URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2021, 14:44

Lucrătorii auxiliari din spitale şi centrele sociale au pichetat Prefectura, nemulţumiţi de îngheţarea salariilor şi discriminarea comparativ cu medicii şi asistentele (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 100 de brancardieri, infirmiere şi îngrijitoare - membri ai sindicatului Sanitas, care reprezintă lucrătorii auxiliari din unităţile medicale şi de ocrotiri sociale - au manifestat marţi la amiază în faţa Prefecturii Bihor, învârtindu-se timp de o oră în cerc, în Parcul Traian, în spaţiul dintre clădirea în care funcţionează Instituţia Prefectului şi Palatul de Justiţie.

Trei revendicări

Oamenii, care s-au adunat în Parcul Traian în jurul orei 12.00, şi-au exprimat nemuţumirea faţă de politica salarială a guvernanţilor în ceea ce-i priveşte, spunând că aceştia i-au înşelat şi că încalcă legislaţia în vigoare.

"Noi avem trei revendicări. Prima este legată de faptul că prin Ordonanţa de Guvern 262/2020 au fost îngheţate salariile, ceea ce contravine Legii 153/2017, conform căreia în ianuarie 2021 trebuiau aplicate majorări pentru personalul auxiliar din unităţile medicale şi centrele sociale – infirmieri, brancardieri, îngrijitori, liftieri, muncitori, economişti – în condiţiile în care în anii trecuţi majorările s-au aplicat doar medicilor şi asistenţilor", a explicat pentru BIHOREANUL asistenta Adriana Vladu, liderul Sanitas Bihor.

O altă nemulţumire a fost provocată de discriminarea practicată faţă de personalul sanitar auxiliar comparativ cu personalul medico-sanitar superior şi mediu. "Pentru colegii brancardieri, infirmieri, îngrijitori şi ceilalţi din personalul auxiliar, sporul de muncă în condiţii deosebite a fost stabilit prin raportarea la salariile din anul 2018, în timp ce pentru personalul mediu prin raportare la salariile în plată, actuale", a explicat liderul Sanitas, evidenţiind că această discriminare "este perpetuată, în loc să fie diminuată sau înlăturată".

Cea de-a treia revendicare a protestatarilor constă în faptul că, deşi anul trecut Guvernul a decis prin OUG 82/2020 ca şi personalul auxiliar din centrele sociale – aşezăminte pentru vârstnici şi copii orfani sau părăsiţi – să beneficieze de stimulentul de 2.500 lei lunar acordat personalului medico-sanitar din spitale în contextul pandemiei, ulterior, prin Legea 166/2020, Parlamentul a desfiinţat aceste stimulente.

"Prin Ordonanţele Militare 8 şi 9 din aprilie anul trecut, colegii asistenţi şi infirmieri din centrele sociale au fost izolaţi câte 14, câte 21 zile în aceste centre, pentru a se preveni răspândirea coronavirusului, în multe centre această măsură se aplică şi acum, dar personalul sanitar angajat în ele nu mai beneficiază de stimulentul lunar din cauza legii date de Parlament", spune asistenta Adriana Vladu, liderul Sanitas Bihor.

"Să respecte legea!"

Cei aproximativ 100 de membri Sanitas care au participat la pichetarea Prefecturii au purtat pancarte cu diferite mesaje destinate guvernanţilor: "Până ieri am fost eroi, pentru munca efectuată, voi azi ne vedeţi gunoi, cu reducere la plată!", "Respectaţi legea 153/2017!", "Acordaţi sporurile pentru condiţiile de muncă", "Şi cei din asistenţa socială trebuie respectaţi!".

În decursul orei în care au desfăşurat manifestaţia, protestatarii au agitat mânuţe din plastic roz, de jucărie, transmiţând că în acest fel îi pălmuiesc simbolic pe guvernanţi, şi au strigat mai multe sloganuri, de la nelipsitele "Hoţii!" şi "Mincinoşii!" până la "Am trăit în Covid, nu ni-i frică de nimic".

Mulţi dintre participanţi s-au plâns de salariile pe care le câştigă, spunând că sunt de mizerie şi că nu se poate trăi cu sume atât de mici. "Sunt brancardier şi am un salariu de muncitor necalificat după ce hămălesc toată ziua", a spus un bărbat, precizând că salariul unui brancardier variază între 2.000 şi 2.500 lei, în funcţie de vechimea acumulată. Acelaşi nivel de salarizare, spune liderul Sanitas Bihor, este practicat şi în cazul infirmierelor, în timp ce îngrijitoarele au cele mai mici venituri salariale, de maximum 2.200 lei la o vechime mare.

Contrar obiceiului, nici liderul Sanitas Bihor, nici reprezentantul CNSLR – Frăţia, la care acesta este afiliat, nu au urcat în clădirea Prefecturii pentru a-şi prezenta revendicările, acestea fiind transmise printr-un e-mail încă de la finele săptămânii trecute, la care Prefectura a răspuns că problemele lucrătorilor vor fi discutate în şedinţa Comitetului de Dialog Social Bihor, care se va întruni vineri, 15 ianuarie.

Pe de altă parte, oamenii au spus că sunt conştienţi că problemele lor nu pot fi rezolvate de Prefectura Bihor, în plan local, ci de Ministerul Sănătăţii şi de Guvern. De altfel, Sanitas şi CNSLR – Frăţia a organizat marţi pichetări ale Prefecturilor în toate judeţele ţării şi, fireşte, în Bucureşti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON