URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Aprilie 2018, 18:20

Iohannis refuză să o revoce pe Kovesi. Ministrul Justiției: Vom sesiza Curtea Constituțională

Iohannis refuză să o revoce pe Kovesi. Ministrul Justiției: Vom sesiza Curtea Constituțională foto: Agerpres
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Klaus Iohannis a decis să nu o revoce din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi de la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Astfel, şeful statului nu dă curs propunerii formulate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

"Nu voi da curs solicitării ministrului Justiţiei de revocare a procurorului general al DNA, Laura Codruţa-Kovesi", a declarat Klaus Iohannis.

Anunţul a fost făcut luni după amiază, într-o scurtă declaraţie de presă. 

Potrivit Digi24.ro, în argumentarea deciziei sale, preşedintele a invocat Raportul privind activitatea managerială la DNA prezentat de ministrul Tudorel Toader, dar şi avizul CSM.

"Avizul CSM, însă, a ajuns la o cu totul altă concluzie decât aşa-zisul Raport al domnului ministru. Avizul CSM a fost unul negativ. Prin rolul constituţional al CSM, de garant al independenţei Justiţiei, acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ, adiţional, chiar dacă avizul nu obligă, el în niciun caz nu poate fi ignorat", a declarat Klaus Iohannis, conform sursei citate.

Şeful statului a mai arătat că "în analiza aceloraşi acţiuni sau inacţiuni şi în aplicarea aceloraşi texte legale, doua autorităţi ale statului - ministrul Justiţiei şi CSM - ajung la concluzii diametral opuse".

Anunţul vine la aproape două luni după ce, pe 22 februarie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat un "Raport privind activitatea managerială la DNA", în care a adus un val de critici şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, declanşând procedura de revocare a acesteia din funcţie.

Războiul declarațiilor

De altfel, luni, imediat după discursul preşedintelui, Toader a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că Executivul va sesiza Curtea Constituţională.

"În condiţiile în care Preşedintele României nu are abilitarea legală şi nici competenţele funcţionale de evaluare a activităţii profesionale şi manageriale desfăşurate de procurorul şef al DNA; În condiţiile în care argumentele care au stat la baza declanşării procedurii de revocare au devenit mai actuale şi mai consistente; Văzând legislaţia aplicabilă în acest domeniu; Valorificând jurisprudenţa instanţei de contencios constituţional, Vom sesiza Curtea Constituţională cu privire la refuzul Preşedintelui de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA !", scris Toader la doar un minut după declaraţia lui Iohannis.

De precizat că, anterior, ministrul a anunţat că va sesiza CCR, însă ulterior a revenit, cel mai probabil ca reacţie la declaraţia fostul şef al CCR, Augustin Zegrean, care a declarat la Digi24, că "Ministrul justiţiei nu poate sesiza CCR, poate să sesize numai guvernul. "Dacă guvernul va ajunge la concluzia că e un conflict în legătură cu revocarea, probabil că va sesiza CCR şi atunci curtea va fi obligată să se pronunţe", a spus Zegrean.

