URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2022, 23:20

La Oradea, Ziua maghiarilor de pretutindeni a început cu imnul Ungariei şi s-a terminat cu cel secuiesc. 3.000 de oameni la retragerea cu torţe (FOTO / VIDEO)

Bihoreni din tot judeţul au luat parte, marţi, la festivităţile organizate la Oradea, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, ceremoniile încheindu-se, seara, cu un spectaculos marş cu torţe până în faţa Teatrului.

Politicieni despărţiţi, maghiarii împreună

Reprezentanţii maghiarimii - Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), însoţiţi de fostul europarlamentar Tőkés László, şi cei ai UDMR, coordonaţi de preşedintele executiv Szabo Ödön - au avut, ca de obicei, program separat, însă în aceleaşi locuri: la monumentul din Episcopia Bihor, la mormintele revoluţionarilor din 1848-1849 din turnul Bisericii Reformate Rogerius şi la mormântul eroului martir polonez Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal, la bustul revoluţionarului român Nicolae Bălcescu, iar apoi, spre seară, la statuia lui Szacsvay Imre din Piaţa Libertăţii şi, în final, la bustul scriitorului maghiar Szigligeti Ede, din faţa Teatrului Regina Maria.

Şi în acest an, evenimentele principale s-au derulat la statuia lui Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii unde, potrivit jandarmilor, s-au strâns aproximativ 3.000 de persoane, din toate colţurile judeţului.

Au fost foarte mulţi tineri şi copii care au participat la ambele evenimente pregătite, atât ale PPMT, cât şi ale UDMR, împreună cu bisericile tradiţionale, organizaţii civice şi de tineret.

“Pentru noi, această sărbătoare înseamnă lupta pentru libertate. Suntem solidari cu cei care şi azi luptă pentru libertate. Faptul că noi putem să sărbătorim liber este un lucru foarte important şi sperăm să se încheie cât mai repede războiul din vecinătate, pentru ca şi dânşii să se poată bucura de propria libertate”, a declarat, pentru BIHOREANUL, preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Ödön.

Fără prea multe cuvinte

La ceremonii a fost prezent consulul Ungariei la Cluj Napoca, Simon Előd, alături de numeroşi reprezentanţi ai partidelor româneşti, autorităţi locale şi ale judeţului, printre care şi prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, subprefecţii Botházi Nándor şi Emilian Pavel, vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan, şi primarul Oradiei, Florin Birta.

Programul a fost unul scurt şi a început cu imnul Ungariei, interpretat de către orchestra Şcolii populare de artă Francisc Hubic. Discursurile politice au lipsit cu desăvârşire, alocuţiunile rezumându-se la mesajul premierului Ungariei, transmis de consulul maghiar, şi la cel al prim-ministrului României, Nicolae Ciucă, citit de prefectul Dumitru Ţiplea, ambele cu trimitere la perioada grea a pandemiei şi la războiul din Ucraina.

„Anii de pandemie şi recentele provocări pe care le traversăm împreună ne aduc şi mai aproape, împărtăşind aceste momente grele, prin solidaritate între noi şi mai ales faţă de prietenii şi vecinii noştri ucraineni, care au ales să se refugieze la noi din calea războiului”, le-a transmis premierul Nicolae Ciucă maghiarilor.

În locul cuvântărilor, oamenii au urmărit spectacolul husarilor, al copiilor şi tinerilor de la Şcoala populară de artă Francisc Hubic, care au prezentat cântece patriotice, iar la final zeci de persoane - inclusiv autorităţile judeţului şi Oradiei - au depus jerbe în memoria revoluţionarilor din 1848.

Marşul cu făclii

Participanţii au pornit într-o procesiune spectaculoasă cu torţe până la statuia lui Szigligeti Ede, din faţa Teatrului din Oradea. Marea de oameni, condusă de husari, i-a scos la ferestre pe orădenii care locuiesc în zonă.

"Marşul cu făclii este în amintirea celor 135 de ani de la denumirea Pieţei Teatrului după numele episcopului Bémer László, care a fost unul dintre martirii paşoptişti, care a luptat pentru libertate. Întemniţat, el a murit singur, iar ulterior a fost adus în Oradea. A fost printre acei puţini oameni care au luptat până la final. Din acest motiv, decernăm premiile paşoptiştilor tineri", a afirmat Szabo motivul pentru care s-a ales acest traseu.

Festivitatea a continuat cu depunere de coroane la bustul scriitorului maghiar Szigligeti Ede şi s-a terminat cu controversatul imn secuiesc, pe vremuri interzis în România, dar foarte cunoscut în Transilvania şi devenit o expresie a sentimentului de apartenență al secuilor. 

„A fost fain cu torţele! Venim şi la anul!”, a fost concluzia unanimă a copiilor, în timp ce reprezentanţii maghiarimii s-au retras grăbiţi în sediul Teatrului Regina Maria unde, de la 19.30, era programat un spectacol festiv şi decernarea premiilor “Márciusi Ifjak” (Tinerii din martie), cum erau numiți pașoptiștii tineri care au fost protagoniștii revoluției din 1848 - 1849.

15 martie este una dintre cele trei sărbători naţionale ale Ungariei. În 15 martie 1848 a fost începutul Revoluţiei Maghiare, care a dus la înfiinţarea primului parlament modern maghiar şi a unui guvern. Noul împărat, însă, Franz Joseph, a ordonat dizolvarea Guvernului de la Budapesta, reuşind să înfrângă Revoluţia în anul următor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@1
Nu-i pr*st cine cere, e pr*st cine da!
Postat 16 Martie 2022, 12:54 de pinonel
Apoi maghiari is, ce sa zici daca canta imnul
Dar sa il cante si pe ala Romanesc, tara asta care ii reprezinta, le face acte, le da asigurari de sanatate si le asfalteaza strazile, le da chiar si dreptul la maghiara ca limba oficiala si fonantari pentru “scoli de dezbinare etnica”. Ar trebui sa fie mandri si de Romania ca aici nu sunt in Ucraina, au si NATO (adica au parte de Pace) au si drepturile minoritatilor si nu sunt luati la bataie de majoritarii romani ci respectati, cat timp te poti intelege cu ei si nu au pretentij sa sa ii angajezi desi nu stiu romana
Postat 16 Martie 2022, 10:35 de unu
pe asta cu imnurile nu o inteleg…
cand e vorba de autonomie, secuii zic ca nu sunt maghiari.
Postat 16 Martie 2022, 09:06 de macese
Sa le fie de bine!
Dar o sa ne fie de bine si noua, romanilor?! A auzit vreun natarau dintre ,,factorii de decizie" de Luhansk sau Doneţk? Nu cred!
Postat 16 Martie 2022, 05:30 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON