URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2023, 14:35

Locul potrivit: De ce ridică RER Vest doar deșeurile aruncate în recipiente „standard”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe lângă regulile colectării separate, sunt importante şi regulile cu privire la tipul de recipient în care sunt puse deşeurile. Pentru a evita să rămână cu deşeurile în faţa porţilor, localnicii din Oradea şi Zona Metropolitană trebuie să le depoziteze doar în sacul sau pubela potrivită. 

Obligaţii contractuale

Sunt mulţi orădeni şi localnici din comunele vecine municipiului care, deşi respectă separarea fracţiilor în funcţie de tipul deşeului, greşesc când vine vorba de aruncarea resturilor. Conform contractelor pe care le-au încheiat cu RER Vest, clienţii trebuie să arunce deşeurile în pubelele primite. Nu toţi fac asta, însă, fie pentru că folosesc recipientele pentru altceva, fie pentru că acestea s-au deteriorat şi nu ştiu că pot primi gratuit altele, dacă s-au distrus din cauza manipulării lor de către muncitori.

Regulile salubrităţii prevăd că firmele de salubritate ridică doar deşeurile lăsate la limita proprietăţii şi depozitate corect. În primul rând, contractul de delegare pe care operatorii l-au încheiat cu Ecolect Bihor, autoritatea care reglementează salubritatea în judeţ, prevede că cei dintâi au obligaţia să ridice deşeurile din recipientele "omologate", pentru a preveni contaminarea fracţiilor. Adică să nu poată fi acuzaţi că amestecă deşeurile în maşini.

Soluţia corectă

Al doilea motiv ţine de o raţiune mai practică. De exemplu, dacă sticla este aruncată în altceva decât pubela sau găleata verde, recipientul poate fi prea greu pentru a fi ridicat manual de echipajul RER şi nici nu poate fi pus pe sistemul de ridicare al autospecialei.

Un al treilea motiv ţine de o relaţie corectă cu operatorul de salubritate: cum bihorenii plătesc factura în funcţie de câte deşeuri reziduale aruncă, contabilizate cu ajutorul microcipurilor montate pe pubelele negre, doar colectarea acestor recipiente pot determina costul corect.

Când vine vorba de deşeurile aruncate în saci, situaţia este puţin diferită: clienţii RER Vest pot folosi şi alţi saci decât cei inscripţionaţi cu însemnele companiei, dar cu condiţia să fie transparenţi, astfel încât muncitorii să aibă convingerea că ridică fracţia corectă.

Clienţii care eludează aceste reguli rămân cu deşeurile neridicate şi degeaba fac reclamaţii companiei, pentru că aceasta nu are nicio vină. Soluţia rămâne cea firească: fiecare deşeu să fie aruncat la locul potrivit!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON