URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2021, 20:19

Ministrul Cseke a inaugurat căminul cultural din Săcueni după doi ani de reabilitare (FOTO)

Ministrul Cseke a inaugurat căminul cultural din Săcueni după doi ani de reabilitare (FOTO) foto: Facebook: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Dezvoltării, bihoreanul Cseke Attila, a inaugurat sâmbătă căminul cultural din Săcueni în urma lucrărilor de reabilitare, modernizare şi extindere începute în anul 2018.

Investiţia, derulată prin Compania Naţională de Investiţii, s-a ridicat la 4,7 milioane lei.

Prima renovare majoră

Potrivit comunicatorilor Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, lucrările au cuprins printre altele consolidarea şi extinderea clădirii, izolarea termică a pereţilor exteriori şi a acoperişului, înlocuirea tâmplăriei, dar şi a instalaţiilor interioare de încălzire, sanitare, electrice şi iluminat.

"Această investiţie este foarte importantă pentru viaţa culturală, pentru comunitatea locală, şi pentru judeţul Bihor. De la construirea clădirii, în 1952, aceasta este prima intervenţie majoră de renovare", a declarat ministrul Cseke cu ocazia inaugurării noii clădiri.

În urma finalizării lucrărilor, clădirea cuprinde o sală de spectacole cu o capacitate de 268 de locuri, o sală de repetiţii, 17 loje cu 74 de locuri, cabine pentru actori, bibliotecă, vestiare, bufet şi altele.

Imobilul a fost dotat cu mobilier, echipamente multimedia şi echipamente PSI.

„Muncă grea”

Cu ocazia evenimentului desfăşurat sâmbătă în prezenţa ministrului Cseke Attila, primarul oraşului Săcueni, Béres Csaba, a rostit o cuvântare pompoasă care a adus cu cele obişnuite la celebrarea "ctitoriilor" dinainte de 1989, ea fiind de altfel reprodusă şi pe pagina de Facebook a edilului.

"Săcuieni este cetatea culturală a Văii Ierului. Nu este o exagerare să spunem că oraşul Săcueni a scris istorie culturală sâmbătă, 23 ianuarie, când a fost inaugurată cea mai impresionantă casă de cultură din Valea Ierului. Ca rezultat al anilor de lobby din partea administraţiei oraşului şi a UDMR, Săcuieni a fost avansat centrul cultural al regiunii. (...) Casa de cultură construită în 1960 a devenit inutilizabilă până în 2010. Renovarea clădirii a eşuat de două ori. În ciuda faptului că în toate cazurile iniţiativa a fost evaluată pozitiv, finanţarea acesteia nu a fost realizată din motive globale sau politice. Cea de-a treia repriză a fost un succes, pentru care mulţumiri speciale sunt datorate actualului ministru al Dezvoltării, Cseke Attila, deputatului Szabó Ődőn şi regretatului senator Pete István. (...) La ceremonia de predare, Cseke Attila şi Szabó Ődőn şi-au împărtăşit gândurile şi amintirile personale despre casa de cultură şi munca grea pe care au depus-o în slujba comunităţii", arată mesajul.

De notat că peste 54% din locuitorii oraşului Săcuieni sunt romi, iar localnicii consideră că au cu totul şi cu totul alte priorităţi decât renovarea casei de cultură, localitatea fiind afectată de migrarea masivă a populaţiei, în special a tinerilor, din cauza inexistenţei locurilor de muncă, iar majoritatea străzilor sunt neasfaltate şi multe nu au utilităţile elementare. Rămâne de văzut, în aceste condiţii, cine şi la ce va folosi aşezământul a cărui reabilitare a durat doi ani şi a cărui inaugurare a reclamat prezenţa ministrului Dezvoltării...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON