URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Ianuarie 2018, 17:00

Lenea e mare! Mai mulţi orădeni au preferat să renunţe la ajutorul social şi la o masă caldă decât să muncească în folosul comunităţii

Decât să muncească, mai mulţi orădeni au preferat să renunţe la beneficiile pe care le-ar putea primi din partea statului şi din partea municipalităţii.

Numărul de dosare de ajutor social a scăzut considerabil în Oradea, la fel şi numărul persoanelor care primesc o masă caldă la cantina socială, după ce beneficiarii nu şi-au îndeplinit orele de muncă în folosul comunităţii, impuse, în primul caz de lege, iar în cel de-al doilea, printr-o hotărâre de Consiliu Local.

Informaţiile au fost făcute publice joi, într-o conferinţă de presă, de directorul Administraţiei Sociale Comunitare Oradea (ASCO), Arina Moş, care a prezentat raportul de activitate al instituţiei pe 2017, alături de viceprimarul Florin Birta.

Faţă de 2016, numărul de dosare de ajutor social a scăzut în 2017 de la 200 la 174. Numărul persoanelor cuprinse în aceste dosare, însă, a crescut de la 429 la 461. "Am tăiat ajutorul social acolo unde nu s-au efectuat orele de muncă în folosul comunităţii. Numărul beneficiarilor a crescut deoarece, în schimb, am sprijinit familii cu mai mulţi copii", a detaliat Arina Moş.

Pentru o singură persoană dintr-o familie, ajutorul social este de 142 de lei, pentru două persoane 255 lei, iar pentru trei persoane 357 lei. Atât directorul ASCO precum şi viceprimarul Florin Birta au subliniat că doar un procent foarte mic, circa 0,2% din populaţia Oradiei, necesită ajutor social.

Tot din statisticile ASCO se vede că, după ce Consiliul Local a introdus obligativitatea efectuării a 72 de ore de muncă în folosul comunităţii pentru beneficiarii cantinei sociale, numărul acestora a scăzut de la 114 la 81.

Merită precizat şi că, din cauză că documentele cerute sunt mai "stufoase", iar ASCO a făcut verificări riguroase privind îndeplinirea criteriilor, şi numărul beneficiarilor de ajutor de încălzire a scăzut semnificativ. La începutul anului 2017, în ianuarie, numărul beneficiarilor de ajutor de încălzire cu energie termică era de 1862 în timp ce în luna decembrie a aceluiaşi an numărul acestora a scăzut la 1130.

Pe de altă parte, ASCO a efectuat plăţi pentru stimulentul de inserţie (650 lei pe lună) al tinerelor mămici care se întorc la muncă mai devreme. Numărul acestora a crescut de la 707, în 2016, la 1001, în 2017.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu prea înţeleg..
Dacă o mămică se întoarce mai repede la muncă,excluzând că nu are cine să stea cu copilul,ajunge 650 pe lună pentru îngrijitoare?
Postat 27 Ianuarie 2018, 18:55 de crisan
Psd
Multumim pt tradiția ajutoarelor sociale in apropierea alegerilor. Asta ati facut , în scopul voturilor at creat leneși și hoti. Acum punetii la munca.
Postat 25 Ianuarie 2018, 19:17 de Sandu1201
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON