URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Octombrie 2023, 20:16

Jurnaliștii Libertatea și GSP spun că șefii din grupul Ringier au cerut să vadă în avans articolele despre firme de jocuri de noroc. Redactorul-șef al GSP a fost pus pe liber (VIDEO)

Jurnaliștii Libertatea și GSP spun că șefii din grupul Ringier au cerut să vadă în avans articolele despre firme de jocuri de noroc. Redactorul-șef al GSP a fost pus pe liber (VIDEO) sursa foto: Facebook / Daniel Ionașcu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Jurnaliștii publicațiilor Gazeta Sporturilor și Libertatea au publicat marți o scrisoare în care denunță faptul că anumiți șefi din grupul Ringier le-au cerut să le prezinte în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc cu care publicațiile au contract de publicitate.

Scrisoarea a fost publicată după ce, în aceeași zi, un reprezentant al grupului elvețian Ringier s-a deplasat la București și i-a cerut lui Cătălin Țepelin, redactor-șef al Gazetei Sporturilor, să-și părăsească funcția. Redactorul-șef a plecat în aplauzele colegilor, moment care a fost filmat și publicat pe pagina de Facebook a Gazetei Sporturilor.

Jocuri de noroc...

Scrisoarea este semnată de peste 70 de jurnaliști ai publicațiilor Libertatea și GSP, în frunte cu Cătălin Tolontan (coordonator editorial al ambelor publicații), Ovidiu Ioanițoaia, director editorial Gazeta Sporturilor, și Dan Duca, redactor-șef Libertatea. 

Aceasta a primit titlul: „Redacțiile Gazeta Sporturilor și Libertatea din România informează publicul: după ce am refuzat cererile unor manageri din conducerea grupului de presă Ringier de a arăta în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienți de publicitate, Ringier a cerut astăzi plecarea redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin. Ne opunem”. 

Apel la Zurich

În scrisoare este expusă pe larg situația privitoare la tentativele de imixtiune a liderilor grupului elvețian Ringier în munca jurnaliștilor. 

Se menționează de asemenea că, în luna august a acestui an, la Zurich, a avut loc o întâlnire a reprezentanților Ringier cu jurnaliștii Cătălin Țepelin și Cătălin Tolontan, ocazie cu care cei doi ziariști au înaintat un apel oficial semnat de 25 de responsabili editoriali prin care se solicita „stoparea imediată a oricăror presiuni care pot leza independența redacțiilor și dreptul românilor la o informație corectă”.

În apel au fost furnizate conducerii Ringier inclusiv citate din e-mailuri în care un om din management, care are și calitatea de acționar, a spus conducerii editoriale a Gazetei Sporturilor că el crede că este „a big problem” separarea comercialului de editorial. „În toată lumea democratică, această concepție este contrară principiilor presei”, subliniază jurnaliștii. 

Solidaritate

După ce o bună perioadă de timp, șefii grupului elvețian nu au dat niciun răspuns, marți, 2 octombrie, Robin Lingg, președintele Consiliului de Administrație al Ringier Sports Media Group, a ajuns la București, unde i-a cerut redactorului-șef al GSP, Cătălin Țepelin, să plece, se arată în scrisoarea publică a jurnaliștilor. 

În redacție, Lingg ar fi subliniat că „noi am acordat întotdeauna libertate editorială” și a susținut că despărțirea de Cătălin Țepelin a intervenit fiindcă „lipsea colaborarea acestuia cu grupul internațional de presă”.

Ziariștii GSP și Libertatea s-au solidarizat imediat. De pildă, Cătălin Tolontan a refuzat să numească, alături de Ringier, un nou redactor-șef. De asemenea, Dan Udrea, redactor-șef adjunct, a refuzat, la rându-i, să accepte acea poziție. 

„Cei doi redactori-șefi adjuncți, Bogdan Stamatoiu și Dan Udrea, împreună cu Cătălin Tolontan, coordonator editorial Libertatea și GSP, vor asigura continuitatea apariției ziarului și a site-ului până când Ringier va numi un nou leadership la Gazeta Sporturilor”, se arată în scrisoarea jurnaliștilor. 

Dreptul la o presă independentă

În fine, jurnaliștii GSP și Libertatea subliniază: „Protestăm categoric față de aceste măsuri și anunțăm că vom acționa, prin toate mijloacele legale, pentru a apăra dreptul publicului românesc la o presă independentă. Acest comunicat public este semnat de zeci de jurnaliști care nu-și negociază dreptul de a servi cititorii și guverne, firme sau oameni potenți financiar. Noi suntem loiali companiei Ringier și Codului de Conduită, și niciodată celor care credem că reacționează acum prin represalii la un apel intern, legitim și dovedit. Suntem convinși că există un interes public în apărarea libertății de exprimare și de aceea am relatat aceste evenimente, după ce am epuizat căile interne ale propriei noastre companii”. 

Pe de altă parte, după apariția scrisorii publice, reprezentanții Centrului pentru Jurnalism Independent și Active Watch și-au exprimat solidaritatea cu jurnaliștii celor două redacții și au subliniat că managementul Ringier încalcă independența editorială a GSP și Libertatea. „Ar fi regretabil ca publicul din România să fie lipsit de jurnalismul în interes public care a consacrat jurnaliștii celor două publicații, mai cu seamă în contextul dificil al războiului din Ucraina și al celor patru runde de alegeri ce vor avea loc anul viitor în România”, se arată într-un comunicat al CJI și Active Watch.


Comunicatul integral al jurnaliștilor:

„Redacțiile Gazeta Sporturilor și Libertatea din România informează publicul: după ce am refuzat cererile unor manageri din conducerea grupului de presă Ringier de a arăta în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienți de publicitate, Ringier a cerut luni, 2 octombrie, plecarea redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin. Ne opunem”

„Ca jurnaliști, am solicitat oficial conducerii grupului printr-un apel scris, pe care l-am dus în 28 august 2023, la Zurich, să se înceteze orice încercare de imixtiune a comercialului în editorial. Răspunsul grupului Ringier la apelul de a nu mai presa editorialul a venit astăzi, 2 octombrie 2023, când compania i-a cerut unuia dintre semnatarii apelului de independență editorial să plece: este chiar unul dintre inițiatorii principali, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin.

Pe 31 iulie și pe 8 august 2023, redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin, i s-a solicitat, de către doi dintre șefii Ringier Sport Media Group, să arate, în avans, articolele care privesc clienții de publicitate. S-a făcut referire, explicit, la industria jocurilor de noroc.

Jurnalistul a refuzat să privilegieze clienții de publicitate. Țepelin a explicat că publicul are dreptul la informații care nu sunt aservite puterii economice și politice. Ingerința comercialului în editorial este interzisă de legea românească, de jurisprudența CEDO și de propriile reguli ale grupului de presă Ringier, prevăzute în Codul de Conduită. și în Editorial Mission Statement unde este statuat: „Jurnaliștii noștri sunt neînduplecați în fața influenței din partea persoanelor, companiilor și autorităților”.

Un alt episod s-a întâmplat tot în trustul nostru, în septembrie 2022, la Libertatea. Atunci, ziarul a relatat despre o companie imobiliară unde ocupa o poziție de conducere o persoană care este și în Boardul Ringier: Claudio Cisullo. Ca și în cazul amintit de la GSP, Libertatea a refuzat să predea vreun articol cuiva din management, iar Cătălin Tolontan, coordonator editorial al Libertății și Gazetei Sporturilor, a scris despre subiectul presiunii asupra redacției, pentru ca publicul să fie informat.

După cele două momente succedate rapid în august 2023, redacțiile au constatat că aceste episoade s-a înmulțit. Un număr de 6 responsabili din redacții, redactori-șefi și redactori șefi adjuncți, au solicitat o întâlnire cu managementul Ringier la Zurich. Ringier a acceptat o întâlnire doar cu jurnaliștii Cătălin Țepelin și Cătălin Tolontan. Aceasta a avut loc pe 28 august, în Dufourstrasse 23, sediul Ringier de la Zurich.

Cei doi ziariști au înaintat un apel oficial către boardurile Ringier, semnat de 25 de responsabili editoriali, dar și oameni din alte departamente ale redacțiilor Gazeta Sporturilor și Libertatea. Întâlnirea a decurs deschis, conducerea grupului a ascultat ce au avut de zis, în numele colegilor lor, cei doi jurnaliști. Apelul din 28 august a enunțat faptele către management și a anunțat conducerea Ringier că publicul nu a fost încă lezat, pentru că redacțiile s-au opus.

În concluzia sa, documentul a solicitat stoparea imediată a oricăror presiuni care pot leza independența redacțiilor și dreptul românilor la o informație corectă. În apel au fost furnizate conducerii Ringier inclusiv citate din e-mailuri în care un om din management, care are și calitatea de acționar, a spus conducerii editoriale a Gazetei Sporturilor că el crede că este „a big problem” separarea comercialului de editorial. În toată lumea democratică, această concepție este contrară principiilor presei.

Timp de peste o lună, Ringier nu a formulat niciun răspuns către cei 25 de semnatari ai apelului intern. Astăzi, 2 octombrie 2023, a venit răspunsul. S-a deplasat la București Robin Lingg, președintele boardului Ringier Sport Media Group, divizie din care face parte Gazeta Sporturilor și alte titluri de sport din Europa, inclusiv cotidianul portughez A Bola, recent achiziționat.

Din partea conducerii Ringier, Robin Lingg i-a cerut redactorului-șef al GSP, Cătălin Țepelin, să plece. Conducerea trustului Ringier i-a propus lui Cătălin Tolontan, coordonator editorial, să accepte să numească, împreună cu Ringier, un nou redactor-șef, lucru pe care Tolontan l-a refuzat.

De asemenea, conducerea Ringier i-a propus lui Dan Udrea, redactor-șef adjunct, să accepte poziția de redactor-șef. Și acesta a refuzat. Cei doi redactori-șefi adjuncți, Bogdan Stamatoiu și Dan Udrea, împreună cu Cătălin Tolontan, coordonator editorial Libertatea și GSP, vor asigura continuitatea apariției ziarului și a site-ului până când Ringier va numi un nou leadership la Gazeta Sporturilor.

Suntem în fața următoarei succesiuni de fapte: după ce jurnaliști și alți angajați din două redacții importante ale României au solicitat companiei de presă Ringier încetarea încercării de a privilegia clienții de publicitate în comparație cu alte firme, persoane și instituții, răspunsul Ringier a fost ca unul dintre semnatarii atenționării, chiar unul dintre cei doi redactori-șefi, să plece.

Protestăm categoric față de aceste măsuri și anunțăm că vom acționa, prin toate mijloacele legale, pentru a apăra dreptul publicului românesc la o presă independentă.

Acest comunicat public este semnat de zeci de jurnaliști care nu-și negociază dreptul de a servi cititorii și guverne, firme sau oameni potenți financiar. Noi suntem loiali companiei Ringier și Codului de Conduită, și niciodată celor care credem că reacționează acum prin represalii la un apel intern, legitim și dovedit. Suntem convinși că există un interes public în apărarea libertății de exprimare și de aceea am relatat aceste evenimente, după ce am epuizat căile interne ale propriei noastre companii.

Semnatari:

Ovidiu Ioanițoaia, director editorial Gazeta Sporturilor

Andrada Lăutaru, reporter Libertatea

Alexandra Șerban, reporter Libertatea

Medeea Stan, reporter Libertatea

Daniel Ionașcu, reporter Libertatea

Eli Driu, fotoreporter Libertatea

Ioana Vochin, EOD Libertatea

Răzvan Luțac, reporter Libertatea și Gazeta Sporturilor

Sebastian Culea, reporter și editor video Gazeta Sporturilor

Adelina Mărăcine, reporter Libertatea

Andreea Vîlcu, reporter Libertatea

Dan Duca, redactor-șef Libertatea

Cătălin Tolontan, coordonator editorial Libertatea și Gazeta Sporturilor

Cristina Radu, reporter Libertatea

Ciprian Ranghel, editor Libertatea

Iulia Roșu, redactor-șef adjunct Libertatea

Andreea Archip, editor Libertatea

Diana Meseșan, reporter Libertatea

Mirela Neag, reporter Libertatea și Gazeta Sporturilor

Adrian Cochino, redactor/EOD Libertatea

Dan Udrea, redactor-sef adjunct Gazeta Sporturilor

Bogdan Stamatoiu, redactor-șef adjunct Gazeta Sporturilor

Ionut Iordache, adjunct departament Fotbal Gazeta Sporturilor

Cristian Geambașu, editorialist Gazeta Sporturilor

Remus Răureanu, reporter Gazeta Sporturilor

Andrei Crăițoiu, reporter Gazeta Sporturilor

Ioana Mihalcea, editor Gazeta Sporturilor

Cristina Negrilă, editor Gazeta Sporturilor

Florin Dincă, editor Gazeta Sporturilor

Alexandru Răducanu, editor Gazeta Sporturilor

Mitică Docan, editor Gazeta Sporturilor

Otilia Cristea, Editor of the Day Libertatea

Cristina Stoian, Editor of the Day Libertatea

Theodor Jumătate, șef departament internațional Gazeta Sporturilor

Raed Krishan, fotoreporter Gazeta Sporturilor

Luminița Paul, redactor Gazeta Sporturilor Roxana Fleșeru, redactor Gazeta Sporturilor

Cristian Preda, fotoreporter Gazeta Sporturilor

Adrian Florea, sef departament fotbal intern Gazeta Sporturilor

Alexandra Nistoroiu, reporter Libertatea

Viorel Tudorache, reporter Gazeta Sporturilor

Marius Mărgărit, reporter special Gazeta Sporturilor

George Herlaș, reporter Libertatea

Alexandru Barbu, reporter Gazeta Sporturilor

Remus Dinu, reporter Gazeta Sporturilor

Sergiu Alexandru, reporter Gazeta Sporturilor

Vlad Roșu, reporter Gazeta Sporturilor

Cătălin Stroia, reporter Gazeta Sporturilor

Alexandru Mone, editor video Gazeta Sporturilor

Sebastian Vasile, reporter Gazeta Sporturilor

Daniel Grigore, reporter Gazeta Sporturilor

Maria Andrieș, reporter Libertatea Octavian Cojocaru, editor Gazeta Sporturilor

Adrian Duță, reporter Gazeta Sporturilor Ramona Ciobanu, redactor Libertatea

Vlad Nedelea, reporter Gazeta Sporturilor

Adrian Jitea, redactor Gazeta Sporturilor

Laurențiu Ungureanu, reporter Libertatea

Mihai Toma, redactor Libertatea

Dobrică Neacșu, redactor Libertatea

Cosmin Stăniloiu, redactor Libertatea

Sebastian Pricop, EOD Libertatea

Marian Toader, art director Gsp&Libertatea

Aurelian Botezatu, reporter Gsp Adriana Oprea, reporter Libertatea

Daniel Scorpie, redactor Gazeta Sporturilor

Andrei Stan, redactor Libertatea

Elena Stanciu, redactor Libertatea

Teodor Bobei, redactor Libertatea

Cristian Otopeanu, redactor Libertatea

Ciprian Iana, redactor Libertatea

Dumitru Angelescu, fotoreporter Libertatea

Vlad Chirea, fotoreporter Libertatea

Livia Lixandru, redactor Libertatea

Simona Voicu, reporter Libertatea

Ion Mateș, editor foto Libertatea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Slugă la străini
Așa este când ești slugă la străini. Trebuie boicotate publicațiile și toate casionurile. Ar fi bine să fie făcut public și în Elveția acest scandal.
Postat 04 Octombrie 2023, 10:39 de CivisUlpianum
Jocurile de pacanele ar trebui sa dispară
Înțeleg ca e o sursa de venit pt stat, si locuri de muncă, dar distruge oameni.
Postat 03 Octombrie 2023, 20:30 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON