URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Interviu cu primarul Ilie Bolojan: "Din politică ieşi pe picioarele tale sau cu un picior în dos"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marţea aceasta a expirat termenul pentru depunerea candidaturilor la conducerea PNL, partid cu o istorie glorioasă, de care se leagă Marea Unire şi modernizarea României, dar cu un prezent deplorabil şi populat de personaje discutabile. Împins de organizaţiile din Ardeal şi Banat, cele mai puternice, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, era cotat în ultimele luni cu şanse mari la preşedinţie, dar săptămâna trecută a decis să nu concureze.

În interviul acordat BIHOREANULUI, Bolojan arată ce socoteli îşi făcuse şi de ce n-a mers până la capăt, dar şi cum a pierdut PNL şefia Consiliului Judeţean Bihor, de ce nu a arbitrat disputa între cei doi viceprimari pentru conducerea PNL Oradea şi cum vede în continuare politica, cu grija de a părăsi scena pe picioarele sale, "nu cu un picior în dos".

"Scopul meu nu e să obţin funcţii"

- PNL pare de un an în degringoladă. După eşecurile din 2016 aproape nu i se mai aude vocea, ba uneori votează cot la cot cu PSD, ALDE şi UDMR. Ce l-a buimăcit aşa?

- Nu sunt de acord cu diagnosticul dvs. E adevărat că vocea PNL poate fi mai clară, dar după orice înfrângere există un recul. Starea aceasta a fost generată, în plus, şi de faptul că urmează o competiţie în interior, iar energiile, câte sunt, s-au concentrat pe ea. Pe de altă parte, chiar dacă PNL face opoziţie şi, orice s-ar spune, taxează derapajele PSD, a avut o problemă legată de persoane. Nu-i suficient să spui lucruri corecte, e important şi cine, şi cum le spune. Un purtător de mesaj trebuie să fie credibil. Sper ca după Congresul din 17 iunie să existe o altă abordare şi PNL să aibă un mesaj în care cetăţenii să capete încredere.

- Multe organizaţii, mai ales din Ardeal şi Banat, şi-au exprimat sprijinul pentru candidatura dvs la preşedinţia PNL. Ce calcule v-aţi făcut de aţi decis să nu candidaţi?

- Sunt calcule de bun-simţ, în primul rând cu privire la capacitatea fizică de a face faţă unor funcţii dublând altele. Am mai spus, e greu să fii performant ca primar la Timişoara, Cluj sau Oradea şi concomitent să fii performant ca preşedinte de partid. Iar eu, când am candidat la Primărie, la fiecare întâlnire cu orădenii primeam întrebarea "Dar n-o să plecaţi, nu?". Trebuia să fi existat în partid o situaţie cu totul deosebită, ultimativă, ca să trec de promisiune. Iar faptul că filiale cu care am lucrat mult şi nu s-au poziţionat a contribuit la decizia de a nu mă implica în acest fel. Pe mine m-a interesat să contribui la asigurarea unei conduceri care să genereze performanţă pentru PNL şi soluţii pentru România. La fiecare competiţie, oameni fără performanţe, pe care îi numim "Cooperativa", s-au aliat cu unul dintre candidaţi, au negociat poziţii în linia a doua, de unde apoi au parazitat partidul, făcând blaturi sau non-combat cu PSD. Degeaba munceşti şi obţii rezultate în 5 judeţe dacă tabloul generat în Bucureşti şi în alte judeţe e prost, pentru că te afectează. Dacă aş fi intrat în competiţia pentru preşedinte, aş fi văzut o regrupare a acestor colegi, dar nu am dorit să se repete istoria "Cooperativei". Am decis să-l sprijin pe Ludovic Orban, pentru ca în jurul lui să se creeze o echipă care să relanseze PNL.

- Totuşi, aţi avut un culoar care se iveşte poate o dată în viaţă...

- Scopul meu nu e să obţin nişte funcţii. Scopul e ca acolo unde suntem, făcând lucrurile în aşa fel încât să le lăsăm mai bune decât le-am găsit, să putem merge cu capul sus pe stradă. Nu te laudă toată lumea, dar oamenii te salută că n-ai trecut degeaba pe la o primărie, pe la un consiliu judeţean, prin Parlament...

- Veţi candida în tandem cu Orban, urmând să fiţi prim-vicepreşedinte?

- Nu vă pot confirma. În zilele acestea sunt discuţii privind echipa din jurul dlui Orban.

"Teme de bază, spuse apăsat"

- Ce program aţi fi propus PNL?

- Eu vă spun nişte lucruri în care cred, indiferent ce poziţie ocup: orice organizaţie care vrea să performeze - politică, economică, sportivă - trebuie să respecte nişte reguli de management. Nici aşa nu îi este garantată reuşita, dar are premisa de a o obţine. PNL are nevoie de mecanisme interne corecte dacă urmăreşte succesul. De exemplu, să ducă decizia cât mai aproape de oameni. Eu mi-aş dori ca la alegerile europarlamentare fiecare regiune să-şi stabilească ea candidaţii. De asemenea, PNL are nevoie de o anumită disciplină. E anormal să decidă Biroul Naţional să nu voteze parlamentarii noştri legea prin care universităţile verifică plagiatele şi după două ore, jumătate din senatori s-o voteze. Am şi propus să nu mai permitem candidaturile colegilor care au încălcat o decizie principială. De asemenea, trebuie o disciplină financiară: e greu să presupui că vei convinge un cetăţean că o să administrezi bine ţara dacă nu îţi achiţi datoriile. Şi, evident, PNL trebuie să funcţioneze după principiul meritocraţiei: cine munceşte şi obţine rezultate poate sta în faţă.

În ce priveşte politicile publice, PNL trebuie să iasă din zona în care ţine de unele lucruri doar pentru că "dau bine" şi în care consideră că trebuie să te opui la orice. Altfel, perpetuăm situaţia ultimilor 10 ani, în care am avut 12 miniştri la Transporturi, nu şi autostrăzi. Deci, ar trebui să negocieze cu celelalte partide continuitatea unor proiecte naţionale, pentru ca acestea să nu mai fie afectate de succesiunea putere-opoziţie. În concluzie, PNL trebuie să vină cu teme de bază, spuse apăsat.

- Unde se află acum PNL? PSD şi-a inclus în program măsuri liberale, iar PNL comite destule populisme...

- E adevărat că PSD s-a apropiat cu anumite decizii de zona de centru, dar PNL e în mod cert partid de centru-dreapta. După ce au practicat politici dispersate, partidele nu mai au un profil doctrinar clar. Există, însă, teme majore în care acesta contează. De pildă, trebuie explicat oamenilor că sistemul de pensii este vulnerabil la orice criză care va apărea, şi în mod cert va apărea, şi că trebuie reformat, pentru că există categorii care ies la pensie mult prea devreme, care au pensii speciale mai mari chiar decât salariile avute în activitate. La fel cu sistemul de salarizare unitară: sunt dezechilibre uriaşe în administraţie şi între sectorul public şi cel privat. Rezolvarea unor asemenea probleme majore implică abordări doctrinare, de vreme ce unele partide, care în mod cert nu sunt de centru sau de dreapta, au în fibra lor să împrăştie banii, iar altele îi folosesc mai echilibrat.

"Nu puteam spune pe cine să voteze"

- Aţi avut alegeri interne şi la nivel local. La municipiu a fost o dispută fratricidă între cei doi viceprimari ai dvs, Florin Birta câştigând preşedinţia după o campanie murdară. Poate el candida cu succes la Primărie? Mai are Mircea Mălan motive să tragă pentru PNL şi pentru oraş după ce a fost tratat de colegi aşa cum a fost?

- Faptul că am avut o competiţie internă ţine de democraţie. Dacă eu şi cei doi viceprimari am fi negociat ceva, s-ar fi ajuns sigur la un consens, dar ne-am fi privat membrii de dreptul de a alege. Eu nu pot spune membrilor pe care coleg să-l aleagă, ar fi o lipsă de respect. Pe de altă parte, cred că dacă vrei o responsabilitate mai mare în partid şi la un moment dat vei da piept cu 80.000-100.000 alegători, trebuie să dai testul întâi în interiorul PNL. Referitor la dl Mălan, merită să lupte în continuare pentru PNL şi pentru Oradea. Ce n-a fost în regulă, şi nu trebuie să ne ascundem, e că a interpretat faptul că anumite lucruri întâmplate într-o perioadă care s-a suprapus cu alegerile interne s-ar fi datorat acestei competiţii. Or, dacă nu există probe, trebuie să ai grijă cum foloseşti cuvintele, pentru că s-ar putea să creezi nişte rezerve din partea unor colegi. Atunci când eşti pe o funcţie deranjezi persoane şi unele îţi fac şi plângeri penale, dar acesta e riscul. Ce se va întâmpla la Primărie? Simplu: dacă reprezentanţii PNL vor performa şi vor crea condiţii pentru ca oraşul să prospere, orădenii vor face o alegere din acest partid. Dar candidatul nu îl stabilesc 2-3 persoane, se fac studii şi membrii votează. Deci, să vă spun acum cine va candida e prematur.

- La alegerile din organizaţia judeţeană, Lucia Varga v-a imputat stilul dictatorial, ceea ce nu i-a împiedicat pe colegi să vă dea 80% din voturi...

- Eu spun cum sunt lucrurile, iar oamenii judecă singuri. Până dna Varga n-a fost supusă votului PNL Bihor, n-a fost nicio dictatură. După ce a fost supusă votului, şi încă de trei ori, şi n-a ieşit, aveam tendinţe dictatoriale. După ce partidul a plantat-o pe liste la Constanţa, din nou nu mai era dictatură în PNL, iar Bolojan era bun s-o ajute în campanie la Constanţa. Dacă ar fi ieşit senator, probabil era democraţie. Neieşind, iarăşi a revenit dictatura. Pe scurt, atâta vreme cât îţi ies lucrurile cum vrei, e bine, când nu-ţi ies, de vină sunt alţii. 

- V-au devenit secunzi la PNL Bihor doi foşti PDL-işti, Gavrilă Ghilea şi Gheorghe Carp. Sunt ei reprezentativi, pot fi convingători?

- La aceste funcţii au fost patru candidaţi. E adevărat, dl Ghilea a fost preşedintele PDL, dl Carp a fost şi el în PD acum vreo 10 ani, dar nu s-a negociat ceva, asta au votat colegii. Cert e că în anii următori PNL Bihor trebuie să gândească o formulă de înnoire a garniturii, pentru că uzura e inevitabilă, iar noua formulă să pregătească oferta pentru anul 2020.

"UDMR a insistat..."

- Varga v-a acuzat şi că aţi izolat partidul, nereuşind să vă aliaţi fie cu UDMR, fie cu PSD, fie cu ALDE, pentru a păstra Consiliul Judeţean. Cine a condus, de fapt, acele negocieri: dvs sau Mircea Mălan?

- Cât timp preşedintele CJ a fost ales direct de bihoreni, aceştia au dat câştig de cauză PNL. Când l-au ales consilierii, a funcţionat o Cooperativă. Anul trecut am spus că trebuie să facem jumătate plus unu la vot, altfel existând riscuri. Am încercat să facem tot ce a depins de noi pentru a atinge obiectivul, dar acesta e dificil în toate judeţele, iar unde există o comunitate maghiară de 30% cu atât mai mult. Ce n-a fost corect, şi o spun oricât i-aş supăra pe unii, e că şi înainte de campanie, şi în campanie, conducerea UDMR Bihor a insistat să avem o coaliţie. Din echipa de negociere am făcut parte eu, dl Mălan, dl Cornel Popa şi dl Ghilea. UDMR a jucat la două capete şi a obţinut de la PSD şi ALDE funcţia de preşedinte, făcând o coaliţie care acum îşi arată şubrezenia, lamentându-se că PNL îi blochează proiectele. Să spună care sunt marile proiecte blocate! Da, nu s-a votat din prima Drumul Apusenilor, pentru că au vrut să rezolve o problemă care nu ţinea de acest drum în Salonta...

- Nu ar fi suficient să le "trântiţi" doar pe cele ce nu afectează cetăţenii, aprobând, de pildă, licenţele de transport în comun ori chestiuni de patrimoniu mărunte?

- Faptul că votezi sau nu o licenţă nu are nicio importanţă, pentru că hotărârea oricum se ia cu majoritatea simplă, deci n-a sabotat PNL Bihor munca în CJ. Da, nu a votat toate proiectele pentru care trebuia majoritate de două treimi, dar motivat. Cum să votezi, de pildă, cumpărarea unor terenuri la preţuri absolut discutabile, pe la Cadea dacă nu mă înşel?... Deci soluţia nu e să te opui la tot, dar nici să votezi necondiţionat doar fiindcă altfel te acuză cineva de blocaj.

- Dacă alegerile pentru şefia CJ se reiau, pe ce alianţă mergeţi, ce aveţi de oferit şi cu cine candidaţi?

- După ce Tribunalul a constatat că alegerea conducerii CJ a fost nelegală fiindcă nu s-a respectat secretul votului, adică exact esenţa democraţiei, aşteptăm hotărârea Curţii de Apel. Credem că, dacă va exista un vot secret, consilierii vor putea alege după conştiinţă. Cine va candida la funcţia de preşedinte vor decide grupul de consilieri şi Biroul Judeţean. Ceea ce oferim e transparent: un model de administraţie eficientă, un parteneriat cu Primăria Oradea, fără de care judeţul poate rata o mulţime de oportunităţi, şi un program de conducere care ţine seama de realităţi şi propune soluţii.

"Super-Bolo n-a fost cu gura mare"

- Deşi ales preşedinte PNL Bihor, nu v-am mai auzit combătând adversarii care vă iau în râs munca ori ameninţă că mută sala de sport în Sânmartin. De ce fostul "Super-Bolo" a devenit atât de... tolerant?

- Ca să vă citez, "Super-Bolo" n-a fost niciodată cu gura mare, ci am încercat să fac ca lucrurile să se întâmple. Ai două variante: să vorbeşti vrute şi nevrute, iar în spatele tău să nu fie nicio realizare, să-ţi consumi energia în dispute care te menţin în atenţia presei, sau să generezi proiecte pentru bunăstarea oamenilor. Eu am preferat această variantă.

- Ce plan de carieră aveţi, după ce aţi declarat că la Primărie nu veţi mai candida? Sunteţi şi dvs uzat?

- Fiecare trebuie să-şi facă o analiză a resurselor şi a ceea ce poate oferi într-o funcţie publică. Nu mi-am făcut calcule privind parcursul, vreau să-mi fac datoria acolo unde sunt. Un om politic trebuie să fie pregătit şi să facă un pas în lateral. De altfel, ai două variante: ieşi pe picioarele tale sau ieşi cu un picior în dos. Ca în fotbal, fie te retragi în aplauze, fie stai până te alegi cu fluierături. Analizându-mă, ştiu că am făcut mereu tot ce a depins de mine. Poate se putea şi mai mult, şi mai bine, dar eu mi-am dat toată silinţa pentru maximum de rezultate.

- Ce greşeli vă reproşaţi?

- În ce priveşte deciziile capitale, nu cred că am ce să regret. Am încercat mereu să fac lucrurile bine.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Vin vremuri grele...
Se pare ca indiferent cate maimute vei avea in consiliul local, o parte din proiecte le vor decide populenii, cei care dau banii. ,,Primarul Emil Boc a anunțat că va introduce în premieră pentru o primărie din România sistemul bugetării participative, ceea ce înseamnă că cetățenii din Cluj-Napoca vor decide ce proiecte vor fi finanțate din parte din banii achitați prin taxe și impozite....Emil Boc amintește că „suntem primul oraş din România care a reuşit să introducă eliberarea documentelor de urbanism în format electronic, am creat aplicaţii pentru parcări, aplicaţii pentru sesizările cetăţenilor”, aceștia fiind primii pași transformarea Clujului într-un oraș „inteligent”, în care tehnologia ajută cetățeanul pentru a avea o viață mai bună....Clujul şi oraşul portughez Braga au fost desemnate oraşe pilot pentru un proiect al Uniunii Europene, Starts - Science, Technology and the Arts, care reprezintă o combinaţie între tehnologie, inovare şi cultură, promovând proiecte care se află la intersecţia dintre cultură şi inovare."
Postat 19 Mai 2017, 05:56 de ili3
S-a uzat garnitura PNL Bihor ! Uzura morala sau uzura fizica ?In cazul PNL Bihor, e totuna . .
.." Cert e că în anii următori PNL Bihor trebuie să gândească o formulă de înnoire a garniturii, pentru că uzura e inevitabilă, iar noua formulă să pregătească oferta pentru anul 2020." Uzura-(dex):"1.Stare de epuizare temporară a capacităților fizice și spirituale în urma unui supraefort(PNL Bihor,CL,calcule,jumatate plus unu...riscuri...oportunitati...,!!??).2.Fig.(Rar) Corupție, desfrâu. – Din fr. usure." Este o vorba la romani :"De la cap se impute pestele"...Deci,la treaba ! ..intodeauna carmaciul da exemplu..."Garnitura,comanda la mine.....Afara,Mars!!!!"
Postat 19 Mai 2017, 01:38 de platona
Ganditorul de la Oradea
Stau si ma intreb.... nu gasesc raspunsc,ce au vazut la asta de l'au chemat la capitala sa salveze PNL-ul?! Acxum pnl-ul e pe urmele pntcd-ului ori cum dar sa'l chemi pe birtinez ca mare strategy politic, ca vizionar al liberalismului, ca imagine a politici liberale si liberalismului, ca..... Se pozeaza asa fara par pe cap in pozitii alese sa para a gandi, sa para a fi ganditor ...... mie ni'mi inspira incredre de fel. Era o zicala in poporul roaman : sa te feresti de omul cu parul rosu si de span. Span e ... oare ce culoare are ..... au firisoarele lui?
Postat 18 Mai 2017, 20:42 de scortosul
\
Pare mai mult un ex_temporal. Dacă edilul vorbea oarecum liber, cu toate corecturile posibile, ar fi fost un compendiu al tuturor limbilor de lemn. Culegătorii de scame intuiesc întotdeauna nevoile şefului. Fac o paranteză. Edilul, în Imperiul Roman, era responsabil de administrarea festivalurilor publice. Jumătate dintre edili erau din rândul plebeilor, iar cealaltă dintre patricieni. Cei din urmă erau numiţi edili curule (aediles curules). Nu cred că mai trebuie specificat că „al nostru” nu face parte din rândul plebeilor. Am închis paranteza. De remarcat este alăturarea cu articolul „Tovarăşul NU”! În condiţiile în care ponoseala minţii (evidentă), poate şi alte motive (încă nefăcute publice), nu i-a permis să candideze la mai mult în PNL, frica de Mang este premonitorie. Citite în paralel, articolele reprezintă cele două feţe ale monedei. O faţă ar fi drama interioară suferită şi împărtăşită (evident gratuit). Cealaltă ar fi speranţa în ipotetice gânduri şi planuri (ale interlocurorului) care se reduc, de fapt, la solvabilitate.
Postat 18 Mai 2017, 18:56 de eutanasiu
m-am saturat de taranoiul bolojan!
Cit a platit oare Bolojan pentru acest interviu? Cit a laut ca sa aprobe aiureala cuinară din Centru care iar a dat peste cap circulatia/ M-am saturat pina peste cap de primitivul asta!
Postat 18 Mai 2017, 17:02 de andreimagheru
ERATA TEO
...nea Bendei, ce zici ? " Cum sa nu, cum sa nu, va duc telefonul marti...!".
Postat 18 Mai 2017, 09:18 de TDS
PRECIZARE
Al doilea citat se refera la parcarea RDS RCS ( ce ironie ! nea Bendei, ce zisci ?" Cum sa nu, cum sa nu , va duc telefonul martie " ! )din str. Independentei....
Postat 18 Mai 2017, 09:16 de TDS
DE VINA ESTE PSD & MANG ?
“ Şantierul din Pasajul Vulturul Negru, cel care s-a lungit atât de mult încât orădenii ori s-au obişnuit cu el în lucru, ori îl evită, a intrat în prelungiri. Nu din acelea care aduc după ele penalităţi.” “ Amânare, prelungire, decalare. Edilii au cam epuizat resursele lingvistice de utilizat pentru a descrie o lucrare care, în mod evident pentru orice orădean care frecventează zona zilnic, bate pasul pe loc.”
Postat 18 Mai 2017, 09:14 de TDS
Prea simplu!
Domnule Bolojan, nu v-am votat niciodata si nici nu o voi face, indiferent pt. ce demnitate ati candida. Nu doresc sa va vad iesind din politica in suturi, ar fi prea putin pt. cat rau ati facut Oradiei, doresc sa iesiti pe picioarele d-voastra, dar nu singur, ce flancat de politisti!
Postat 17 Mai 2017, 16:08 de pinonel
DOMNUL (fost tovaras)...NU !
De incercat o fi incercar ( am rezerve...). Nu prea i-a iesit ! Nici Piata Unirii ( devenita BALCI 100% ), nici drumul express, nici Ciuperca, nici.... Minciunile in schimb ii ies de minune ! Care minciuni ? Stie el ! Dar daca vrea sa ma intrebe ! Ii spun " face to face " ! Cum ar fi trebuit sa stam in 2013 ! Dar te pui cu " intelighentia " penelista ? Orice critica ii aduci zice....NU !
Postat 17 Mai 2017, 16:03 de TDS
Degeaba îi iei calului ochelarii, el tot înainte vede. Poate de aceea simbolul penelist „s-a” transformat în săgeată.
Cine se exprimă primitiv şi incorect gramatical, poate fi suspicionat de tâmpenie. Gândurile se formează articulat, prin cuvinte/noţiuni/simboluri, mai întâi în cap, după care se transmit mai departe, prin sunete, auditoriului. Când lipseşte „articulaţia" corectă, lipsesc şi gândurile corecte. Un asemenea personaj nu e nici om, nici animal, nici peşte şi nici plantă. Este un amestec de toate la un loc. Comunicarea unor astfel de creaturi este mult mai complexă. Nu ţine neapărat de cuvinte. Când un banc de peşti o coteşte brusc la dreapta, se dau ordine articulate? Şi aici ajungem la fondul problemei. Există ceva de tip telepatic care permite comunicarea acestei specii alogene. O privire, un ridicat de sprânceană, un deget la nas, un clipit de ochi, sunt forme complexe prin care se transmite ordinul "pe ei, că noi suntem majoritari !" Consiliile local şi judeţean, sunt în primul rând uniuni de interese, şi apoi unele de principii declarate (aleatoare). Fireşte, majoritatea din CLO este o uniune de interese. La fel şi cea din CJB. Principiile sunt doar instrumentul prin care pot fi (sau nu) satisfăcute interesele respective. Iar în ziua în care principiile devin ineficiente pentru satisfacerea intereselor atunci, ca orice instrument, respectivele principii vor fi înlocuite cu alte „principii”. În fond, pentru asta sunt legile. Dacă nu sunt încălcate de cine trebuie, nu sunt bune! Asta a încercat edilul să explice cu un fond de cuvinte limitat (şi de constrângerile activităţii). Aşa a ajuns la cooperativizare. Însă, cooperativa nu e om! Şi nici măcar oamenii din cooperativă nu mai sunt oameni când se adună într-un grup şi fac lucrurile şi iau deciziile împreună. Măgăria unui grup este suma măgăriilor individuale (deşi măgarul este un animal nedreptăţit în acest context). Adică, nici grupul nu e om. Să uiţi asta, sau să nu o ştii deloc, te poate costa scump. Prin sistemul (in)sectar şi complicitar al partidului a folosit energiile individuale pentru aranjamente şi lupte interne. Nea Ilie survolează partidul ca o dronă la recentul concurs de aeromodele, pentru a ne trimite apoi imagini „pertinente” despre o realitate deformată chiar prin reforma căreia i-a format premii(se)le. În fond, nu-i vina lui că-i așa și nu altfel. După cum nu poate fi învinovățit că doar atât a filmat, e dreptul lui de a-și consuma plăcut „acumulatorii”. Nevinovata plăcere are, însă, un efect pervers. Este efectul pe care mizează iluzionistul când lasă lumea cu gura căscată: Ia uite, dom'le, ce chestie! Nu m-aș fi gândit. Bă, mare om îi bolovanu ăsta! El merită să ne fie conducător! Uite că nu merită - cum nu merită cel cu bâzul să fie dirijorul tarafului, el doar ține ritmul cum i se indică (pe portativ, după ureche,…). Cum a făcut-o ca secretar. De la intrarea în politică s-a folosit de grobianismul politic folosindu-şi cele două diplome în speranţa că va fi perceput ca intel_lectual. În final, n-a reuşit să ne explice care este diferența dintre un om mai mult sau mai puțin onest. Cel cu mai multă onestitate se poate numi naiv, cel cu mai puțină onestitate se poate numi şmecher.
Postat 17 Mai 2017, 15:48 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON