Gardul ridicat de Ungaria la frontiera cu Serbia i-a determinat pe migranţii ilegali din Orient să încerce intrarea în Spaţiul Schengen prin România.
În primele 10 luni ale anului, poliţiştii din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea au prins pe raza judeţelor Bihor şi Arad 2.476 de migranţi ilegali, faţă de doar 330 de în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Rută nouă
Datele au fost prezentate, joi, într-o conferinţă de presă de chestorul Marin Bondar, şeful ITPF Oradea. "Numărul migranţilor a crescut în primele 10 luni ale acestui an cu 650% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La frontiera sârbo-maghiară a fost ridicat acel gard, deci frontiera aceea este foarte bine securizată. Drept urmare, migranţii au schimbat ruta", a chestorul. De asemenea, acesta a spus că şi pe frontiera Serbiei cu Croaţia s-a construit un gard anti-migranţi de 20 de kilometri.
Cei mai mulţi migranţi ajung din Grecia în Serbia, iar de acolo încearcă să se furişeze spre Spaţiul Schengen.
Din cei peste 2.400 de migranţi prinşi de poliţiştii ITPF Oradea, cei mai mulţi au fost găsiţi pe sectorul Nădlac, şi anume, 763 persoane, respectiv pe sectorul Vărşand, 221 persoane. În Bihor, cel mai "căutat" sector este Borş, unde au fost găsiţi 215 migranţi în primele 10 luni ale anului. Numărul călăuzelor descoperite de poliţişti este de 76.
Irakienii, cei mai mulţi
Potrivit datelor prezentate de chestorul Marin Bondar, din cei 2.476 de migranţi, 1.810 au fost depistaţi la frontiera verde, adică pe câmp, iar 666 persoane au fost depistate în punctele de trecere a frontierei ascunse în maşini sau cu documente false.
Cei mai mulţi migranţi nu provin din Siria, ci din Irak. Mai precis, pe la frontiera verde au încercat să treacă în Ungaria 1109 irakieni, 240 sirieni, 116 iranieni, 90 pakistanezi, 90 afgani şi 31 de indieni. Şi topul naţionalităţilor migranţilor care au încercat să iasă din ţară prin punctele de frontieră este condus tot de irakieni, cu 397 de persoane, urmaţi de sirieni – 115 persoane, respectiv de iranieni – 32 persoane.
Şi anul acesta, ITPF Oradea s-a confruntat cu peste 50 de cazuri în care migranţii au avut două tentative de trecere ilegală a frontierei de stat.
Călăuza… Google Maps
După ce sunt prinşi, migranţii sunt direcţionaţi spre centrele de cazare dedicate lor din România, mai precis cele din Timişoara, Giurgiu, Galaţi şi lângă Sighet. Totuşi, dacă sunt solicitanţi de azil, până la soluţionarea cererii, ei pot circula liber pe teritoriul ţării.
Potrivit chestorului Marin Bondar, cei mai mulţi care încearcă să iasă ilegal din ţară pe la frontiera verde iau taxiuri sau mijloace de transport în comun până în apropierea graniţei, folosindu-se de drumurile din această zonă. Apoi, cu ajutorul Google Maps, ei încearcă să iasă din ţară.
Poliţiştii de frontieră români şi maghiari lucrează în comun pentru prevenirea migranţiei ilegale. "Fiindcă avem şi acum probleme de personal, lucrăm în sistemul "tablă de şah", adică fiecare supraveghează o anumită zonă şi ne anunţăm reciproc când, cu ajutorul aparaturii speciale, observăm migranţii", a explicat şeful ITPF Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.