URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Decembrie 2021, 15:56

Judoka Alex George Creţ a fost desemnat cel mai bun sportiv al judeţului Bihor în 2021

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După o pauză de un an, cauzată de restricţiile impuse de autorităţi pentru evitarea răspândirii Covid-19, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor a organizat din nou, miercuri seară, Gala Sportului Bihorean, în care i-a premiat pe cei mai buni sportivi din 2021.

În urma cumulării punctelor date de rezultatele obţinute în 2021, judoka Alex George Creţ a fost desemnat cel mai bun sportiv al Bihorului din acest an.

Legitimat la LPS Bihorul CSM Oradea şi pregătit de antrenorul Emil Morar, Alex Creţ a câştigat tot ce se putea pe plan naţional în 2021, la categoria sa de greutate, 90 kg, fiind campion naţional la toate cele trei vârste, de juniori tineret şi seniori.

În plan internaţional, Alex a ocupat locul 5 la Campionatul Mondial U21, dar a mai participat şi la campionatele europene de juniori, seniori (cu echipa) şi tineret. De altfel, săptămâna aceasta, acesta a fost desemnat şi cel mai bun sportiv al anului 2021 la clubul LPS Bihorul.

Pe locul al doilea la sporturile olimpice a fost desemnat atletul Mihai Sorin Dringo, sportiv legitimat la CSM CSU Oradea (antrenor Robert Olah).

Palmaresul lui Mihai Dringo cuprinde în 2021: locul 3 la 200 metri în CN de atletism, locul 3 în proba de 400 metri în CN în sală, locul 2 la 200 metri în CN de tineret, aceeaşi clasare şi aceeaşi probă şi în competiţia de sală, locul 2 la 400 metri în CN de tineret, locul 2 la CN de seniori în proba de 4×400 metri, vicecampion balcanic de seniori la 4×400 metri, locul 5 la proba de 400 metri în cadrul Campionatului European de tineret.

Locul al treilea în clasamentul sporturilor olimpice la individual al celor de la DJST Bihor a fost ocupat în acest an de înotătoarea clubului Crişul Oradea Anastasia Bako, pregătită de Cristina Madău. Anastasia a cucerit cinci titluri naţionale în 2021, la probele de 50 m liber, 100 m liber, 200 m liber, în bazin mare, respectiv, 50 m liber şi 200 m liber, în bazin scurt, toate la juniori. Ea mai are în palmares însă şi cinci locuri 2 şi o clasare pe poziţia a III-a, la Naţionalele de seniori şi tineret.

Laureaţii acestei secţiuni de la Gala Sportului Bihorean au mai fost atleţii Alexia Rengle (CSU Oradea - CN Mihai Eminescu) şi Mark Fandly (CSU Oradea - CN Mihai Eminescu).

CSM CSU Oradea, cea mai bună echipă

În ceea ce priveşte echipele la secţiunea sporturi olimpice, echipa de baschet masculin CSM CSU Oradea, finalistă a Cupei României şi a Ligii Naţionale de baschet masculin - ediţia 2020/21, respectiv medaliată cu bronz în FIBA Europe Cup - ediţia 2020/21, a fost desemnată cea mai bună echipă sportivă a anului 2021 în Bihor. Antrenori ei sunt Cristian Achim, Radovan Markovic şi Milan Mitrovic.

Echipa de polo pe apă masculin CSM Oradea (antrenori Dorin Costrăş şi Ciprian Cîmpianu), finalistă a Cupei României şi a Superligii Naţionale de polo pe apă, s-a clasat pe locul al doilea în ancheta celor mai bune echipe sportive din Bihor în anul ce se apropie de final.

În fine, echipa de baschet U18 masculin LPS Bihorul CSM Oradea, vicecampioană naţională U18 – ediţia 2020/21, a ocupat locul 3 în ancheta celor mai bune echipe sportive din judeţul Bihor pe anul calendaristic 2021. Formaţia este antrenată de Zoran Vranes şi Alin Cureş.

La secţiunea sporturilor neolimpice, cel mai bun sportiv al judeţului este Andreea Neag (fotbal-tenis), de la clubul Tengo Salonta.

Antrenată de Vasile Sorean, Andreea a ocupat locul 1 în probele de simplu, dublu şi triplu senioare, la Campionatul Mondial  din acest an şi s-a situat pe poziţia a III-a cu echipa Tengo la Campionatul Naţional.

Locul 2 a fost ocupat de Ionuţ Florin Lupaş (powerlifting), de la CS Crişul Oradea, cel care la Campionatul European a cucerit bronzul în probele de genuflexiuni şi împins culcat, iar la Mondiale a obţinut locul al 5-lea, la genulexiuni. El este şi multiplu campion naţional.

În fine, locul 3 la secţiunea sporturi neolimpice în clasamentul DJST Bihor pe 2021 a revenit unui alt sportiv de la Tengo Salonta (fotbal-tenis), Daniel Halasz, care a devenit campion mondial la simplu juniori şi medaliat cu argint la dublu juniori.

Ceilalţi premianţi ai secţiunii sporturi neolimpice au fost: Alexia Budur (karate kyokushin, CS Gym Oradea) şi Norbert Lăzău (fotbal-tenis, Tengo Salonta).

Distincţii şi pentru colaboratori

Ceremonia ce a fost organizată la sediul Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Bihor, au fost acordate şi alte distincţii, în special diplome speciale pentru cei care şi-au adus aportul în dezvoltarea şi promovarea sportului în 2021, cum ar fi preşedinţi sau directori de cluburi, sponsori sau reprezentanţi ai presei.

Între altele, după imnul naţional, s-a ţinut şi un moment de reculegere în memoria celor din lumea sportului care în decursul anului s-au stins. Este vorba despre Ileana Gyulai Jenei, Paul Popovits, Ioan Sărac, Ştefan Harsany, Dragoş Oprea, Constantin Pană, Constantin Butişcă, Vasile Sere şi Florin Macaru.

Printre invitaţii galei şi cei care au primit distincţii s-au aflat conducătorii principalelor cluburi din Bihor, Şerban Sere (CSM Oradea), Peto Csilla Dalma (Crişul Oradea), Sorin Buhaş (CSU Oradea) şi Lucian Stance (LPS Bihorul).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Yes
Felicitari!
Postat 23 Decembrie 2021, 18:20 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON