URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2010, 17:42

Judecătorul Cristi Danileţ a devenit membru CSM

Judecătorul Cristi Danileţ a devenit membru CSM "REBELII" ÎN ROBĂ. Reformiştii Cristi Dănileţ (stânga), Horaţiu Dumbravă (centru), Adrian Neacşu (dreaptă) şi Alex Şerban fac parte din grupul de 400 de magistraţi care au protestat atunci când CSM a evitat să-i sancţioneze şi să-i suspende pe judecătorii Florin Costiniu şi Cristian Jipa de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, puşi sub învinuire în dosarul penal în care a fost arestat senatorul PSD Cătălin Voicu, acuzat de luare de mită în schimbul promisiunii de a obţine hotărâri judecătoreşti favorabile clienţilor săi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vicepreşedintele Judecătoriei orădene, judecătorul Cristi Danileţ, cunoscut ca un "rebel" care s-a dovedit de-a lungul anilor intransigent cu corupţii, a obţinut un loc în CSM, după ce a candidat în echipă.

"Reformatori" la CSM

"În urma votului de azi (n.r. luni), echipa pentru CSM a avut succes total. Eu din partea Judecătoriilor îl secondez pe Marius Tudose de la Bucureşti. Adrian Neacşu din partea Tribunalelor a intrat în CSM, pe singurul loc vacant. Iar Horatius Dumbravă din partea Curţilor de Apel a intrat în CSM alături de Dan Lupaşcu de la Bucureşti şi Alexandru Şerban de la Braşov", a scris Cristi Danileţ pe blogul său.

Magistratul orădean le-a mulţumit celor care au votat echipa sa şi s-a arătat încrezător că va schimba lucrurile în justiţia din România. "Suntem convinşi că îi vom face şi pe cei care nu ne-au votat să fie mândri de noi. Cu toţii vor fi reprezentaţi în mod ferm, cu demnitate şi responsabilitate", subliniază el.

Judecătorul Cristi Danileţ are 35 de ani şi o vechime în magistratură de 12 ani. A început la Judecătoria Vatra Dornei, de unde, după examenul de definitivat, s-a mutat la Judecătoria Cluj Napoca, iar în urmă cu 6 ani a fost promovat la Tribunalul Cluj. În perioada 2005-2007 a fost detaşat la Ministerul Justiţiei, pe funcţia de consilier al ministrului de atunci, Monica Macovei, iar în 2007, odată cu plecarea din funcţie a lui Macovei, Danileţ şi-a înaintat demisia şi s-a întors la Cluj de unde, mai apoi, în 2009, s-a mutat la Oradea, după ce a câştigat concursul pentru funcţia de vicepreşedinte al Judecătoriei.

Magistraţii vechi şi noi

Presa centrală notează că Danileţ, Neacşu, Dumbravă şi Şerban "au reuşit să fisureze grupul vechilor membri ai CSM", criticaţi adesea pentru sprijinul pe care l-au acordat magistraţilor suspectaţi de corupţie şi pentru promovarea în funcţii de conducere pe criterii clientelare.

Pe de altă parte, potrivit cotidianului România Liberă, doi foşti membri ai secţiei judecători a CSM, Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu, şi-au păstrat locurile pentru un nou mandat de 6 ani, fiind realeşi. În noul CSM se vor regăsi şi doi apropiaţi ai acestora, Marin Tudose şi Mircea Aron, aleşi ieri, precum şi Ana Lăbuş, care a rămas să-şi termine mandatul de 6 ani, deşi această posibilitate nu este prevăzută de lege. În această formulă, vechea gardă ar continua să deţină majoritatea, punând astfel sub semnul întrebării abandonarea vechilor practici ale CSM, pentru care România a fost mereu criticată în rapoartele Uniunii Europene.

Dana Garbovan.jpgAr exista totuşi şanse reale de înnoire a CSM dacă Senatul ar invalida - aşa cum a anunţat şeful Comisiei Juridice, Toni Greblă - câştigarea alegerilor de către Bărbulescu şi Lupaşcu, pe motiv că legea interzice mandate succesive în CSM. Dacă cei doi vor fi invalidaţi de Senat, există probabilitatea ca locurile lor să fie ocupate de judecătoarea orădeancă Dana Gârbovan (foto), care activează în prezent la Curtea de Apel Cluj, şi de Gabriela Bârsan (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie), ambele recunoscute pentru profesionalism şi imparţialitate.

În acest fel s-ar schimba raportul de forţe în favoarea reformiştilor. De asemenea, dacă Senatul va anula hotărârea plenului CSM ca judecătoarea Ana Lăbuş să îşi continue mandatul, se va vacanta încă un post ce poate fi ocupat de cei din noua generaţie de magistraţi, dornici să elimine practicile clientelare din Justiţie.

Procurori din vechea gardă

Mirisan.jpgDacă la secţia de judecători a CSM există perspectivele unei schimbări de mentalitate, nu acelaşi lucru se poate afirma în ce priveşte secţia de procurori, unde vechea gardă şi-a conservat puterea. Deşi a candidat şi el pentru a obţine un loc în CSM, procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Oradea, Valentin Mirişan (foto), nu a reuşit.

Potrivit aceluiaşi ziar, la procurori, vechea echipă îşi va păstra influenţa prin menţinerea pe funcţii a doi membri (Bogdan Licu şi Graţiana Isac), prin realegerea lui Dan Chiujdea şi prin accederea unui procuror apropiat acestui grup (George Bălan).

Hotărârile CSM, care au rolul strategic de a reforma justiţia din România, se iau în plenul de 19 membri, dintre care 9 sunt judecători, 5 sunt procurori, 2 sunt din partea societăţii civile şi sunt aleşi de Senat, iar ultimii 3 sunt membri de drept ai CSM, respectiv preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Emilia Stancu, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor pentru desemnarea membrilor viitorului Consiliu s-au desfăşurat pe 1 noiembrie, finalizarea alegerilor fiind programată până pe 15 decembrie, când va expira termenul limită pentru înaintarea rezultatelor către Biroul Permanent al Senatului, în vederea validării membrilor nou aleşi. Mandatul actualilor membri CSM expiră pe 11 ianuarie 2011, dată până la care Senatul trebuie să îi valideze pe noii membri ai Consiliului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON