislaţiei de mediu şi a prevederilor autorizaţiei integrate de mediu. În urmă cu două săptămâni, o comisie din cadrul Comisariatului General a făcut o verificare, tot nefiind identificate deficienţe. Ca urmare a tuturor acestor verificări, s-a trasat ca măsură de prevenire a mirosurilor împrăştierea dejecţiilor pe terenuri agricole mai îndepărtate de Oradea. E important de ştiut: Garda Naţională de Mediu are ca activitate inspecţia şi controlul societăţilor privind respectarea legislaţiei de mediu, nu emite acte de reglementare. În 2011, noi am propus actualizarea ordonanţei privind normele de igienă şi sănătate publică, prin modificarea distanţelor minime pentru amplasarea fermelor. Ordonanţa a fost modificată, dar fără a fi schimbată distanţa. Ar fi normal ca în această problemă să fie implicate şi alte instituţii care au ca atribuţii sănătatea publică.

Corecţi cu Primăria

Comisarii de mediu au fost acuzaţi în mai multe rânduri că sunt prea aspri cu Primăria Oradea când vine vorba de tăierile unor arbori, în timp ce în judeţ se defrişează păduri fără ca făptaşii să fie traşi la răspundere. Există această dublă măsură?

Responsabilităţile noastre se referă la spaţii verzi, scuaruri şi aliniamente stradale din cadrul UAT-urilor, în timp ce pădurile sunt verificate de comisarii Gărzii Forestiere. Considerăm că atitudinea instituţiei noastre faţă de Primărie a fost şi este corectă. Primăria a beneficiat de înţelegere. Dacă s-au aplicat sancţiuni, acestea au venit doar după ce iniţial s-au trasat măsuri.

- Împreună cu Poliţia Locală Oradea, aţi demarat o campanie de sancţionare a celor care aruncă moloz la periferia oraşului. Se simt efectele?

Fenomenul este aproape stopat. Mai există o singură zonă cu astfel de depozitări, în vecinătatea CET II, atent monitorizată.

- Care consideraţi că sunt, în prezent, cele mai mari probleme de mediu ale Oradiei şi Bihorului?

De poluarea de la CET I am scăpat, rămân problemele mirosurilor neplăcute provenite de la Ferma de porci, Fabrica de zahăr şi Staţia de epurare. De asemenea, mai sunt problemele privind obligaţiile de mediu stabilite către societăţi cu depozite de deşeuri periculoase, cum sunt haldele de şlam de la fosta Alumina. Şi, desigur, necesitatea ca populaţia şi turiştii să conştientizeze şi să respecte valorile naturale din Bihor!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON