URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Noiembrie 2017, 13:45

Misiune... neîndeplinită: Belgianul pe care jandarmii bihoreni susţin că l-au salvat n-a fost nici rătăcit, nici în hipotermie

Misiune... neîndeplinită: Belgianul pe care jandarmii bihoreni susţin că l-au salvat n-a fost nici rătăcit, nici în hipotermie Fotografia pe care Pierre Gaspard a făcut-o împreună cu unul dintre jandarmii bihoreni, după "misiunea" din Munţii Bihorului. Pe-atunci, belgianul nu ştia că va fi protagonistul unei misiuni de salvare care, de fapt, n-a avut loc niciodată

După ce Jandarmeria bihoreană s-a lăudat, la începutul acestei săptămâni, că a salvat un belgian rătăcit pe drumul dintre Stâna de Vale şi Padiş, care era şi în stare de hipotermie, tânărul, Pierre Gaspard, a contactat redacţia BIHOREANULUI pentru a contrazice vehement comunicatul instituţiei.

Potrivit belgianului, care în vară a pornit din Luxemburg pe jos spre Turcia, unde vrea să ajungă până la Crăciun, întâmplarea a fost complet diferită de ceea ce a relatat Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor, printr-un comunicat transmis luni.

Versiuni diferite

Pierre a povestit BIHOREANULUI că sâmbăta trecută, cazat la hotelul Iadolina din Stâna de Vale, a cunoscut doi jandarmi montani. "Am făcut schimb de numere de telefon, şi-au notat şi datele mele de identitate. Duminică dimineaţă, la ora 10, bucuros să descopăr zăpada pentru prima zi din acest an, am pornit la drum", a declarat tânărul în vârstă de 31 de ani. Chiar dacă ningea, tânărul îşi propusese să parcurgă cei 20 de kilometri până la Padiş, fiind echipat corespunzător.

Recepţionista Hotelului Iadolina s-a îngrijorat pentru starea lui, însă, şi le-a cerut jandarmilor să ia legătura cu Pierre. "Ei mi-au trimis un SMS la ora 15.30, eu l-am primit mai târziu, când am avut semnal. I-am sunat imediat, le-am spus că sunt bine. M-au întrebat unde sunt, le-am spus că sunt la 2 kilometri distanţă de Padiş, că urmăresc coordonatele GPS de pe telefon şi că am şi o baterie externă care îmi permite reîncărcarea telefonului", a explicat belgianul.

În comunicatul jandarmilor, însă, discuţia a fost descrisă astfel: "Belgianul le-a transmis că este într-o situaţie critică deoarece este foarte frig, zăpada este mare şi nu ştie unde se află". Complet fals, conform lui Pierre.

Cu martori

Belgianul a mai spus că jandarmii l-au sfătuit, într-adevăr, să se oprească şi să-i aştepte, ca să-l ducă ei la Padiş. "Le-am spus că prefer să îmi continui drumul, ca să rămân încălzit".

Apoi, pe traseu, s-a întâlnit cu jandarmii montani, care mergeau să elibereze un drum peste care căzuse un copac, blocând un şofer. "Le-am spus unde este drumul cu pricina, pentru că trecusem pe acolo şi chiar l-am întâlnit pe tipul respectiv, am stat puţin cu el", a mai povestit Pierre.

Bărbatul cu pricina este Călin Perneş, patronul firmei Carpactic Fun, care a confirmat şi el povestea belgianului. "Eu nu puteam trece cu maşina, aproape de platoul Vărăşoaia, din cauza unui copac căzut. Pierre a trecut pe lângă mine, am stat puţin împreună, ne-am făcut o poză. Era în stare foarte bună, n-avea nicio problemă", a povestit Perneş, vineri, pentru BIHOREANUL.

"Chestiune de onoare"

În timp ce jandarmii montani s-au dus să elibereze drumul pe care Perneş era blocat, aventurierul belgian şi-a văzut de drum. Era aproape de Padiş când jandarmii l-au ajuns din urmă şi l-au chemat în maşina lor. "Am acceptat, pentru că obiectivul meu era aproape şi ei îmi păreau oameni buni. Am mers cu ei 500 de metri, până când am ajuns la destinaţie, o pensiune din Padiş. Ne-am făcut o poză împreună, dar nu am ştiut ce au ei în plan", a spus belgianul.

Pierre, care îşi povesteşte aventura pas cu pas pe o pagină de Facebook, a fost sunat de jurnalişti din ţara sa natală, după ce au aflat ştirea că un cetăţean de-al lor s-a rătăcit în munţii din Bihor. "Am crezut că glumesc când mi-au spus ce scrie în ziarele din Bihor", a mai spus Pierre Gaspard.

Pentru că numeroşi oameni îi urmăresc aventura pe Facebook, tânărul a ţinut să spună adevărul. "N-am fost nici în hipotermie, şi nici rătăcit! Iniţial, n-am vrut să declar nimic, pentru că jandarmii au fost oameni buni cu mine. Dar a trebuit să o fac, este o chestiune de onoare şi credibilitate", a explicat Pierre.

BIHOREANUL i-a cerut purtătorului de cuvânt al IJJ Bihor, Daniel Bizău, cel care a semnat comunicatul transmis presei, să explice de ce documentul a conţinut informaţii nereale. Acesta a spus că va reveni cu răspunsul, dar până la ora publicării acestui material nu a făcut-o.

UPDATE: Clarificări neclare

IJJ Bihor a transmis, până la urmă, vineri după-amiază, un punct de vedere, în care însă n-a lămurit nimic din acuzele lui Pierre Gaspard. 

Mai precis, în comunicatul transmis BIHOREANULUI, semnat "Compartimentul relaţii publice", jandarmii arată doar că au fost îngrijoraţi de starea tânărului, dat fiind că era cog portocaliu de vânt şi ninsoare, iar acesta n-a răspuns la telefon.

"Întrucât nu se ştia nimic despre situaţia lui, s-au demarat activităţile specifice de salvare-căutare", se arată în comunicat. Fără nicio vorbă în plus despre convorbirea pe care Pierre a avut-o cu jandarmii, în care i-a asigurat că este bine, nici despre neadevărurile din comunicatul transmis luni. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Eroii Jandarmi de carton
E clar ca nu pot uita ca sunt urmasii fostelor trupe de batausi de la Securitate si au in singe sa bata si sa urmareasca oameni. Ce scuze penibile , ca monitorizeaza oamenii ... nu pot intelege ca muntele inseamna libertate de miscare si nu ochiul de veghe al securitatii. Sunt jenanti acesti jandarmi, nu stiu cum sa isi mai mascheze adevarata fata de batausi cu pulanul, si atunci inventeaza fapte de eroism. Nu isi gasesc rostul pe munte , in fata masinilor cu lemne si a braconierilor sunt chiori , dar vad fapte de eroism la tot pasul. Mare atentie, sa nu intrebati vreun jandarm cat e ceasul ca sigur pentru el asta inseamna ca v-a salvat viata si poate chiar va fi avansat in grad si facut erou. Decat jandarmi eroi de carton , mai bine i-ar face de hartie igienica , asa sigur ar fi foarte folositori.
Postat 08 Noiembrie 2017, 12:07 de BarbuL
@petric
Auzi ba, e penibil efortul tau de a "albi" o minciuna ( nici prima si nici ultima ! ), o mojicie o incompetenta crasa. Omul era bine merci, v-ati gasit voi, mari (in)competenti sa va bagati in treaba lui. Rusine sa va fie !! PS Monitorizati cetateni straini pe teritoriul tarii? Intra si asta in atributiile voastre ???
Postat 05 Noiembrie 2017, 21:27 de elev
..........
Sa zica mersi belgianul ca nu l-au zorit cu niste pulane pe spinare!
Postat 04 Noiembrie 2017, 14:51 de pinonel
O posibilitate
Oradea, 03 noiembrie 2017 În data de 29.10.2017, Posturile de Jandarmi Montane Stâna de Vale și Padiș au monitorizat situația unui turist belgian, având în vedere faptul că se instituiseră măsurile specifice pentru avertizarea meteorologică cod portocaliu de vânt tare, ninsori viscolite și strat consistent de zăpadă, în zona montană. Acesta fusese avertizat cu o zi înainte, în legătură cu condițiile meteorologice nefavorabile, dar a insistat să abordeze traseul dintre Stâna de Vale și Padiș. In jurul orei 15, jandarmii montani au încercat să-l contacteze telefonic de mai multe ori, dar turistul nu le-a răspuns. Intrucât nu se știa nimic despre situația lui, s-au demarat activitățile specifice de salvare — căutare. Compartimentul relafiipublice
Postat 04 Noiembrie 2017, 08:37 de petric
@petric
Auzi ba, da belgianul de ce e "dus" ? Omul merge linistit, vin 2 incompetenti agresivi si il obliga sa faca ceva. Aka sa se lase "salvat". Daca nu se lasa il luau cei do jindari la pumni si picioare? Hmmm, cred ca da, asta stiu bine sa faca. Adica cam atat stiu sa faca. PS "Pumnii mei carte nu stie", cam asta e deviza jindarilor din Oradea. Cred ca ar merge si "Manelele ie veata mea"
Postat 04 Noiembrie 2017, 06:59 de elev
Dupa ce a "ajutat-o" pe batranica sa treaca strada:
-Bula, ce vrei sa te faci cand vei creste mare? -Jandarm montan, sa pot "ajuta" omul sa treaca muntele.
Postat 03 Noiembrie 2017, 20:29 de User anonimizat
Incompetenta
99% din stirile jamdarmeriei "montane" sunt false. Apar cand totul e gata, fac poze si mint cu nerusinare despre bravele lor "actiuni" de salvare. Niste impostori nerusinati, imbuibati din banul public.
Postat 03 Noiembrie 2017, 16:01 de feedback
replica
Echilibru. Nici belgianul nu cred ca e prea zdravăn
Postat 03 Noiembrie 2017, 15:02 de petric
Cele trei surse
Iata de ce, o stire trebuie verificata din trei surse, mai ales daca una dintre surse este penibila jandarmerie romana, principalul organ de represiune al statului impotriva cetatenilor...
Postat 03 Noiembrie 2017, 14:28 de TanarSiNelinistit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON