URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2013, 22:12

Legea malpraxisului amiabil: Cum ar putea fi despăgubite de acum victimele culpelor medicale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Victima unei culpe medicale va putea fi despăgubită fără să meargă la tribunal, iar doctorul ar putea scăpa de plângerile penale. Ministerul Sănătăţii a supus dezbaterii publice modificările din legislaţia malpraxisului. Practic, se doreşte modificarea capitolului din Legea Sănătăţii care vorbeşte de malpraxis.

Conform proiectului, pacientul ar putea primi bani de la societatea la care medicul este asigurat, fără să se mai adreseze instanţei. Acesta pare, însă, o variantă ideală, căci, în realitate, dacă mentalitatea rămâne aceeaşi, că medicul are întotdeauna dreptate, pacientul va trebui să-şi caute dreptatea tot în tribunale.

Pacientul care va suferi de pe urma unui act medical se va aşeza la masa negocierii cu doctorul şi reprezentantul firmei de asigurări. În ecuaţie va apărea şi un expert medical, agreat de ambele părţi, care va stabili dacă e vorba de un malpraxis. Însă, dat fiind că e plătit de asigurator, va putea fi suspectat de subiectivitate. Tocmai de aceea pacientul poate să cheme un alt expert şi un mediator.

După ce vor fi analizate toate datele medicale şi se stabileşte clar că e malpraxis, pacientul va primi o despăgubire în termen de 6 luni. Banii vor fi plătiţi din asigurarea medicului şi a spitalului.

Modelul înţelegerilor amiabile cu medicii e practicat în străinătate. De exemplu, pentru o operaţie greşită la genunchi, o pacientă engleză a luat 18.000 de lire daune, iar un diagnostic greşit care l-a lăsat orb pe un englez a costat medicul 50.000 de lire.

Potrivit Colegiului Medicilor, din 2003, de când personalul medical a început săa se asigure pentru posibilele cazuri de malpraxis, au fost acordate doar cinci despăgubiri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON