URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 August 2017, 13:20

Masacru în apă: Autoritățile încearcă să afle de ce mor pe capete peștii din Crișul Repede (FOTO)

Masacru în apă: Autoritățile încearcă să afle de ce mor pe capete peștii din Crișul Repede (FOTO) NU MÂNCAŢI! Săptămâna trecută, unii orădeni "pescuiau" peşti morţi din Criş. Specialiştii atrag atenţia că aceştia nu trebuie consumaţi sub nicio formă, pentru că pot fi bolnavi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care ies la plimbare pe malul Crişului Repede au parte de un peisaj dezolant. De o săptămână, zeci de peşti morţi, din felurite specii, plutesc la suprafaţa apei.

Autorităţile fac analize pentru a depista motivul mortalităţii piscicole, dar bănuiesc că principala cauză este lipsa de oxigen din apă, provocată la rându-i de debitul mic al râului, dar şi de vegetaţia excesivă de alge. Nu este exclus, însă, ca peştii să fi fost şi bolnavi...

Analize în lucru

Primii peşti morţi au apărut pe 13 august, în zona Sovata. Printre algele care acoperă o mare parte din luciul apei pluteau zeci de exemplare. Angajaţii Serviciului de Gospodărire a Apelor din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri i-au cules, dar fenomenul s-a repetat în fiecare zi a săptămânii trecute, inclusiv în amonte, în zona cuprinsă între podurile Decebal şi Sfântul Ladislau.

Reprezentanţi ai ABA Crişuri şi ai Gărzii de Mediu Bihor au luat probe de apă, dar şi cadavre de peşti, pentru a le face analize şi a afla din ce cauză au murit, rezultatele de laborator urmând să fie gata săptămâna aceasta.

Posibil bolnavi

Specialiştii bănuiesc că motivul principal care determină moartea peştilor este lipsa de oxigen din apă. După cum se ştie, din pricina debitului mic al Crişului şi a căldurii excesive, de mai bine de o lună luciul apei este invadat de alge elodea. "Ziua este deja mai scurtă şi aceste plante acvatice consumă mai mult oxigen decât produc", explică Andrei Togor, reprezentant al Asociaţiei Pescarilor Sportivi Aqua Crisius.

Nu este exclus însă ca peştii să fie şi bolnavi, întrucât pe unii dintre ei s-au observat urme ale unei ciuperci. Ipoteza poate fi verificată doar după finalizarea analizelor.

Indiferent de cauza mortalităţii, cert e că în Crişul Repede au pierit deja zeci de exemplare din mai multe specii de peşti, de la morunaşi şi scobari până la caraşi şi lini, soiuri considerate mai rezistente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
De ce mor pestii in apele Crisului Repede ? Avem specialisti ? Da Unde ? La Primaria Oradea,la GNM Oradea,la ABA Crisuri,,la APM Oradea,la DSP Oradea....
Primaria Oradea,Garda de Mediu Oradea,DSP Oradea,DSV Oradea,ABA Crisuri Oradea,Politia Locala Oradea,APM Oradea...sunt institutii unde se aciuesc si isi "duc traiul/veacul",tot felul de specialisti,"alesi pe spranceana"de puternicul clipei,a caror atribut ar fi, tocmai prevenirea unor astfel de evenimente.Acesti "specialisti", pusi in fata faptului implinit,ridica insa repede din umeri, declinandu-si fara nici o rezerva competenta pe seama capriciilor "mamei Naturi".La toate sesizarile inaintate catre toate aceste institutii,legat de poluarea paraului Paris de catrea agenti economici care activeaza in vecinatatea acestui parau,inclusiv al Spitalului Clinic de Urgenta Oradea,care isi deversau apele menajere direct in apele acestui parau,fara nici o statie de epurare,ape menajere incarcate cu agenti patogeni de la toti bolnavii tratati in acest spital.A fost necesara interventia Comisiei trimisa de Cabinetul primului ministru(Victor Ponta),pentru a certifica acest lucru si a ridica autorizatia de functionare a spitalului. Toate institutiile enumerate mai sus au avut acelasi raspuns,parca tras la indigo,aceeasi partitura... ,"nu-i treaba noastra","altii sunt cei responsabili..", "nu ne intereseaza..","uite-l cu ce se ocupa ? Alta treaba nu ai ?","noi,aici ne ocupam de lucruri serioase, nu de ..."La "Silvasi",zona de agement amenajata de primaria Oradea(din initiativa priamrului Ilie Bolojan,si bineinteles CLO),oradenii se scalda "in draci" in apele Crisului Repede,fapt sanctionat de DSP ca infractiune si pasibila de amenda.....Doamna dir. Rahota si inspectorii acestei institutii nu stiui nimic despre existenta acestui "Silvas",loc de agrement(de balaceala) in apele Crisului Repede,fapt interzis de Lege.Dar primarul Bolojan Ilie este mai presus de Lege,asa ca ,"noi nu stim nimic de acest Silvas,asa cum nu am stiut nimic nici de poluarea paraului Paris de apele menajere deversate de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea"ne traqnsmite raspuns DSP Oradea prin dna. dir. Rahota. Deci,sa revenim :de ce mor pestii in apele Crisului Repede ? Este cam complicat sa dai asa un raspuns imediat,fara sa nu superi pe cineva,fara sa nu ai siguranta pastrarii "scaunului ".Dar nu ar fi mai bine,atunci, sa intubam si acet curs de apa? Am reusit cu Adona,cu paraul Salbatic,cu paraul Paris...Oradenii sunt cetateni cuminti,ascultatori,disciplinati....gasim noi motive.....daca nu avem hartile de hazard incercam cu Jasperss,sau cu "no regret",sau poate cu ajutorul Comitetului Judetean ISU(vezi paraul Paris)...hai ca sunt solutii.....capul la contributie....Apropo,unde-si deverseaza acum apele menajere Spitalul Clinic de Urgenta Oradea ,cand CAO recunoaste ca nu are infrastructura necesara bransarii acestuia la reteaua orasului ?
Postat 26 August 2017, 01:16 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON