URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2016, 13:00

Lecţia de sănătate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O voce glumeaţă: "Ai pus şi tu mâna pe tabletă?". Răspuns din partea alteia: "Da, ai văzut ce şmecher m-am făcut?". A treia: "Te-a durut? Uite, şi mie mi s-a făcut o mică umflătură. Dar trece în câteva minute". A patra voce: "Ştiţi ce bine mă simt cu ac nou?". O alta: "Ţi-ai făcut? Eu acum îmi fac!". "Hai să-ţi punem 11, că tu faci hipo noaptea", intervine o voce mai matură. Dialogurile de mai sus le-am auzit fără să vreau în după-amiaza unei zile de vacanţă. Le-aş fi uitat până acum dacă cei care le-au purtat n-ar fi fost copii mici, prea mici pentru astfel de discuţii.

E nefiresc să vezi 15-20 de copii oprindu-se brusc din joacă la o anumită oră. Dar ei o fac. E ora la care trebuie să-şi administreze tratamentul. Lasă curtea şi piscina şi, cu disciplină militărească, intră în pensiunea unde sunt cazaţi. Îşi iau trusele, îşi potrivesc dozele şi, fără să clipească, se injectează care pe unde. Apoi, brusc, redevin copii obişnuiţi, aceia care strigă, se joacă, se ciondănesc, dansează, cântă, fac şotii şi încearcă să fenteze ora de culcare. Pentru ei, diabetul a devenit un partener de viaţă.

O tabără specială pentru copiii cu diabet, organizată anual de un reputat club caritabil orădean, m-a pus faţă în faţă cu o realitate tristă, de care ştiam doar din poveştile disparate ale unor părinţi. Tot mai mulţi copii suferă de diabet, o afecţiune de care acum două generaţii abia se ştia. Orice afecţiune, oricât de măruntă, devine mult mai îngrozitoare atunci când se abate asupra copiilor, fiinţele cele mai lipsite de apărare.

Copiii care suferă de diabet, precum şi cei care se luptă cu alte boli nefireşti la vârste fragede, sunt nişte eroi nevinovaţi. Suferinţa lor este cel mai evident semnal că greşim grav în ceea ce priveşte modul de viaţă, de alimentaţie, de odihnă ş.a.m.d. Dar chiar şi în faţa suferinţei infantile, umanitatea dă dovezi repetate că nu poate sau nu vrea să înveţe.

Însă joaca lor din acea zi de vacanţă mi-a mai arătat ceva. Că oricâte boli sau suferinţe planează asupra noastră, vom găsi mereu puterea de a merge mai departe. Cu ajutorul imens al familiei, cu sprijinul din ce în ce mai mare al organizaţiilor caritabile şi cu susţinerea tenebrosului sistem de sănătate românesc, copiii aceştia vor deveni adulţi. Dacă până atunci nu se va găsi un remediu miraculos, îşi vor păstra obiceiul de a se înţepa de câteva ori pe zi. Povara lor îi va face mult mai responsabili la vârsta maturităţii, iar copiii lor vor duce cu siguranţă o viaţă mult mai sănătoasă.

Dacă nu ne pasă de propria sănătate, măcar din respect pentru suferinţa lor ar trebui să fim mai atenţi la cum trăim, cum ne hrănim şi cum ne odihnim.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON