URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2016, 10:08

Maraton editorial la Cetate: Orădenii au asistat la prezentarea mai multor cărți de istorie, religie și filosofie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În plină lună decembrie, presărată cu evenimente culturale şi specifice sărbătorilor hibernale, Cetatea din Oradea a fost, din nou, gazda unui moment de certă valoare literară şi ştiinţifică. E vorba despre câteva lansări de carte, grupate într-un singur eveniment, şi intitulat Maraton Editorial. Seria de lansări a poposit la Oradea după un periplu prin ţară, ultima dată la Cluj-Napoca.

Lumea modernă, arhipolitizată

Moderatorul prezentării, care s-a bucurat de o audienţă mare, a fost directorul Editurii Eikon, Valentin Ajder. Primul titlu prezentat a fost cel al universitarului orădean Sorin Borza, "Modernitatea ratată". "Din perspectiva lui Sorin Borza, modernitatea este un spor în cunoaştere, spectaculos dezvoltată în ultimele secole, însă termenul a fost deturnat din punct de vedere politic. Acesta relevă că universitatea, pe lângă biserică, este un element al lumii moderne", a arătat Vianu Mureşan.

Volumul se axează pe modul în care ştiinţa şi cultura produse de către societatea modernă s-au format prin revenirea la unele principii filosofice antice, respectiv felul în care lumea politică le-a confiscat pentru "bătălia dintre bine şi rău" din interiorul său. "Această carte ajunge acolo unde nu se poate respira", a punctat scriitorul Florin Ardelean, cu precizarea că, în contemporaneitate, raţionalitatea a devenit o victimă a tehnologiei, mai degrabă decât a politicii.

"Ideea de a scrie cartea mi-a venit ascultând ceea ce se vorbeşte public şi mi-am dat seama că începe să conteze caracterul performativ al discursului, adică nu adevărul a ceea ce se spune, ci efectele a ceea ce spune; care sunt efectele unui discurs politic, nu veridicitatea a ceea ce se spune", a precizat Borza.

Într-o scurtă intervenţie, Sandu Frunză, vorbind despre volumul lui Valeriu Mureşan, "Autoportrete în oglinzile cărţilor", a socotit că aceasta este o carte dedicată nu doar cititorilor obişnuiţi, cât mai ales celor ce nu citesc cărţi în mod regulat.

O carte-revoluţie

Următoarea carte prezentată a fost cea a jurnalistului Florin Budea, "Un deceniu de tranziţie spre nicăieri. Viaţa politică bihoreană 1989-2000". Despre ea a vorbit profesorul universitar Mihai Drecin, zicând că "este o carte serioasă şi bine documentată" şi, "fiind o lucrare de istorie recentă, ea poate fi continuată şi adâncită cu ajutorul documentelor de arhivă".

Plecând de la momentul de început al cărţii, din decembrie 1989, scriitorul Mircea Bradu a rememorat - cu precizarea că adevărata revoluţie e în cartea lui Budea - câteva dintre momentele fierbinţi ale lui decembrie 1989 şi primele zile de după fuga lui Nicolae Ceauşescu.

"În momentul în care lumea a strigat ca eu să fiu primar (eram directorul Teatrului atunci), am fost nevoit să ies la balconul Primăriei. Am primit o lovitură în stomac, căci eram copleşit de cei 50.000 de oameni din piaţă. L-am rugat pe părintele Dumitru Megheşan să spună o rugăciune, iar în acel moment toţi s-au rugat, tot oraşul a devenit o biserică".

Bradu a făcut, în premieră, o dezvăluire greu de probat, şi anume că, în timp ce vorbea în balconul Primăriei, ar fi fost ochit de un lunetist aflat într-o fereastră din podul clădirii aflate pe malul Crişului, lângă pod (Palatul Levay). Acesta ar fi avut misiunea de a-l împuşca la ordin, însă ordinul nu a venit...

Filosofia şi religia, esenţiale moralităţii

Dan Tomuleţ, traducătorul operelor lui Plotin, a vorbit despre criza culturală şi spirituală a contemporaneităţii. "Criza culturii este o criză a omului în căutarea sinelui. Am ajuns în gol, pentru că ne-am tăiat rădăcinile. Acestea trebuie căutate, regăsite", a precizat acesta.

Ulterior, Adrian Groza, vorbind despre sintezele pe care Sandu Frunză le-a dedicat părintelui Dumitru Stăniloae, a făcut corelaţia dintre experienţă religioasă şi gândire, omniprezente la acesta. "Teologia lui Dumitru Stăniloae este o teologie a gândirii, a eternităţii şi trasează drumul de la persoană la eternitate. Părintele a fost un sacerdot, a trăit tot ceea ce a scris", a spus Groza. După cum se ştie, Stăniloae a înfundat temniţele comuniste, lucru care l-a influenţat în calea sa către teologie. 

"Opera lui Dumitru Stăniloae este construită în jurul iubirii şi a relaţiilor interpersonale cu divinitatea", a precizat şi Mihnea Stoica. "Pentru Stăniloae, iubirea este un act de sacrificiu", l-a completat Sandu Frunză, amintind cum evenimentele din 1989 l-au direcţionat către a-l întâlni pe părinte.

Prezentările de carte au fost urmate de o sesiune de autografe. Toate volumele vor fi disponibile în librării, ele aparţinând editurii Eikon.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON