URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
21 Septembrie 2023, 13:01

„Ne-a ameninţat că ne rupe picioarele”. Scandal pe platforma minieră Băiţa: cei 400 de mineri ai firmei Vast au intrat în grevă

„Ne-a ameninţat că ne rupe picioarele”. Scandal pe platforma minieră Băiţa: cei 400 de mineri ai firmei Vast au intrat în grevă foto: generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei 400 de angajaţi ai companiei miniere Vast Băiţa Plai SA, care exploatează cupru, au intrat în grevă, fiind nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pentru ultimele două luni și nici tichetele de masă. De asemenea, ei reclamă lipsa unui contract colectiv de muncă, expirat de trei luni.

Grevist: „Unul dintre șefi ne-a amenințat”

Inițial, minerii au declanșat un protest spontan luni, acuzând că nu şi-au primit tichetele de masă şi o parte din salariile pe luna iulie, dar nici salariile şi tichetele aferente lunii august, care ar fi trebuit să le intre în cont în data de 15 septembrie. Protestul acela a durat doar câteva ore, fiind întrerupt după ce conducerea Vast i-a asigurat pe angajați că situaţia se va regla până în data de 20 septembrie.

Cum minerii nu şi-au primit banii, miercuri, la prânz, au oprit activitatea din nou. Cei 400 de angajaţi refuză să intre în subteran, asigurând doar activitatea de întreţinere, pentru ca galeriile să nu se inunde şi să se distrugă utilajele. 

„Pe lângă faptul că nu ni s-au achitat drepturile salariale, sunt şi alte probleme. Ar trebui să se renegocieze contractul colectiv de muncă, care e expirat de trei luni, dar ne ameninţă cu concedierea, chiar cu bătaia, dacă îndrăznim să facem publice problemele. Unul dintre şefi a ameninţat că ne rupe picioarele", a explicat, pentru BIHOREANUL, unul dintre grevişti. 

Director: „Se vor face ordinele de plată”

Joi, situaţia era neschimbată. Oamenii erau adunaţi în curtea societăţii, iar în subteran se aflau doar muncitorii din echipa de întreţinere.

Contactat pe marginea situaţiei, directorul executiv al Vast, Viorel Stancu, susţine că patronatul companiei va dezamorsa conflictul în cursul acestei zile.

„Au început să intre în contul societăţii sume pentru plata salariilor. În cursul zilei se vor face ordinele de plată şi se vor plăti restanţele. Deocamdată nu se lucrează în subteran, activitatea a fost redusă la minimum de ieri, de la prânz", a explicat Stancu, pentru BIHOREANUL..

Directorul Vast recunoaşte şi că situaţia contractului colectiv de muncă nu a fost lămurită, deşi acesta este expirat. „Se lucrează la acel contract, din câte ştiu, pentru că totul se întâmplă la Bucureşti, la sediul firmei", a mai spus Stancu. 

Companie britanică

Firma Vast Băiţa Plai SA, care exploatează minereuri de cupru pe platforma Băiţa Plai, este deţinută de compania britanică Vast Resources PLC, condusă de Andrew Prelea, fiul unui fost consul onorific al Australiei în România.

Compania a intrat pe piaţa locală în 2014 şi a repornit producţia la Mina Băiţa Plai în 2020, după asocierea cu compania de stat Băiţa SA, titulara licenţei de exploatare pentru resursele minerale. Vast Băiţa Plai a declarat pe anul 2022 o cifră de afaceri de 13,1 milioane de lei şi pierderi de 36 de milioane de lei, având datorii totale de 113,8 milioane de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON