URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 August 2015, 12:55

Noul cod de procedură fiscală. Modificări importante

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul Cod de procedură fiscală (Legea nr. 207/2015) a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 547 din 23 iulie 2015, urmând să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016, împreună cu Noul Cod fiscal, care a fost retrimis în Parlament de Preşedintele României. Acest nou cod de procedură fiscală aduce modificări importante în procedura de soluţionare a contestaţiilor fiscale.

Potrivit legii acum în vigoare, fiscul nu are un termen în care să soluţioneze contestaţia contribuabilului, iar acesta nu se poate adresa instanţei pentru anularea actului fiscal de impunere în lipsa unei decizii de soluţionare a contestaţiei, creându-se astfel un cerc vicios. Adesea, organele fiscale nu soluţionează cu bună-ştiinţă contestaţiile formulate, ştiind că în acest mod se împiedică accesul la justiţie al contribuabilului, în tot acest timp decizia de impunere fiind executorie şi de cele mai multe ori executată efectiv.

Prin noua reglementare, înlăturându-se aberaţia actualei legislaţii, se prevede că în situaţia nesoluţionării contestaţiei în termen de 6 luni de la data depunerii contestaţiei, contestatorul se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente în anularea actului. Cererea adresată instanţei nu are ca efect încetarea procedurii de soluţionare a contestaţiei. Procedura de soluţionare a contestaţiei încetează la data pronunţării unei hotărâri prin care se soluţionează acţiunea de prima instanţă sesizată. Astfel, potrivit noii reglementări, organele fiscale vor fi obligate să soluţioneze cu celeritate contestaţiile fiscale căci, dacă nu o vor face, contribuabilul va avea deschis accesul la justiţie.

Actul normativ prevede şi că pentru neachitarea la termenul de scadenţă de către debitor a obligaţiilor fiscale principale se datorează, după acest termen, dobânzi şi penalităţi de întârziere. Nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, iar nivelul penalităţii de întârziere de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere.

Pe lângă dobânzi şi penalităţi de întârziere, s-a reglementat o nouă penalitate: penalitatea de nedeclarare. Astfel, pentru obligaţiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil şi stabilite de organul de inspecţie fiscală prin decizii de impunere, contribuabilul datorează o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenţei şi până la data stingerii sumei datorate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Solutionarea contestatiilor
Materialul redactat contine din punctul meu de vedere , ca si practician , niste afirmatii in neconcordanta cu practica judiciara.Chiar daca nu exista un termen special de solutionare , in practica se aplica dispozitiile art.70 din Codul de procedura fiscala legat de termenul de recomandare de 45 de zile.Chiar daca organele de solutionare a contestatiei incearca prin diferite subterfugii sa prelungeasca acest termen , o actiune in instanta in contencios administrativ prin care se solicita solutionarea contestatiei prin care se solicita constatarea intarzierii solutionarii contestatiei are de multe ori sorti de izbândă ( Decizia nr.1064/2010 ICCJ).
Postat 05 August 2015, 13:27 de geoni
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON