URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2023, 15:01

Mult mai scump: Costurile proiectelor de reabilitare energetică a mai multor școli din Oradea au crescut cu circa 50%

Mult mai scump: Costurile proiectelor de reabilitare energetică a mai multor școli din Oradea au crescut cu circa 50% S-A SCUMPIT! Costurile cu reabilitarea energetică a clădirii Colegiului Național Emanuil Gojdu prin PNRR s-au majorat într-o jumătate de an de la 31,7 milioane lei la aproape 58 milioane lei. (credit foto: Ovi D. Pop)

Proiectele de reabilitare energetică pregătite de Primăria Oradea pentru finanţare prin PNRR s-au scumpit cu circa 50% în ultimele 6 luni, depăşind rata inflaţiei pe ultimul an stabilită la numai 8%.

Majorări cu 50%

Consiliul Local Oradea, reunit miercuri în şedinţă online convocată "de îndată", a aprobat cu unanimitate de voturi indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de creştere a eficienţei energetice, care vor fi făcute la şase unități de învăţământ. Este vorba despre colegiile Emanuil Gojdu şi Constantin Brâncuşi, Liceul de Arte (strada Menumorut 33 B), şcolile Lucreţia Suciu, Gimnazială 16 și Grădiniţa 51.

Proiectele au fost aprobate de Consiliul Local Oradea la începutul anului, când s-au şi semnat contractele de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Acum valoarea lucrărilor a fost actualizată.

Spre exemplu, dacă în şedinţa din luna mai, Consiliul Local a aprobat Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI), de la Colegiul Gojdu, la suma de 37,7 milioane lei cu TVA inclus, în Proiectul Tehnic al investiţiei votat miercuri valoarea totală a crescut cu circa 50%, la 57,6 milioane lei.

La fel, lucrările de la Colegiul Brâncuși s-au scumpit la 48,7 milioane lei, cu circa 30%, cele de la școala Lucreția Suciu au urcat la 10,5 milioane lei (40%), iar costul celor de la Școala 16 a urcat la 29 milioane lei (aproape 50%).

Deşi au votat toate proiectele, reprezentanţii opoziţiei PSD au ţinut să remarce diferenţa mare dintre sumele deja aprobate şi cele votate miercuri. „Practic, se majorează valoarea unor documentaţii aprobate într-o fază iniţială în urmă cu 6 luni cu procente între 40% şi 50%, în condiţiile în care Banca Naţională a României a comunicat un indice de inflaţie de 8% pentru un an întreg. Cum este posibil acest lucru?", a întrebat pesedistul Adrian Madar.

S-au actualizat tarifele...

În replică, şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din Primărie, Lucian Popa, iniţiatorul proiectelor, a explicat că pesedistul compară lucruri diferite.

„Indicatorii care au fost aprobaţi acum şase luni erau la faza DALI. Când am discutat cu colegii din DMPFI, am încercat să ne încadrăm într-un cost standard pe metru pătrat (n.r. stabilit de finanțator prin proiect), undeva la valoarea finanţată, care era între 400 şi 500 de euro. La discuţiile cu proiectanţii încă de atunci am fost avertizaţi că nu ne încadrăm în această sumă. Am vrut totuși să nu pierdem depunerea finanţării, urmând să rediscutăm (n.r. valorile finale) cu cei care execută PT-urile", a explicat Popa.

Potrivit directorului, valoarea finală din proiectele tehnice ale lucrărilor, aprobată miercuri de Consiliul Local, a fost actualizată cu tarifele de pe piaţă.

„Când s-a intrat în detaliu, am ajuns la valorile din aceste proiecte tehnice. După discuţii cu DMPFI şi conducerea Primăriei, am hotărât să aprobăm proiectele cu valorile de aici, care se învârt, între 800 şi 900 euro pe metrul pătat”, a explicat directorul. Altfel spus, costul inițial pe metrul pătrat aproape că s-a dublat.

"Nimeni nu se încadrează..."

În apărarea colegilor săi a intervenit primarul Florin Birta, arătând că sumele iniţiale erau nerealiste. „Este o problemă generalizată la nivelul întregii ţări. Am avut o discuţie cu toţi primarii în adunarea Asociaţiei Municipii din România şi inclusiv cu Ministerul Fondurilor Europene, pentru că prin acest program de reabilitare se referă o sumă pe metrul pătrat. Nimeni nu se încadrează pe această sumă", a spus primarul.

Florin Birta a afirmat că municipalitatea nu avea multe opţiuni. "Decizia era următoarea: ori să continuăm aceste proiecte şi să venim cu o cofinanţare importantă, ori să nu le implementăm", a spus acesta.

Conducerea municipalităţii a decis să continue proiectele de reabilitare energetică a instituţiilor şcolare, în ciuda efortului bugetar.

„Am făcut un simplu calcul. La proiectele pe care le avem acum aprobate (n.r. pe acest program) va trebui să venim cu o cofinanţare de 100 milioane lei. Sunt 20 milioane de euro pe care Primăria Oradea îi va pune pentru a cofinanţa aceste proiecte", a afirmat Birta.

Potrivit primarului, multe municipalităţi din România ar putea fi obligate să renunţe la proiectele depuse, având în vedere costul mare al cofinanţării. În plus, Birta a mai arătat că toate lucrările vor fi atribuite prin licitaţie publică, aşa că preţul lor va fi stabilit, în final, de piaţă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON