URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2020, 16:57

Munceşti, primeşti! Numărul asistaţilor social din Oradea a scăzut la doar 291 de persoane

Numărul beneficiarilor de ajutor social din evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea a scăzut în 2019 la doar 291 de persoane, urmând trendul descrescător din anii anteriori.

(Tot) mai puţini asistaţi social...

Diminuarea numărului de asistaţi social este una consistentă dacă luăm în considerare că în 2018 au beneficiat de ajutorul în valoare de 142 lei lunar un număr de 333 de persoane, în scădere de la 461 de persoane în anul 2017.

Potrivit directorului DASO, Arina Moş, trendul descendent al asistaţilor social are la bază obligativitatea legală ca aceştia să presteze în schimbul ajutorului primit 16 ore de muncă în folosul societăţii, reprezentând două zile complete de lucru pe lună.

"Noi am pus accent pe munca în folosul comunităţii în contul ajutorului social. Dacă te-ai dus în teren şi ai văzut că nu a măturat unde avea de măturat, îi tai ajutorul social. Până la urmă, trebuie să înveţe şi aceste persoane acest lucru: și eu şi oricine, ca să avem un salariu, muncim", a declarat directoarea Moş, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă pe marginea raportului de activitate al DASO pentru anul 2019.

Munca în zadar

Asistaţii social din Oradea fac curăţenie pe amplasamente stabilite de comun acord cu Direcţia Tehnică a Primăriei, precum malurile Crişului Repede, zona Voltaire, ori legăturile cu comunele limitrofe.

"O parte din beneficiarii de ajutor social locuiesc în zona Voltaire şi îi ducem să muncească acolo, deşi ar prefera să facă curat în altă parte. Aceştia se plâng că munca lor nu este apreciată: fac curăţenie, ţine 2-3 ore, după care suntem iar de unde am pornit", a spus Arina Moş.

Potrivit directoarei, din cei 291 de beneficiari de ajutor social, doar 41 ies efectiv la muncă. 135 de asistaţi sunt minori, 37 dintre ei sunt scutiţi din motive medicale, iar 78 sunt persoane vârstnice ori mame cu copii sub 7 ani scutite prin lege de prestarea de activităţi în folosul societăţii.

Etalonul Oradea

Directoarea DASO se aşteaptă ca numărul asistaţilor social să scadă în continuare. "Ajutorul social este de 142 lei pe lună pentru o persoană. E o sumă foarte mică. Beneficiarii nu pentru asta muncesc, ci pentru a avea asigurare de sănătate în eventualitatea că ajung în spital", a spus Arina Moş.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, odată obişnuiţi cu orele de muncă mulţi asistaţi preferă să se angajeze decât să lucreze pentru ajutorul social. "Probabil până anul viitor numărul beneficiarilor de ajutor social se va reduce din nou, pentru că mulţi se vor angaja", a declarat viceprimarul Florin Birta, prezent la conferinţa de presă.

Florin Birta a mai declarat că Oradea ar putea fi un etalon la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul redus de ajutoare sociale acordate. "Să ai un procent de 0,14% asistaţi social raportat la numărul total al populaţiei este un lucru excepţional pentru România", a spus viceprimarul.

Mulți alţi edili preferă să aibă pe statul de plată al administraţiei locale un număr cât mai mare de beneficiari de ajutoare sociale pentru a-i folosi ca masă de manevră în perioadele electorale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Oradeanbihor
Am citit pozele
Postat 30 Ianuarie 2020, 16:19 de sandu1260
@ sandu
Esti prost sau te faci? Ai citit articolul? Sau macar uita-te la poze daca e greu sa citesti, sigur ar trebui sa intelegi ceva..
Postat 30 Ianuarie 2020, 07:20 de oradeanbihor
Oradeanbihor
La muncă, nu la întins mâna.
Postat 29 Ianuarie 2020, 23:41 de sandu1260
@ sandu
Multumit?
Postat 29 Ianuarie 2020, 22:59 de oradeanbihor
Oradea ar putea fi un etalon la nivel naţional
... în ceea ce priveşte numărul redus de ajutoare sociale acordate. "Să ai un procent de 0,14% asistaţi social raportat la numărul total al populaţiei este un lucru excepţional pentru România".Da,suntem exceptionali.291x142 lei=41322 lei, aproape 10.000€/lunar.Pierduti
Postat 29 Ianuarie 2020, 19:28 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON