Preşedintele Klaus Iohannis a decis să nu o revoce din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi de la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Astfel, şeful statului nu dă curs propunerii formulate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
"Nu voi da curs solicitării ministrului Justiţiei de revocare a procurorului general al DNA, Laura Codruţa-Kovesi", a declarat Klaus Iohannis.
Anunţul a fost făcut luni după amiază, într-o scurtă declaraţie de presă.
Potrivit Digi24.ro, în argumentarea deciziei sale, preşedintele a invocat Raportul privind activitatea managerială la DNA prezentat de ministrul Tudorel Toader, dar şi avizul CSM.
"Avizul CSM, însă, a ajuns la o cu totul altă concluzie decât aşa-zisul Raport al domnului ministru. Avizul CSM a fost unul negativ. Prin rolul constituţional al CSM, de garant al independenţei Justiţiei, acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ, adiţional, chiar dacă avizul nu obligă, el în niciun caz nu poate fi ignorat", a declarat Klaus Iohannis, conform sursei citate.
Şeful statului a mai arătat că "în analiza aceloraşi acţiuni sau inacţiuni şi în aplicarea aceloraşi texte legale, doua autorităţi ale statului - ministrul Justiţiei şi CSM - ajung la concluzii diametral opuse".
Anunţul vine la aproape două luni după ce, pe 22 februarie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat un "Raport privind activitatea managerială la DNA", în care a adus un val de critici şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, declanşând procedura de revocare a acesteia din funcţie.
Războiul declarațiilor
De altfel, luni, imediat după discursul preşedintelui, Toader a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că Executivul va sesiza Curtea Constituţională.
"În condiţiile în care Preşedintele României nu are abilitarea legală şi nici competenţele funcţionale de evaluare a activităţii profesionale şi manageriale desfăşurate de procurorul şef al DNA; În condiţiile în care argumentele care au stat la baza declanşării procedurii de revocare au devenit mai actuale şi mai consistente; Văzând legislaţia aplicabilă în acest domeniu; Valorificând jurisprudenţa instanţei de contencios constituţional, Vom sesiza Curtea Constituţională cu privire la refuzul Preşedintelui de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA !", scris Toader la doar un minut după declaraţia lui Iohannis.
De precizat că, anterior, ministrul a anunţat că va sesiza CCR, însă ulterior a revenit, cel mai probabil ca reacţie la declaraţia fostul şef al CCR, Augustin Zegrean, care a declarat la Digi24, că "Ministrul justiţiei nu poate sesiza CCR, poate să sesize numai guvernul. "Dacă guvernul va ajunge la concluzia că e un conflict în legătură cu revocarea, probabil că va sesiza CCR şi atunci curtea va fi obligată să se pronunţe", a spus Zegrean.
"Pentru cine crede ca stie, sau ar trebui sa stie, cartea constitutionalismului: "Vom sesiza CCR" nu este echivalent cu " voi sesiza CCR"!", a scris Toader pe Facebook.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.