"Pentru cine crede ca stie, sau ar trebui sa stie, cartea constitutionalismului: "Vom sesiza CCR" nu este echivalent cu " voi sesiza CCR"!", a scris Toader pe Facebook.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
iaca-așa și iar așa
Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie („DNA”) pentru manifestări care aduc atingere onoarei profesionale şi prestigiului justiției săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu şi nerespectarea deciziilor Curții Constituționale, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) şi ş) din Legea nr. 303/2004. În motivarea acţiunii s-a reţinut că procurorul șef al DNA a încălcat dispozițiile explicite ale Deciziei Curții Constituționale nr. 611 din 03 noiembrie 2017 prin refuzul de a se prezenta în fața Parlamentului României - Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din anul 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial şi de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziție celelalte documente sau mijloace de probă deținute, utile activității comisiei. Totodată, prin poziția publică a procurorului şef al DNA, manifestată ulterior Deciziei Curții Constituționale, a fost afectată onoarea profesională și prestigiul funcției de magistrat cu consecința încălcării dispozițiilor • articolelor 4 alin. (1) și 90 din Legea nr. 303/2004, • art.104 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, precum și ale • articolelor 7, 17, 18 și 20 din Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor. Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea procurorului în cauză.
Postat 18 Aprilie 2018, 15:26 de dani-e-let
asta e Decizia statului de drept ! Ce va faceti amuț?
Ca urmare a admiterii sesizării, judecătorii Înaltei Curți au stabilit următoarele: “Efectele cauzei legale de reducere a pedepsei prevăzută de art. 19 din Legea nr. 682/2002 privind protecția martorilor se produc exclusiv în cauza penală determinată, având ca obiect una sau mai multe infracțiuni comise de persoana care, înaintea sau pe parcursul urmăririi penale ori al judecăţii acelei cauze, a denunțat și facilitat tragerea la răspundere penală a participanților la săvârșirea unor infracțiuni grave; autorul denunțului nu poate beneficia de reducerea la jumătate a limitelor speciale de pedeapsă în cauze penale distincte, chiar dacă au ca obiect infracțiuni concurente comise de acesta“. “Asta înseamnă, în termeni simpli, că degeaba îți amintești tu că acum 10 ani ai auzit că cineva a comis o faptă penală că nu te mai ajută cu nimic. Nu mai beneficiezi de reducerea pedepsei. Singura condiție de reducere a pedepsei, care rămâne valabilă este aceea ca și tu personal să fi participat la săvârșirea infracțiunilor pe care le denunți. În funcție de cum va arăta motivarea judecătorilor cei care ar putea pierde sunt cei care făceau denunțuri pe bandă rulantă la DNA, pe motiv că au auzit ei că nu știu cine e șpăgar. Nu vor mai beneficia de nimic acei oameni și ar trebui să se pună punct acelei combinații prin care oricine putea fi arestat dacă scria cineva un denunț despre el”, au explicat surse judiciare pentru sursa citată.
Postat 18 Aprilie 2018, 15:19 de dani-e-let
Dani-e-let
Tu ai timp sa scrii gramatical, pt ca tu nu muncești, tu stai pe pensia lu tacto. Te mai lauzi ca esti si destept. Între prosti tu esti deșteapta satului.
Postat 18 Aprilie 2018, 09:23 de Sandu1201
future
Știu și eu ? Sunt securistoid, comunistoid, orice ! Dar nu fac dezacorduri ! Sau alt tip de greșeli gramaticale ! Dar ei se consideră deștepți ! Ce viitor ai, Românie ! Dacă vei mai exista ! Cred că sasul te-ar fi vândut din prima ! Nu s-a putut încă....
Postat 17 Aprilie 2018, 22:31 de dani-e-let
prostul tot prost ramane
ma distreaza cat sunt de prosti unii cu deductiile de batrani nematurizati, in care implica oglinzi, presupuneri caracteristice comunistilor de ultima speta (se aude, probabil, umbla zvon etc). O singura certitudine exista: acest gen de oameni reprezinta printre ultimele baricade ale prostiei si a jegului din societatea asta si astfel de oameni nu mai prostesc pe nimeni, nici macar pe simpatizantii lor. Iohannis nu va pleca nicaieri doar pt ca unii ii sugereaza asta. Si daca va pleca undeva cu un scop, oricum psd nu va castiga vreodata presedintia. Dintr-un motiv simplu: la ei criteriile de promovare nu coincid cu ale majoritatii care voteaza. Si dintre cei mai acatarii, cine se mai asociaza cu acest partid condus de imbecili si incompetenti ? Doar cei de aceiasi teapa.
Postat 17 Aprilie 2018, 22:00 de oradea_mea_si_a_ta
mai lasati-o dracu...
Ce noroc aveti cu poiu ,1275 si mai nou cu let...cica sinteti muritori de foame..hahaha
Postat 17 Aprilie 2018, 20:45 de Tinas
Hello, Dolly
Constitutia Romaniei: ARTICOLUL 80 (1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. (2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. ARTICOLUL 94 Preşedintele României îndeplineşte şi următoarele atribuţii: a) conferă decoraţii şi titluri de onoare; b) acordă gradele de mareşal, de general şi de amiral; c) numeşte în funcţii publice, în condiţiile prevăzute de lege; d) acordă graţierea individuală. Ideea este clara ! Nu el numeste pe cine vrea, nu el revoca cum vrea ! Toate astea le indeplineste ca ACT SOLEMN , nu ca DECIZIE ! Numirea lui Kovesi a fost facuta de catre Basescu nu pentru ca el era indrituit sa o numeasca ci pentru ca a existat propunerea lui Ponta in acest sens. In oglinda, actualul ministru a cerut revocarea ! Argumentat ! Iohannis nu vrea ! De ce ? Probabil il are la mana?! Oricum are mai putin de un an ! Tot pleaca ! Unde ? La Brussels sau in State ! Inclin sa merg pe State ! Ca doar se spune ca are cetatenie ! PS: Umbla un zvon cum ca USA nu-l mai vrea pe sas President !
Postat 17 Aprilie 2018, 12:50 de dani-e-let
nu
Potrivit articolului 54 alineatul 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere menţionate, aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului. ”Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător”, prevede articolul 54 la alineatul 4. Articolul 51 stabileşte că revocarea din funcţia de conducere se dispune pentru următoarele motive: a) în cazul în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile necesare pentru numirea în funcţia de conducere; b) în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale; c) în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare. La verificarea organizării eficiente a activităţii vor fi avute în vedere, în principal, următoarele criterii: folosirea adecvată a resurselor umane şi materiale, evaluarea necesităţilor, gestionarea situaţiilor de criză, raportul resurse investite - rezultate obţinute, gestionarea informaţiilor, organizarea pregătirii şi perfecţionării profesionale şi repartizarea sarcinilor în cadrul parchetelor. La verificarea comportamentului şi comunicării vor fi avute în vedere, în principal, comportamentul şi comunicarea cu judecătorii, procurorii, personalul auxiliar, justiţiabilii, persoanele implicate în actul de justiţie, alte instituţii, mass-media, asigurarea accesului la informaţiile de interes public din cadrul instanţei sau parchetului şi transparenţa actului de conducere. La verificarea asumării responsabilităţii vor fi avute în vedere, în principal, îndeplinirea atribuţiilor prevăzute de lege şi regulamente, implementarea strategiilor naţionale şi secvenţiale în domeniul justiţiei şi respectarea principiului distribuirii aleatorii sau, după caz, al repartizării pe criterii obiective a cauzelor. La verificarea aptitudinilor manageriale vor fi avute în vedere, în principal, capacitatea de organizare, capacitatea rapidă de decizie, rezistenţa la stres, autoperfecţionarea, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung, iniţiativă şi capacitatea de adaptare rapidă. viewscnt
Postat 17 Aprilie 2018, 12:33 de dani-e-let
@dani-e-let aka tds
Chiar nu ai nici o jena in a-ti promova partidul plin de penali si analfabeti?
Postat 17 Aprilie 2018, 10:33 de unul
SARCA
Toti ne dorim PSD-ESCU la pușcărie si confiscarea averilor. Si primul tre sa plateasca ILIESCU. Asta doar asa pt VIDUL de putere din capul lui.
Postat 17 Aprilie 2018, 01:31 de Sandu1201
Letule daniel
Eu mi-am dorit un presedinte care sa lupte pentru romani, pentru Romania! Tu iti doresti un govern umplut cu ministrii idioti analfabeti, un parlament plin de kurve si pupile! Asta e diferenta dintre mine si tine! La aghio tu! Inceraca sa comentezi la subiect si nu te lega de postarile nimanui! Sus patria jos mafia, jos hotia, jos crima, jos psd!
Postat 16 Aprilie 2018, 23:35 de scortosul
Toader
ca si multi altii de culoarea lui, cand e incoltit arunca cu jeg fara sa vada pe cine si pe unde. E un incult si incapabil, el vorbeste de competente. Pai daca asa stau lucrurile, parti din raportul lui erau actiuni in curs, nicidecum incheiate si nicidecum de facut publice. In acest caz, publicarea detaliilor unor actiuni in curs se pedepseste penal. Plus toti cei implicati care i-ar fi putut furniza informatiile sau care i-au faciltat accesul la ele. Dar tocmai el impreuna cu craiul taricel si baroneasa dracnea or sa sesizeze CCR. Si CCR le da cu flit, ce mai pot face? Dar CCR ii poate aviza lui Werner (sa citam un clasic de mai jos) decizia de revocare a lui tudorel (ma pufneste rasul la numele lui) si a agaricilor de pe langa el. Dar sunt prea prosti sa realizeze asta. Si Dani-e-let, cum adia sa formalizeze decizia unui ministru incapabil de a lega o serie de cuvinte in propozitii (nu are verbe eroare de tip ID10t). Pai daca ar fi cum crezi tu, orice ineptie ar scoate vasilica, volguta sau descendentii lui Ilici (aici scriu cu litera mare ca e mort saracu) ar trebui ca prezidentu sa dea cu semnatura ca doctoru, nu?
Postat 16 Aprilie 2018, 22:33 de poiu
iacă așa...
@scortosul: IOHANNIS nu decide! El trebuie doar să formalizeze decizia MJ! CCR va decide în acest sens! Nu poate face altfel! Cu toată Livia Stanciu!
Postat 16 Aprilie 2018, 21:57 de dani-e-let
Bravo Iohanis!
Dupa multe balbaieli facu si el ceva bun! Felicitari!
Postat 16 Aprilie 2018, 21:12 de scortosul
Dani-e-let
Ii bine asa
Postat 16 Aprilie 2018, 19:02 de Sandu1201
salam....săsesc!
Auzi, tu! Werner nu știe nici măcar denumirea funcției lui Kovesi! E procuror șef, nu general! Dar na! Cine se aseamănă se-adună! Vorbă romăneasca! Știe sasul despre ce e vorba?
Postat 16 Aprilie 2018, 18:50 de dani-e-let
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON