URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2017, 13:12

Ministerul Sănătăţii, după o interpelare a deputatei Cherecheş: Garda de Mediu trebuie să verifice fermele Nutripork

În continuarea demersurilor începute încă de anul trecut pe lângă autorităţile centrale privind poluarea olfactivă produsă de fermele de porci ale Nutripork Palota, deputatul PNL Bihor Florica Cherecheş a adresat memorii ministerelor Sănătăţii şi Mediului, expunându-le situaţia ce persistă de ani de zile şi faptul că solicitările cetăţenilor afectaţi au rămas fără răspuns, ceea ce a crescut nemulţumirea acestora, determinând de asemenea inclusiv scăderea preţurilor locuinţelor din cele mai expuse cartiere, Ioşia Nord şi Rogerius.

"Am solicitat Ministerului Mediului să efectueze investigaţii suplimentare şi să modifice condiţiile de autorizare pentru astfel de ferme, impunând măsuri care să reducă şi chiar să elimine disconfortul olfactiv. Având în vedere că Autorizaţia de mediu eliberată firmei Nutripork pentru ferma din Ioşia expiră în octombrie 2017, demersul este nu doar necesar, ci şi urgent", explică parlamentarul bihorean într-un comunicat dat publicităţii după ce, în cursul zilei de miercuri, a primit un răspuns de la Ministerul Sănătăţii, căruia i-a cerut şi "să reevalueze nu doar distanţa permisă de la fermă până la cea mai apropiată clădire rezidenţială, dar şi emisiile de substanţe chimice produse în timpul desfăşurării activităţii, care comportă riscuri pentru sănătatea populaţiei".

"Puţin probabil să respecte cele mai bune tehnici"

Potrivit răspunsului primit de la Ministerul Sănătăţii, pus la dispoziţia presei din Oradea, se precizează că SC Nutripork SRL Palota a respectat condiţiile de autorizare, dar "având în vedere numărul mare de sesizări înregistrate la Primăria Oradea şi la autoritatea locală de mediu (Garda de Mediu) şi de sănătate (DSP Bihor), este puţin probabil ca procesele tehnologice de creştere intensivă a porcilor să respecte cele mai bune tehnici disponibile în domeniu".

"Emisiile odorizante provenite din activităţile de creştere intensive a suinelor depind în mare măsură de factori precum: activităţile de întreţinere şi de organizare a activităţilor fermei, compoziţia hranei animalelor, manipularea dejecţiilor în instalaţiile adăpost, tehnicile folosite pentru manevrarea, depozitarea şi împrăştierea pe sol a acestora", se mai precizează în răspunsul primit de Cherecheş.

Ministerul Sănătăţii consideră, de asemenea, că "se impune verificarea competentă de către autoritatea abilitată Garda de Mediu (Comisariatul Judeţean Bihor) a organizării fermei, a condiţiilor de funcţionare, de întreţinere şi de reducere a mirosurilor neplăcute consecutiv activităţilor desfăşurate în fermă".

Mai multe obligaţii

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii mai arată că firma trebuie să adopte "tehnici suplimentare pentru reducerea mirosurilor neplăcute rezultate din activităţile de creştere a suinelor", cum ar fi monitorizarea hrănirii animalelor pentru a reduce emisiile de amoniac, utilizarea unor aditivi pentru dejecţii (de tipul agenţilor de mascare şi neutralizare) şi unor absorbanţi de miros (nu doar a celor pentru reducerea amoniacului, care sunt utilizaţi în prezent, deoarece mirosurile rezultă dintr-o mixtură în care au fost identificate peste 200 substanţe).

De asemenea, se impune îmbunătăţirea tehnicilor utilizate pentru manevrarea şi depozitarea dejecţiilor, selectarea echipamentului potrivit pentru împrăştierea pe teren a dejecţiilor pentru a reduce mirosurile emanate, adoptarea unor tehnici de ventilare forţată a adăposturilor de animale şi planificarea activităţilor fermei luând în considerare emisiile olfactive existente, sistemul de adăpost şi numărul de animale, ba chiar şi "reducerea numărului de capete până la acel număr care să permită controlarea mirosurilor".

Va urma...

Deputatul bihorean arată că implementarea unor măsuri suplimentare de tipul celor menţionate de Ministerul Sănătăţii va putea ţine sub control mult mai eficient mirosul generat de activitatea fermei şi asigură orădenii că va continua să solicite autorităţilor competente să ia măsurile ce se impun pentru ca activitatea firmei să nu afecteze populaţia, activităţile altor firme şi evenimentele desfăşurate în aer liber "şi să nu zădărnizească eforturile Primăriei de a dezvolta Oradea ca destinaţie turistică naţională şi internaţională".

După cum se ştie, ferma de porci pe care compania Nutripork o are în Ioşia îi nemulţumeşte pe orădeni de ani de zile. Locuitorii din cartierele Ioşia şi Rogerius acuză că ferma îi poluează cu duhori insuportabile, în timp ce autorităţile au susţinut, în mod continuu şi consecvent, că ferma funcţionează conform normelor legale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
A.I.Q.
Inteleg ca D.S.P . BH nu va da aviz favorabil in toamna ptr. continuarea activitatii Nutripork. Sper ca inteleg bine .
Postat 11 Mai 2017, 13:56 de SM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON