URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2020, 10:47

La elevi când le dăm pensii speciale?

La elevi când le dăm pensii speciale? foto generic, sursa: monitoruldecluj.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şefii Consiliului Judeţean al Elevilor i-au pus pe candidaţii la Primăria Oradea să se angajeze că vor da burse elevilor, aşa cum cerea un ordin al Ministerului Educaţiei de prin 2011. Culmea este că cei mai mulţi dintre viitorii primari a făcut primul exerciţiu în funcţie şi au semnat ca atare. În afară de faptul că toată povestea asta seamnă oleacă a şantaj, acum în preajma alegerilor, mă surprinde uşurinţa cu care cei care se vor aşeza pe scaunul lui Bolojan sunt decişi de pe acum să dea pomeni a la Gabriela Firea.

Dacă cei necăjiţi merită ajutor financiar, pentru a nu abandona şcola, dacă cei eminenţi trebuie stimulaţi, că la noi excelenţa e rară, nu văd de ce trebuie să premiem mediocritatea? De ce să le dăm bani elevilor? Pentru că vin la şcoală? Păi pentru noi învaţă, sau pentru ei? Pragul bursei de la 8.50 în sus face ca foarte mulţi copii să se înfrupte din finanţele oraşului, fiindcă sunt şcoli unde clase întreg au medii cu mult peste 9.

Mă gândesc cu groază că şi Consiliul Judeţean al Grădiniţelor va veni cu revendicări pecuniare. Până la urmă nu ar trebui să ne mire atitudinea asta a elevilor care cer bani ca tot poporul, dar dacă-i cauţi la telefoane vezi că au fiecare prin buzunare scule de peste 3.000 de lei. Fac şi ei ce văd în jurul lor, doar suntem o ţară unde e valabil principiul „cere şi ţi se va da".

Eu aş fi mers şi mai departe: aş cere ca imediat după absolvire, chiar dacă nu ai luat Bac-ul, să primeşti pensie specială. Iar în cel mai rău caz să fii declarat funcţionar public, să fii angajat în sistemul bugetar încă înainte de facultate şi să te pensionezi la 30 de ani.

De ce trebuie Oradea să le dea elevilor bani? Ce câştigă oraşul din asta? Oricum elevii buni pleacă la facultate în alte oraşe, mulţi tineri o şterg din ţară cu prima ocazie. aşa că orașul nu beneficiază practic de nimic din investiţia asta. În acelaşi timp, pierdem capital uman foarte valoros pentru că la ţară sunt realmente copii care au minte brici, dar nu destui bani să se poată ţine de carte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
De ce trebuie Oradea să le dea elevilor bani? Ce câştigă oraşul din asta?
Cele mai scăzute câştiguri salariale medii nete lunare s-au înregistrat în judeţele Harghita (2.349 lei, cu 21,3% mai puţin decât media pe economie), Teleorman (2.360 lei, cu 21% mai puţin decât media pe economie), Covasna (2.379 lei, cu 20,3% mai puţin decât media pe economie), Bihor (2.385 lei, cu 20,1% mai puţin decât media pe economie), respectiv Vrancea (2.389 lei, cu 20% mai puţin decât media pe economie).[sursa:https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/romanii-37-judete-venituri-mai-mici-decat-media-economie-polul-saraciei-1_5f6db0d55163ec42714ea16d/index.html].Bihorul=2.385 lei, cu 20,1% mai puţin decât media pe economie.20% nu e mult,nu-i asa? Nici cind se maresc taxele si impozitele.Zicea unul ca statistica e cam strimba,ca bihorul e un judet efervescent,cu multe firme si antreprenori,care,buni gospodari fiind,isi trec salariul minim,sa nu plateasca prea mult cei 45% din venituri la statul roman.Deci,bihorul,implicit oradea, e bine,chiar foarte bine...concluzie:fara burse elevilor si gratuitati.Anuntati OTL-ul sa retraga abonamentele gratuite elevilor,inadmisibil atita risipa...[https://www.ebihoreanul.ro/stiri/otl-carduri-de-calatorie-pentru-elevi-158983.html]
Postat 26 Septembrie 2020, 00:57 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON